Utorok 22. októbra, 2024
Ruský prezident Vladimir Putin 14. júna 2024 v Moskve na pôde ruského ministerstva zahraničných vecí. (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP cez Getty Images)

Vladimir Putin vymenoval podmienky konečného vyriešenia rusko-ukrajinského konfliktu

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prejave na pôde ruského ministerstva zahraničných vecí vymenoval podmienky na ukončenie rusko-ukrajinského konfliktu. Príhovor odvysielal televízny kanál Rossiya 24. Správu priniesol pôvodne ruský spravodajský server Meduza, dnes sídliaci v lotyšskej Rige.

Putin žiada, aby sa ukrajinské jednotky úplne stiahli z území Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti v rámci administratívnych hraníc. Okrem toho musí Ukrajina deklarovať odmietnutie vstupu do NATO.

Ak budú tieto podmienky splnené, Rusko „okamžite“ zastaví paľbu, povedal ruský prezident.

„Len čo v Kyjeve vyhlásia, že sú na takéto rozhodnutie pripravení a začnú reálne sťahovanie vojsk z týchto regiónov, a tiež oficiálne oznámia upustenie od plánov na vstup do NATO, naša strana okamžite, doslova v tú istú minútu, dostane príkaz na zastavenie paľby a začatie vyjednávania. Opakujem, urobíme to okamžite,“ povedal.

Na návrhy ruského prezidenta už reagoval jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho by ani pristúpenie na uvedené podmienky Putina nezastavilo. „Chce tú časť našich území, ktoré okupuje, ale aj ďalšiu časť, ktorá okupovaná nie je,“ uviedol.

Zelenskyj prirovnal taktiku ruského prezidenta k tej Hitlerovej pred druhou svetovou vojnou, keď požiadavky postupne stupňoval. „Týmto odkazom nesmieme dôverovať, pretože Putin ide rovnakou cestou. Teraz hovorí o štyroch regiónoch, predtým hovoril o Kryme a Donbase,“ skonštatoval Zelenskyj. 

Podľa Putina ruský návrh nie je o dosiahnutí dočasného prímeria, ale o konečnom vyriešení konfliktu. Ako ďalšie podmienky na dosiahnutie mieru spomenul neutrálny a bezjadrový status Ukrajiny a rovnako aj zrušenie sankcií západu voči Rusku. 

USA tento týždeň rozšírili sankcie na ruský bankový sektor, obchodovanie s menami na najväčšej ruskej burze, ako aj na čipy a ďalšie technológie. Predstavitelia ministerstva financií USA uviedli, že sa zamerali na ruskú finančnú infraštruktúru a prístup na tretie trhy, keďže Rusko dokončilo svoj „prechod na úplnú vojnovú ekonomiku“.

Skupina G7, ktorej členmi sú USA, Spojené kráľovstvo, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko, sa tento týždeň dohodla na použití ruských aktív zmrazených na západe na pôžičkový balík vo výške 5 miliárd dolárov, ktorý by bol poskytnutý Ukrajine, aby pomohol udržať jej ekonomiku nad vodou.

Putin v piatok tento krok odsúdil. „Napriek všetkým trikom táto krádež určite zostane krádežou,“ povedal počas prejavu. „A nezostane to nepotrestané.“

Putinov návrh na mier prišiel deň pred začiatkom mierového summitu organizovaného Ukrajinou, ktorý sa bude konať 15. až 16. júna vo Švajčiarsku. Na stretnutí sa má zúčastniť približne 80 krajín a organizácií. Účasť na summite odmietli Čína, Brazília, Saudská Arábia a niekoľko ďalších štátov. Rusko naň pozvané nebolo.

Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol, že Putin nie je v „pozícii“ klásť Ukrajine podmienky a mohol by ukončiť vojnu, ktorú začal, „okamžite, ak by sa tak rozhodol“.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zverejnené podmienky odmietol. „Toto je návrh, ktorý v skutočnosti znamená, že Rusko by malo dosiahnuť svoje vojnové ciele a očakáva, že Ukrajinci by sa mali vzdať podstatne väčšieho územia, než bolo Rusko schopné doteraz zabrať,“ skonštatoval.

Prečítajte si aj