Nedeľa 28. apríla, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Max Fischer / pexels)

Združenie miest a obcí Slovenska vyjadruje vďaku všetkým pedagógom pri príležitosti Dňa učiteľov

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyjadruje vďaku pri príležitosti Dňa učiteľov všetkým učiteľkám a učiteľom i zamestnancom materských, základných, umeleckých, jazykových a špecializovaných škôl, ako aj stredných a vysokých škôl za ich prácu. Informovala o tom ústredná riaditeľka kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková.

„Poďakovanie, ale i rešpekt a úcta im patrí počas celého roka. Uvedomujem si, že práca každého učiteľa ďaleko prevyšuje hranice školy a zasahuje do všetkých oblastí bežného života,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik. Ocenil, že učitelia ostávajú svojej práci verní napriek tomu, že je podľa neho často zložitá, niekedy aj nevďačná a nedocenená. „Je to dôkazom toho, že úlohu učiteľa nevnímajú len ako zamestnanie, ale predovšetkým ako svoje poslanie. A za to im patrí veľká vďaka,“ poznamenal.

Pripomenul, že mestá a obce sú najpočetnejším zriaďovateľom škôl a školských zariadení počas povinnej školskej dochádzky, čo odôvodňuje dôležitosť tejto ich samosprávnej kompetencie.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú. Pri príležitosti štvrtkového Dňa učiteľov na to poukázala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Viem, že mnohí z vás napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujete. Dávate žiakom nielen vedomosti, ale i niečo zo seba, z vašej prirodzenej autority. Tento ľudský vklad do vašej profesie nie je možný bez lásky k nej,“ skonštatovala prezidentka. Učiteľom popriala, aby im ju spoločnosť oplácala v podobe dôstojného postavenia školstva i jeho zamestnancov.

Prečítajte si aj