Pondelok 13. mája, 2024
15-ročný slovenský hustlista Teo Gertler, (Autor: Teo Gertler, FB)

15–ročný huslista zo Slovenska zožal na súťaži standing ovation od svetových virtuózov (+Video)

15 – ročný  Teo Gertler zo Slovenska zožal standing ovation od svetových virtuózov na súťaži klasickej hudby Virtuoso V4+.  Porotca Plácido Domingo, svetoznámy operný spevák a dirigent španielskeho pôvodu, mal po jeho vystúpení slzy v očiach.

„Nemôžem rozprávať, pretože plačem. Tea už poznám 7 rokov. Z toho malého chlapca je dnes dospievajúci muž. Myslím, že András je tá najvhodnejšia osoba, ktorá by sa mala vyjadriť k jeho umeleckému vystúpeniu,ˮ obrátil sa Domingo na ďalšieho porotcu súťaže – Andrása Kellera, svetoznámeho maďarského huslistu a zakladateľa Keller Quartet.

„Ty si pravdepodobne huslista 21. storočia,ˮ povedal rozhodne Keller. „Rád počúvam, ako hráš, najviac ako je to len možné. Možno že by sme si mohli opäť jedného dňa spolu zahrať.ˮ

Teo po prvýkrát chytil do rúk husle, keď mal iba 4 roky. Po dvojročnej prípravke bol prijatý na Základnú umeleckú školu v Bratislave, kde študoval husle pod vedením učiteľky Renaty Klempárovej.

„Milujem hru na husliach, pretože sa dá s nimi robiť vždy niečo nové,ˮ priznáva Teo.

Do súťaže Virtuoso V4+ sa prihlásil už po štvrtýkrát. S porotcom Plácidom Domingom sa poznajú veľmi dobre. Každý koncert s ním Teo považuje za mimoriadne vzácnu skúsenosť. „Máme naozaj veľmi špeciálny vzťah. Milujem s ním hrať, komponovať hudbu a veľmi rád s ním trávim čas.ˮ

Úspechy talentovaného huslistu zahŕňajú víťazstvá v prestížnych súťažiach ako Zathureczkyho súťaž Maďarskej akadémie a medzinárodné súťaže v poľskej Lubline, Bruseli a Moskve. Teo si získal uznanie aj doma na Slovensku, kde získal ocenenia ako Talentovaná mládež a Talent Starého Mesta udeľované primátorom Bratislavy. Svojím hudobným nadaním a húževnatosťou si získal pozornosť nielen na domácej, ale aj medzinárodnej hudobnej scéne.

Odkedy sa prvý krát prihlásil do súťaže, zažil veľa prelomových okamihov. Mal to šťastie zahrať si na vystúpení s operným spevákom Andreom Bocellim a veľakrát tiež stál na pódiu po boku spomínaného P. Dominga.

„Veľa vecí sa odvtedy zmenilo, ale moja skutočná osobnosť sa nezmenila. Keď som bol mladší, hudba pre mňa znamenala čisté šťastie. Ale teraz pre mňa hudba znamená niečo oveľa viac.ˮ

„Jeho sústredenosť a odhodlanie boli počas týchto rokov neuveriteľné,ˮ povedal o ňom počas prípravy na súťaž maďarský klavirista a mentor Gergely Bogányi.

Teo Gertler s porotcami (napravo Maestro Plácido Domingo, naľavo skladateľ Dimash Kudajbergen) Foto: Virtuózok V4, FB

Do finále súťaže Virtuoso V4+ sa dostalo 11 mladých talentov klasickej hudby z piatich krajín – Maďarsko, Česká republika, Poľsko, Slovensko a Ukrajina. Postavili sa pred svetoznámu hviezdnu porotu. V porote sedel aj chorvátsky čelista Stjepan Hauser, kazachstanský spevák, skladateľ a multiinštrumentalista Dimash Kudajbergen, maďarská speváčka Erika Miklósa, skladateľ Plácido Domingo Jr., česká hudobná producentka Gabriela Rachidi, španielsky gitarista Pablo Sáinz Villegas a anglický propagátor muzických umení Harvey Goldsmith.

Teo si vystúpenie veľmi užíval a bol spokojný s tým, ako mu všetko vyšlo. Zo súťaže si spolu s ďalšími šiestimi súťažiacimi odniesol cenu víťaza.  „Bol to úžasný pocit vidieť Maestra Dominga plakať po mojom vystúpení a počuť slová, ktoré mi povedal. Niečo také dobré sa ešte nikdy v mojom živote nestalo.ˮ

Video z Teovho finálového vystúpenia:

Celé finále

Prečítajte si aj