Sobota 27. júla, 2024
Tri oriešky pre Popolušku (screenshot, YouTube)
,

Vianočné filmy, ktoré vás dostanú do sviatočnej nálady

Poznáte to, v ruke horúci čaj s príchuťou škorice, na nohách hrubé ponožky, teplá deka a v televízii pohodový vianočný film. Najkrajšie obdobie roka sa pomaly vkráda do našich životov a s jeho vítaním sa stretávame na každom kroku. V rádiu aj v nákupných centrách počuť koledy a vianočné piesne, v mestách a dedinách sa pomaly rozosvecuje vianočná výzdoba a betlehemy. Vianočné trhy začínajú lákať návštevníkov na šálku teplého punču a nezabudnuteľnú večernú atmosféru.

Neoddeliteľnou súčasťou Vianoc sú vianočné filmy. Ich sledovanie nás rok čo rok neomrzí a patria medzi typickú prísadu sviatočnej atmosféry. Výber krásnych rozprávok a filmov je naozaj široký. Všetky majú spoločné črty – sú to príbehy so šťastným koncom, plné nádeje, očakávania, kúziel a s vierou v čarovnú moc Vianoc.

Dokážu nás zohriať aj rozosmiať počas chladných zimných dní a navodia správnu pohodovú atmosféru. Mnohé z nich ponúkajú nielen životné múdrosti, ale aj dôležité ponaučenia obohacujúce náš pohľad na svet.

Nechajte sa inšpirovať naším zoznamom a dovoľte vstúpiť čaru Vianoc nielen do vašej obývačky, ale aj do vášho srdca.

Tri oriešky pre Popolušku (1973)

Táto rozprávka patrí nepochybne ku klenotom českej rozprávkovej tvorby. Napriek tomu, že ju dávajú každý rok, nestráca svoje čaro a medzi divákmi je veľmi obľúbená. Tradičný príbeh o dobrote ľudského srdca, so štipkou dobrodružstva, provokácie a čarovnej pomoci v správnej chvíli, vnesie pohodovú náladu do zimných večerov.

Tri oriešky pre Popolušku (1973)

Snehová kráľovná (2002)

Predstavuje asi najkrajšiu verziu príbehu H. Ch. Andersena o Snehovej kráľovnej, v jemnejšom šate a modernejšom štýle. Vyplýva z nej mnoho hodnotných ponaučení o odhodlaní, vytrvalosti, odvahe, láske a schopnosti čeliť nepriazni osudu. Ako sa vraví „láska prekoná všetky prekážky“, čoho príkladom je hlavná postava Gerda. Nenechá sa odradiť krásou, luxusom, ani akýmkoľvek vlastným záujmom na svojej ceste za záchranou milovanej osoby. Ako plynie rok, v každom období sa ujíma vlády iné ročné obdobie. Zima má však svoje vlastné plány a jej snahu ovládnuť celý svet môže prekaziť iba čisté a láskavé srdce. Tento príbeh nesmie chýbať na našom zozname, pretože napriek mnohým strastiam postretávajúcim hlavnú postavu, vyžaruje z neho zvláštne teplo, svetlo a presvedčenie, že dobro ešte stále víťazí nad zlom.

Snehová kráľovná (screenshot YouTube)


Mrázik (1964)

Klasická ruská rozprávka, ktorú pozná každý z nás. Pokornú a pracovitú Nastenku vyženie zlá macocha v zime do lesa, kde ju zachráni spravodlivý dedo Mráz. Dobrým ľuďom sa vždy dobre odpláca a Nastenka nakoniec nájde svoje šťastie. Samoľúby Ivan tiež zažíva prekážky na svojej ceste, premení sa aj na medveďa, aby pochopil, čo je ľudská pýcha a čo robí človeka skutočne človekom. V ľuďoch stále prevláda dobro, a aj tí, ktorí niekedy zídu z cesty, dostanú šancu napraviť svoje nerozumné chovanie.

Mrázik (1964)

Vianočné oblátky (1977)

Starý historický klenot na ľudovú nôtu, vyobrazujúci zvyky a obyčaje našich predkov v predvianočnom období až po Vianoce. Sfilmovaná poviedka Martina Kukučína ponúka divákom možnosť pocítiť skutočné čaro Vianoc a pochopiť jeho Ducha. Nový učiteľ prichádzajúci do dediny si postupne svojím láskavým prístupom k deťom získava aj ich rodičov. Oboznámime sa so zvykmi našich predkov, poverami aj ľudovými piesňami. Ako už naznačuje samotný názov, nebude chýbať ani tradičné pečenie vianočných oblátok. Bývalo totiž zvykom, že ich učiteľ piekol pre celú dedinu. Mnohí z nás nemajú starých rodičov, ktorí by im vedeli porozprávať, ako trávili predvianočný čas. Tento film to urobí za nich, pretože je historickým dokladom minulých čias.

Vianočné oblátky (1977)

Perinbaba (1985)

Perinbaba (1985)

Nepatrí síce medzi typické vianočné rozprávky, no dobrotivá babička natriasajúca veľkú perinu, aby na Zemi snežilo, sa stala súčasťou sviatkov. Juraj Jakubisko stvoril nestarnúcu rozprávku s kúzlami a rôznymi protikladmi. Vidíme dobro aj zlo, lásku aj život, nenávisť aj smrť. Perinbaba zachráni malého Jakubka a ten jej pomáha v zázračnej ríši vysoko v horách, odkiaľ sa na celú krajinu a ľudí môže iba pozerať. Zahľadí sa do ľudského dievčaťa a táto láska ho primäje opustiť čarovnú krajinu, v ktorej sa nestarne. Ako to už na zemi chodí, zaľúbenci sa stretnú s mnohými prekážkami, dokonca i so samotnou smrťou, ktorej sa múdry Jakub vôbec nebojí. Má veľké šťastie, pretože láskavá Perinbabka mu pomáha aj po tom, čo opustil jej svet, aby išiel za hlasom svojho srdca.

