Nedeľa 28. apríla, 2024

Oficiálne výsledky prezidentských volieb 2024 a vyjadrenia kandidátov

Volebná komisia potvrdila postup I. Korčoka a P. Pellegriniho do druhého kola

Do druhého kola prezidentských volieb postúpili Ivan Korčok, ktorý získal 42,51 percenta hlasov, a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Prvého kola volieb prezidenta SR sa zúčastnilo 51,91 % voličov. K dispozícii bolo občanom spolu 5 938 volebných miestností. Vzhľadom na predĺženie volebného moratória sa volebné miestnosti zatvorili v sobotu z pôvodne plánovej 22,00 hodiny o 22,30 hodine. Priebeh prvého kola volieb bol pokojný bez vážneho narušenia verejného poriadku. V teréne na nerušenú prípravu, priebeh a konanie volieb dozeralo viac ako 5 200 príslušníkov a príslušníčok Policajného zboru.

Percentuálne výsledky I. kola volieb


Ivan Korčok získal v prvom kole 958.393 hlasov (42,51 %) a Peter Pellegrini 834.718 hlasov (37,02 %). Do druhého kola sa nedostali Štefan Harabin (11,73 %), Krisztián Forró (2,9 %), Igor Matovič (2,18 %), Ján Kubiš (2,03 %). Pod jedno percento hlasov získali Patrik Dubovský (0,71 %), Marian Kotleba (0,56 %) a Milan Náhlik (0,13 %).

Na sumarizáciu a prezentáciu výsledkov dohliadalo viac ako 650 pracovníkov Štatistického úradu SR. Celý proces spracovania výsledkov trval 3 hodiny 59 minút, čo bolo v porovnaní s časom spracovávania z predchádzajúcich prezidentských volieb o temer hodinu rýchlejšie.

Konečné výsledky volieb sú zverejnené na webovom sídle Štatistického úradu SR www.volbysr.sk

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volia prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 6. apríla.

P. Pellegrini: Tieto voľby prežívam viac osobne, beriem ich s pokorou

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (uprostred) reaguje na predbežné neoficiálne výsledky po sčítaní 98 percent hlasov vo svojej volebnej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. Zľava Denisa Saková a Peter Žiga (obaja Hlas-SD). (FOTO TASR – Martin Baumann)

Prezidentský kandidát a predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini trávi volebnú noc spolu so straníckymi kolegami. Tieto voľby však prežíva viac osobne, dodáva, že je to úplne iný pocit, ako pri parlamentných voľbách, kde sa volia politické strany.

P. Pellegrini po príchode do reštaurácie na petržalskej strane Dunaja novinárom sľúbil, že „nebude zavretý hore“, ale bude sa snažiť vyhovieť im a odpovedať na otázky. „Tešme sa, čo dnes zažijeme,“ odkázal. Výsledky volieb očakáva podľa svojich slov s veľkou pokorou. „Cítim to teraz viac osobne. Predtým sme to prežívali kolektívne, teraz je to čisto len a len na mne, aby som to spracoval,“ povedal.

Na volebnú noc v prvom kole volieb P. Pellegrini neočakáva návštevy ďalších podporovateľov. Myslí si, že majú zmysel skôr v druhom kole. Odpovedal tak na otázku, či príde napríklad premiér Robert Fico, šéf strany Smer-SD, ktorá Petra Pellegriniho vo voľbách podporuje. P. Pellegrini verí, že sčítavanie výsledkov nebude trvať tak dlho ako pri posledných parlamentných voľbách. „Verím, že to pôjde rýchlo,“ dodal.

Predstavitelia Hlasu-SD sú pri prvom kole prezidentských volieb optimistickí. Veria, že ich šéf Peter Pellegrini bude jasným víťazom prvého kola volieb. Viacerí ho prišli osobne podporiť.

Podpredsedníčka Hlasu-SD a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková verí, že všetko dobre dopadne a P. Pellegrini bude víťazom už v prvom kole volieb. Ponúka podľa nej taký program, ktorý je najlepšou víziou pre budúcnosť Slovenska

Člen predsedníctva strany a poslanec parlamentu Ján Ferenčák očakáva volebnú účasť na úrovni 50 až 60 percent. Myslí si, že o voľby bol záujem. Pre Pellegriniho očakáva tie najlepšie výsledky. „Pevne verím aj dúfam, že to bude jednoznačný výsledok víťazstva Petra Pellegriniho,“ skonštatoval.

Poslankyňa a členka predsedníctva Ľubica Laššáková verí, že P. Pellegrini bude mať víťazstvo isté. Atmosféru vo volebnom štábe opisuje ako príjemnú. „Nie sú to prvé voľby, ktoré sme spolu zažili, dokonca aj na tomto mieste. Dúfame v čo najlepší výsledok pre nášho favorita,“ povedala. Ľ. Laššáková sa neobáva o ďalšie fungovanie strany, pokiaľ by sa P. Pellegrini stal prezidentom.

Na volebnú noc Petra Pellegriniho je podľa informácií zo strany Hlas-SD akreditovaných približne 110 novinárov zo Slovenska, Česka, Maďarska, ale aj ďalších krajín, napríklad z Turecka.

I. Korčok priznal napätie i úľavu, v štábe ho podporujú mnohí politici

Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok reaguje na predbežné neoficiálne výsledky vo svojej volebnej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka vítali v jeho bratislavskom volebnom štábe podporovatelia z radov politikov i osobností spoločenského a kultúrneho života. Medzi svojich priaznivcov prišiel krátko pred 22.00 h. V úvodnom slove poďakoval voličom. Priznal napätie i úľavu.

