Štvrtok 9. mája, 2024
vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha (Foto: Európska komisia)

V. Šucha: Členstvo Slovenska v Európskej únii je kľúčové

Je kľúčové, aby Slovensko zostalo súčasťou Európskej únie (EÚ). Členstvo nám ponúka mnohé výhody, akými sú napríklad jednotný trh či účinnejšie reagovanie na bezpečnostné hrozby. Významnými sú pre Slovensko aj finančné zdroje z EÚ, uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha. Urobil tak pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do EÚ, ktoré bude v stredu 1. mája.

„Členstvo v EÚ nám zabezpečuje prístup k jednotnému trhu, čo podporuje ekonomický rast a investície. Spolupráca v rámci EÚ posilňuje politickú stabilitu a zabezpečuje, že sa hlas Slovenska dostáva do medzinárodných rozhodovacích procesov,“ poznamenal.

Šucha naše členstvo považuje za kľúčové aj z pohľadu bezpečnosti. „Členstvo v EÚ sa stáva dôležitým aj počas rôznych kríz, keď nám práve spoločné riešenia umožňujú účinnejšie reagovať na bezpečnostné hrozby a výzvy. Tým sa zvyšuje aj celková bezpečnosť nášho regiónu. Spolupráca 27 štátov umožňuje efektívne čeliť globálnym problémom, ako sú klimatické zmeny a pandémie,“ povedal.

Medzi benefity plynúce z členstva v EÚ podľa neho patrí aj sloboda cestovania, štúdia či práce v rámci členských štátov. „Európsky plán obnovy a odolnosti a eurofondy nám navyše poskytujú obrovské finančné prostriedky na reformovanie dôležitých oblastí, v ktorých Slovensko zaostáva za európskymi partnermi. Na Slovensku až 80 percent verejných financií pochádza z európskych zdrojov a o tieto prostriedky by sme určite nechceli prísť,“ dodal.

Prečítajte si aj