Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračný obrázok (Autor: Hemrock – Vlastné dielo, / CC BY-SA 3.0)

V popradskej nemocnici pribudla nová očná klinika

Nemocnica Poprad otvorila 4. septembra dve nové pracoviská. Prvé pracovisko jednodňovej zdravotnej starostlivosti v odbore oftalmológie a druhé pracovisko multifunkčného diagnostického zariadenia. Celková investovaná suma vo výške 2 milióny eur bola prevažne z vlastných prostriedkov nemocnice, ako uviedol riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.

„V ambulantnej časti sa nachádza všeobecná, príjmová a metabolická ambulancia s laserovými vyšetrovacími prístrojmi. Priestory operačného traktu sú usporiadané tak, aby bol zabezpečený správny pohyb pacientov, personálu i presun zdravotníckeho materiálu. Našou ambíciou je veľký rozvoj jednodňovej zdravotnej starostlivosti v oblasti oftalmológie,“ upresnila primárka očného oddelenia Mária Michalková. Očné oddelenie bolo prerábané 7 mesiacov za sumu 1,2 milióna eur.

Toto oddelenie existuje v popradskej nemocnice od roku 1974. Poskytuje chirurgiu sietnice, komplexnú diagnostickú a terapeutickú starostlivosť pre obyvateľov Popradu, oblasti Vysokých Tatier, okresov Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Levoča aj Liptovský Mikuláš. V súčasnosti prichádzajú do Popradu pacienti až z Brezna, Revúcej či Gelnice.

„Pre porovnanie, v roku 2009 sa u nás realizovalo približne 1400 výkonov, o desať rokov neskôr toto číslo stúplo až na takmer 12 000. Hovorí to nielen o rozvoji oftalmológie, ale aj o náraste pacientov a ich problémov. Pridám ešte jedno porovnanie. Kým v roku 2009 sme urobili necelých 600 operácií sivého zákalu, v roku 2019 to už bolo takmer 1800,“ povedal riaditeľ Nemocnice Poprad MUDr. Jozef Tekáč.

V zmodernizovanom rádiodiagnostickom pracovisku bude možné vykonávať intervenčné zákroky od onkológie, cez gynekológiu, tráviaci trakt až po cievny systém. Projekt bol financovaný Európskou úniou a stál 800 000 eur.

Základom obnoveného rádiodiagnostického oddelenia sa stal nový RTG prístroj od spoločnosti Siemens Healthcare v celkovej hodnote takmer 700 000 EUR.

„Je to multifunkčný diagnostický prístroj pre vyšetrenie tvrdých a mäkkých tkanív pomocou röntgenového žiarenia. Takto je možné realizovať širokú škálu veľmi presných, bezbolestných a rýchlych vyšetrení – prsníkov, ženských či mužských pohlavných orgánov, orgánov tráviaceho traktu (najčastejšie hltan, žalúdok, pankreas, tenké črevo, žlčník), ako aj cievneho systému a ďalších orgánov. Nový prístroj disponuje plochým detektorom a 3D zobrazením,“ vysvetlila riaditeľka úseku liečebno-preventívnej starostlivosti Annamária Miháliková.

Prečítajte si aj