„Mám sa dobre. Je to kombinácia dvoch protikladných pocitov. Ten prvý je, samozrejme, napätie z výsledku, lebo ten nepoznáme, a ten druhý je trošku úľava, lebo už to nie je v mojich rukách,“ zhodnotil s tým, že všetko je na voličoch.

K sobotnej noci vo volebnej centrále poznamenal, že nejde o párty. „Cíťte sa tu dobre. Toto nie je párty, toto je pre nás veľmi pracovná záležitosť. Sme nohami pevne na zemi,“ uviedol. Verí, že tento večer nie je posledný.

Medzi hosťami bol aj predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. „Verím, že účasť bude vysoká a verím, že Ivan Korčok bude mať silný výsledok a dobrý základ do druhého kola,“ vyhlásil. Prisľúbil, že v prípade Korčokovho postupu do druhého kola mu bude PS „pomáhať všemožne“ v rámci možností zákona.

Predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková prišla s optimistickou náladou. „Ja prajem Slovensku to najlepšie a myslím si, že pán Korčok je to najlepšie, a teda verím, že dnes postúpi do druhého kola a na záver to nakoniec aj vyhrá a stane sa prezidentom SR,“ uviedla. Hnutie podľa jej slov plánuje naďalej povzbudzovať aj svojich voličov ku Korčokovej podpore.

Medzi hosťami vo volebnej centrále sa objavili aj ďalší politici, ako sú líder SaS Branislav Gröhling a jeho spolustraník predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ale aj expremiér Mikuláš Dzurinda, bývalý predseda vlády Eduard Heger a jeho kolegovia z mimoparlamentnej strany Demokrati vrátane bývalých ministrov či poslancov. Svojou prítomnosťou Ivana Korčoka podporili aj osobnosti spoločenského a kultúrneho života či známe tváre zo sociálnych sietí. Medzi nimi napríklad herci Kristína Tormová a Ludwig Bagin.

Š. Harabin: Verím, že SR po voľbách nedodá ani jeden náboj na Ukrajinu

Na snímke kandidát na prezidenta Štefan Harabin reaguje na predbežné neoficiálne výsledky volieb vo svojej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. (FOTO TASR – Pavol Zachar)

Prezidentský kandidát Štefan Harabin verí, že Slovensko po voľbách hlavy štátu nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Povedal to počas príchodu do volebnej centrály v bratislavskej Mlynskej doline.

„Verím, že Slovensko po prezidentských voľbách nedodá ani jeden náboj, ani jedného vojaka, ani jeden cent na Ukrajinu. Že Slovensko nebude tým štátom, ktorý by podporoval vojnu alebo teroristické útoky,“ povedal prezidentský kandidát. Priblížil, že volebné dopoludnie strávil na bicykli a popoludní nepohrdol ani cigarou.

I. Matovič očakáva volebný zisk na úrovni dvoch percent

Prezidentský kandidát a predseda hnutia Slovensko Igor Matovič očakáva volebný zisk na úrovni dvoch percent. Na sociálnej sieti poukázal na to, že jeho cieľom nebolo voľby vyhrať, pričom na kampaň minul nula eur.

„Mojím cieľom nebolo vyhrať, ale dať možnosť voliť aj mnohým z vás, ktorí ste voliť vôbec nechceli ísť. Tým, že ste prišli, cieľ sa naplnil,“ podotkol Igor Matovič.

J. Kubiš: Som realista, no očakávam lepší výsledok, ako sa zatiaľ ukazuje

Kandidát na prezidenta Ján Kubiš zatiaľ nechce hodnotiť priebežné výsledky a svoj zisk v sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta SR. Chce si počkať na vyššie percento sčítaných okrskov a presnejšie čísla. „Som realista, platí však, že očakávam lepší výsledok, ako sa teraz ukazuje,“ dodal vo svojej volebnej centrále, kde sleduje zverejňovanie priebežných neoficiálnych výsledkov.

Za predčasné považuje aj vyjadrovať sa k tomu, koho by podporil v druhom kole. „V každom prípade budem hľadieť na to, aké sú moje kritériá na výkon prezidentskej funkcie a porovnám si to s kandidátmi, ktorí postúpia do druhého kola, tiež ich stanoviská a postoje,“ upozornil. Uistil však, že sa vyjadrí priamo. „Pretože aj ja pôjdem voliť v druhom kole a chcem vyjadriť aj svoj občiansky postoj,“ dodal.

Po zrátaní takmer dvoch tretín okrskov získal Kubiš necelé dve percentá hlasov.

K. Forró: Výsledky nie sú také, aké sme očakávali

Výsledky neodzrkadľujú očakávania. Po zverejnení priebežných výsledkov sobotňajšieho (23. 3.) prvého kola prezidentských volieb a zrátaní drvivej väčšiny okrskov to priznal Krisztián Forró. Oceňuje na druhej strane, že prostredníctvom kampane mohol byť hlasom maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku.

„Výsledky volieb ukázali, že voliči sa rozdelili do dvoch hlavných táborov,“ skonštatoval. Teší ho však napríklad víťazstvo v okrese Dunajská Streda. K otázke, koho z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, podporí, sa chce vyjadriť v nedeľu.

Po zrátaní viac ako 98 percent okrskov získal Krisztián Forró 2,99 percenta hlasov.

Prečítajte si aj