Sobota 27. júla, 2024
»

YouTube do 5 minút vymazal seminár o covide, ktorý česká Snemovňa odmietla cenzurovať

Platforma YouTube, ktorá patrí spoločnostiam Google a Alphabet, vymazala niekoľko videí zo seminára „Očkovanie proti kovidu-19 – súčasný pohľad“, ktorý sa konal v pondelok v Poslaneckej snemovni Parlamentu Českej republiky a stal sa terčom pokusu o zrušenie pod tlakom profesora Hela. YouTube po odvolaní jedno z videí obnovil.

Jedným z cenzurovaných videí, o ktorom sa Epoch Times Česko dozvedelo ako prvé, je 15-minútové video, na ktorom MUDr. Vladimír Čížek dokazoval deväť vládnych „dezinformácií“ o vakcíne covid-19.

Video nahral Nadačný fond Svedomie národa (NFSN) na svoj YouTube kanál 22. novembra. Podľa nich došlo k vymazaniu „päť minút po nahratí videa“.

Screenshot obrazovky administratívneho rozhrania YouTube kanálu Svedomie národa 22. 11. 2023. (S povolením NFSN)

Rýchlosť vymazania naznačuje, že video bolo odstránené vopred naprogramovaným algoritmom.

Paradoxné na celej veci je, že ide o záznam prednášky, ktorá odznela na pôde poslaneckej Snemovne, a prezentáciu faktov, ktoré sú v prednáške podložené overiteľnými zdrojmi.

Epoch Times Česko si zdroje v prednáške overil a zverejnil jej podrobnosti.

Prednáška sa zaoberala zavádzajúcimi a nepravdivými informáciami, ktoré komunikovalo ministerstvo zdravotníctva a jeho úradníci. Časom vyšlo najavo, že niektoré z týchto tvrdení boli z webovej stránky ministerstva odstránené. Na prednáške však boli prezentované archivované webové stránky ministerstva a kontext dôvodov ich vymazania.

„Náš kanál dostal tzv. strike a dosah nášho média bude za trest odmedzený a video je samozrejme vymazané,“ povedal pre Epoch Times šéfredaktor NFSN Viktor Baroš.

„Monetizácia takéhoto videa nie je možná a náš kanál bude podliehať ďalším obmedzeniam.“

Záznam celého seminára, ktorého súčasťou bola aj vymazaná prednáška, nájdete tu.

YouTube medzitým vo svojich zásadách uvádza: „Od krízy COVID-19 sa YouTube snaží zabezpečiť, aby ľudia mali na jeho platforme prístup k spoľahlivým a aktuálnym správam a informáciám o zdraví.“

„Podporujeme spoľahlivé zdroje, odstraňujeme nepravdivé informácie a minimalizujeme šírenie hraničného obsahu, aby naša komunita mohla v tomto kritickom období zostať v kontakte s užitočnými a aktuálnymi informáciami,“ uvádza ďalej YouTube.

V konkrétnom zozname „Nepravdivé informácie o očkovaní“ YouTube uvádza, čo platforma považuje za neprijateľné, a na stránke tiež uvádza, že „nepovoľuje obsah, ktorý predstavuje vysoké riziko vážneho poškodenia zdravia, pretože šíri zdravotné dezinformácie, ktoré sú v rozpore s informáciami miestnych zdravotníckych orgánov alebo Svetovej zdravotníckej organizácie“.

Platforma sa vo svojej správe „chváli“, že od októbra 2020 odstránila už 850 000 videí s dezinformáciami o covide.

NFSN sa proti odstráneniu videí odvolala.

„Tak toto sa v histórii našej redakcie ešte nestalo: po žiadosti o preskúmanie (automatické tlačidlo na YouTube, ktoré nikdy predtým k ničomu neviedlo) YouTube obnovil náš odstránený obsah,“ uviedol o niekoľko hodín neskôr šéfredaktor NFSN Viktor Baroš.

Postupnosť „banov“ a odvolaní NFSN zachytena 23. 11. 2023 v 8:46. (s povolením NFSN)

Situácia však mala ešte jeden paradoxný zvrat. V stredu večer chcela NFSN nahrať na YouTube ďalšie video zo seminára. Omylom však nahral to isté video (zakázané a opäť povolené) s pracovným názvom obsahujúcim meno poslanca Zlínskeho, ktoré mal pôvodne v úmysle nahrať.

Platforma toto druhé, identické video s MUDr. Čížkom odstránila. NFSN sa následne odvolal, tentoraz však neúspešne.

Podľa Baroša je toto rozhodnutie konečné, a NFSN tak dostala strike.

„Náš kanál tak nemôže týždeň nahrávať žiadny obsah a jeho dosah bude obmedzený,“ povedal šéfredaktor NFSN 23. novembra pre Epoch Times. Dodal, že tentoraz sa vo videu „neuvádza“, že k vymazaniu došlo z dôvodu lekárskych dezinformácií, ale nevhodného obsahu.

NFSN zvažujú, či po uplynutí týždňového „trestu“ nahrajú ďalšie časti záznamu zo seminára.

„Ak by som  dal o týždeň na web ďalšie prednášky, vrátane prednášok ostatných prednášajúcich ako pána Zlinského, určite by prišlo k ďalším zásahom,“ napísal Baroš v e-maile a dodal: „Po ďalšom striku (druhom) dostane [kanál] upozornenie, že pri ďalšom striku bude kanál vymazaný a pri treťom striku bude kanál nenávratne odstránený.“

Ďalšie odstránené videá

Dozvedeli sme sa aj o odstránení celého niekoľkohodinového záznamu zo seminára, ktorý KTV nahrala na YouTube.

„YouTube odstránil video KTV Live zo živého vysielania z Parlamentu Českej republiky,“ uviedol projekt na svojej stránke na Facebooku spolu so snímkami obrazovky.

Podľa zdroja Epoch Times vymazal YouTube zábery zo seminára a projektu Petr Bureš TV. Pravdepodobne z tohto dôvodu projekt informoval svojich fanúšikov na FB o prechode na Rumble: „Od dnešného dňa – 22. 11. 2023  presúvame nové živé vysielanie z nášho kanála na YouTube na náš kanál na platforme RUMBLE z prevádzkových dôvodov.“

Prečítajte si aj