Pondelok 20. mája, 2024
Premiér Ľudovít Ódor po 14 schôdzi vlády SR (Foto: screenshot FB Úrad vlády Slovenskej republiky)

Vláda prijala opatrenia v súvislosti s nelegálnou migráciou

Dnes na 14. schôdzi vlády Slovenskej republiky sa členovia vlády zaoberali riešením aktuálnej situácie súvisiacej s nelegálnou migráciou. Predseda vlády Ľudovít Ódor zdôraznil, že vláda prijíma konkrétne kroky na riešenie tejto situácie.

Policajný zbor bude mať teraz v tejto oblasti silnú podporu armády. Ministerstvo obrany plánuje nasadiť až 500 vojakov, ktorí budú pomáhať v boji proti nelegálnej migrácii a zabezpečovať bezpečnosť hraníc.

Ďalším krokom, ktorým sa vláda SR snaží kontrolovať migráciu, je navrhnutie zmeny zákona týkajúceho sa potvrdenia o zotrvaní. Táto zmena by znamenala, že polícia by už nemala povinnosť vydávať potvrdenia migrantom. Novela zákona však musí byť ešte schválená Národnou radou SR.

Slovenská republika sa taktiež zaviazala k zlepšeniu logistiky pre migrantov, aby sa nezdržiavali davovo iba na jednom mieste. Štát sa postará o migrantov v tranzite, zabezpečí im jedlo, pitie a primerané hygienické podmienky.

Významným krokom bude aj zrušenie mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s pandémiou COVID-19, čo by umožnilo administratívne vyhostenie migrantov, ktorí sa nachádzajú na území krajiny nelegálne.

Prečítajte si aj