Sobota 27. júla, 2024
Poslanec NRSR Peter Kotlár (SNS) (Foto TASR/ Jaroslav Novák)

Vláda vymenovala P. Kotlára za splnomocnenca pre preverenie manažmentu pandémie, O. Dvořák to kritizuje

Peter Kotlár sa stal splnomocnencom vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19. Kabinet vo štvrtok schválil jeho menovanie. Zároveň prijal aj štatút splnomocnenca.

„Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy zamerané na posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou COVID-19 v rokoch 2020 – 2022,“ vysvetlil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý návrh na rokovanie predložil.

Postupy a využívanie zdrojov bude Kotlár podľa vlastných slov prešetrovať spoločne s odborným tímom vedcov, lekárov a právnikov.

V predkladacej správe menovanie splnomocnenca zdôvodnil procesom manažovania pandémie, ktoré podľa R. Fica charakterizovalo zlyhávanie ochrany základných práv a slobôd. „Počas obdobia dvoch rokov pandémie sa tvorba protipandemických opatrení, ako aj kontrola ich zákonnosti vymkla štandardnej kontrole: prebiehala mimo riadnych legislatívnych procesov a mimo riadnej súdnej kontroly,“ uviedol v materiáli.

Poslanec parlamentu Oskar Dvořák (PS) nesúhlasí s menovaním poslanca Petra Kolára (SNS) za splnomocnenca vlády pre preverenie manažmentu počas pandémie ochorenia COVID-19. Považuje to za politickú trafiku pre SNS, ktorá poslúži len na to, aby Kotlár aj naďalej šíril dezinformácie.

 „Kotlár chce prešetrovať zloženie vakcín a so svojou sadou mladého chemika chce konkurovať etablovaným inštitúciám, ako sú Štátny ústav pre kontrolu liečiv alebo Európska lieková agentúra, ktoré už vakcíny preverili a povedali, že sú v poriadku. Taktiež chce preveriť manažment pandémie, ktorého vyšetrovanie už však v súčasnosti prebieha v gescii Generálnej prokuratúry SR,“ skonštatoval O. Dvořák.

Prečítajte si aj