Diváci obľubujúci i moderné americké filmy s vianočnou atmosférou a romantikou si tiež prídu na svoje vďaka širokej ponuke filmov podobného žánru. Vybrali sme pre vás nasledujúce:

Kráľovské Vianoce (2014)

Oddychová vianočná romantika, v ktorej sa princ zamiluje do obyčajného dievčaťa a na Vianoce ju pozve do svojho paláca. Kráľovná s týmto vzťahom nesúhlasí, pretože princova vyvolená nie je z urodzeného rodu a chce pár rozdeliť. Napriek tomu, že niektorí označujú tento príbeh za tuctový, naučí nás niečo dôležité – ostať verný sám sebe, svojim hodnotám a nehanbiť sa za svoj pôvod.

Tu musím byť niekým, kým nie som a ja nechcem byť nikým iným. Ja sa za rodinu nehanbím, som na nich hrdá a nechcem stratiť samu seba, aby som zapadla na miesto, na ktoré nepatrím.“

Kráľovské Vianoce (2014)

Bláznivé Vianoce (2011)

Tento skutočne príjemný sviatočný film vás zahreje na duši a vyčarí vám úsmev na tvári. Príbeh pripomína rozprávku o Popoluške v modernom šate. Hlavná postava, chudobné dievča Jules, sa stará o deti svojej nebohej sestry, keď na Vianoce dostane pozvanie od ich zámožného starého otca. Ten o ne doposiaľ nejavil záujem, nakoniec však prijíma pozvanie a vydajú sa do chladného sídla, v ktorom sa Vianoce neoslavujú. Jules s deťmi veľmi túžia prežiť nádherné Vianoce, a tak postupne prinavrátia do sídla ich ducha. To všetko napriek chladnému a zamračenému starému otcovi, ktorý na Vianoce dávno zanevrel a ich vôňa mu prináša bolesť zo straty syna. K tomu druhému, živému, sa správa tiež chladne a s odstupom. Deti a ich nefalšovaná radosť z očakávania najkrajších sviatkov roka dokážu roztopiť nejedno zatrpknuté srdce. Okrem romantiky a dávky vtipu nás tu oslovia aj pekné rady do života, záujem o starožitnosti, nefalšovaná detská nevinnosť a to najdôležitejšie –  význam rodiny, ktorá by mala tráviť spolu čas bez ohľadu na nezhody a iné nepodstatné prekážky.

Bláznivé Vianoce (2011)

Vianočný princ (2017)

Mladá novinárka sa vkradne do paláca, aby získala senzačnú správu o princovi. Keď ju odhalia, vydáva sa za vychovávateľku rebelujúcej princeznej a týmto spôsobom sa dostane do princovej blízkosti. Typická vianočná romanca s predvídateľným koncom poteší divákov obľubujúcich podobný žáner a užijú si pohodovú atmosféru neo-renesančného zámku Peles v rumunských Karpatoch. Film ponúka trochu napätia, hrejivú atmosféru vďaka postavám, ktoré sa k sebe chovajú pekne a samozrejme – šťastný koniec. Jednoduchý, ale milý film poteší aj pokračovaním v podobe dvoch ďalších dielov – Kráľovská svadba a Kráľovské dieťa.

Vianočný princ (2017)

Princezná z cukrárne (2018)

Princezná z cukrárne (2018)

Ďalší romantický film s vianočným nádychom, tentokrát o zámene rolí medzi cukrárkou a budúcou princeznou. Ako dlho je možné tajiť zámenu prinášajúcu mnoho vtipných situácií? Každý hľadá šťastie, čo je pravda najmä pred blížiacimi sa sviatkami. Na ceste za ním musíme neraz urobiť ťažké rozhodnutie a odvážne vyraziť do neznáma. Pred svojimi povinnosťami a osudom nemožno len tak jehoducho utiecť, v tomto prípade však bizarné riešenie prináša pekný zvrat, i keď predvídateľný. Ani šťastie na seba nenechá dlho čakať a ten, komu bolo ublížené, znova otvorí svoje srdce. Celkom jednoduchá „rozprávka“ s čarovným prostredím, dobrými ľuďmi a vôňou Vianoc.

Vianoce v Grand Valley

Pohodový vianočný film, v ktorom je zachytená detská radosť a očakávanie najkrajšieho dňa v roku. Nefalšované detské šťastie na pozadí novovznikajúcej lásky medzi maliarkou a podnikateľom, robí z príbehu vhodný film na zimné poobedie, ktorý si môžu užiť aj väčšie deti. Malebná dedina v Grand Valley sa môže právom pýšiť kúzelnou sviatočnou atmosférou. Nechýbajú ani tradičné rodinné zvyky a umenie vychádzajúce z hĺbky ľudského srdca. Kto by sa na Vianoce netešil domov? Človek si nielen oddýchne, ale často načerpá nové sily a znovu objaví to, čo považoval za stratené. Čarovne vyzdobená dedina nám v tichosti našepkáva, že najdôležitejšia je rodina a čas venovaný našim najmilším.

Vianoce v Grand Valley (2018)

Prečítajte si aj