Nedeľa 19. mája, 2024
Ukrajinskí vojaci pripravujú automatický granátomet MK-19 americkej výroby na frontovej línii neďaleko ukrajinského mesta Toretska, 12. októbra 2022. Ilustračný obrázok (Yasuyoshi Chiba/AFP / Getty Images)

Z prvých peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu

Doposiaľ vyzbierané peniaze z občianskej zbierky Munícia pre Ukrajinu poputujú na nákup delostreleckej munície. Použijú sa na ňu prvé štyri milióny eur. Informovali o tom organizátori zbierky z iniciatívy Mier Ukrajine. Zabezpečenie úvodnej dodávky pre ukrajinskú armádu sa uskutoční v spolupráci s predstaviteľmi českej vládnej iniciatívy.

Nákup munície sa uskutoční vďaka Nadačnému fondu pre Ukrajinu, ktorý je so svojím projektom „Darček pre Putina“ partnerom slovenskej občianskej zbierky. Nadačný fond plánuje nakúpiť granáty s pomocou českého rezortu obrany od českej zbrojovky STV Group. „Ďakujeme STV Group za korektné rokovania. Vyberali sme podľa konkrétneho dopytu ukrajinskej strany, ktorá má aj o tento typ 122mm munície veľký záujem, a bude použitá na obranu Ukrajiny,“ povedal Martin Ondráček z iniciatívy Darček pro Putina.

„Chceli sme, aby sa Slovensko symbolicky pridalo k českej iniciatíve, a to sa podarilo. Sme preto vďační za podporu, ktorú nám adresoval český premiér Petr Fiala aj ministerka obrany Jana Černochová,“ skonštatoval jeden z iniciátorov zbierky Fedor Blaščák. Za vyzbierané peniaze sa poďakoval aj veľvyslanec Ukrajiny v SR Myroslav Kastran. „Delostrelecká munícia našim ozbrojeným silám na fronte veľmi chýba. Ešte raz chceme poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prispievajú do zbierky, za ich podporu,“ odkázal veľvyslanec.

Prečítajte si aj