Pondelok 20. mája, 2024
Deti a ich rodičia v čakárni na ambulancii v detskej nemocnici v Pekingu 23. novembra 2023. (Jade Gao/AFP via Getty Images)
»

V Číne prepuká nárast respiračných ochorení: ide zas o covid?

Najvyšší čínsky zdravotnícky úrad naliehavo vyzval nemocnice v celej krajine, aby kvôli nedávnym nárastom počtu infekcií predĺžili otváracie hodiny a zriadili viac kliník.

Tento pokyn odznel na tlačovej konferencii zorganizovanej Národnou zdravotnou komisiou (NHC) 26. novembra. Podľa správ miestnych médií sa v detských nemocniciach tvorili dlhé rady a niektorí rodičia uviedli, že museli čakať až osem hodín, aby sa dostali so svojimi deťmi k lekárovi.

26. novembra úradníci rezortu zdravotníctva uznali, že nemocnice sú preplnené, a aby zmiernili obavy verejnosti, urgentne vyzvali miestne kliniky na zvýšenie ich kapacít a príjem rastúceho počtu pacientov.

„Je potrebné vynaložiť úsilie na zvýšenie počtu príslušných kliník a liečebných oblastí, primerane predĺžiť prevádzkové hodiny a posilniť záruky dodávok liekov,“ povedal 26. novembra novinárom hovorca NHC Mi Feng.

„Musíme odviesť dobrú prácu pri prevencii a kontrole epidémií na kľúčových frekventovaných miestach, ako sú školy, zariadenia detskej starostlivosti či domovy dôchodcov, a obmedziť pohyb osôb a návštevy.“

Ministerstvo zdravotníctva zopakovalo rovnakú odpoveď, ako poskytlo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), a nedávny nárast prípadov akútnych respiračných ochorení pripísalo kombinácii rôznych patogénov, predovšetkým chrípky.

Wang Huaqing, hlavný odborník čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedol ďalšie patogény, ktoré stoja za nárastom prípadov vo vekovej skupine 5-14 rokov. Spomenul rinovírus – typickú príčinu bežného prechladnutia – a mycoplasma pneumoniae – bakteriálnu infekciu, ktorá zvyčajne postihuje mladšie deti.

Podľa Wanga sa vírus SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje covid-19, vyskytuje u pacientov starších ako 60 rokov.

Zdravotný systém pod tlakom

Na tlačovej konferencii 26. novembra pracovníci rezortu zdravotníctva neposkytli žiadne aktuálne dáta. Prípady medzi deťmi prevažujú najmä v severných oblastiach, ako je Peking a provincia Liaoning, kde nemocnice upozorňujú verejnosť na predĺžené čakacie doby.

Nárast počtu infekcií zaťažuje zdravotný systém krajiny. V Tianjine údajne zdravotnícky personál detskej nemocnice denne vybaví 10 000 až 12 000 návštev. Podľa správy miestneho média Enorth, ktoré má podporu mestskej vlády, nemocnica Hongqiao povolala aj niektorých detských lekárov na dôchodku, aby sa vrátili do práce a pomohli zvládnuť nárast prípadov.

V Číne vypukol nový vírus, deti sú hospitalizované s „bielymi pľúcami“ | Naživo s Joshom

Tvrdenie režimu, že za nedávnym nárastom ochorení stojí mycoplazma pneumoniae, sa už stretlo s nevôľou, keďže obyvatelia tvrdia, že ich testy na mykoplazmu boli negatívne.

„Mám podozrenie, že nejde o mykoplazmový zápal pľúc, pretože som vyskúšal všetky druhy liekov, ktoré sa používajú na liečbu mykoplazmového zápalu pľúc, ale žiadny z nich nezaberá,“ povedal začiatkom mesiaca denníku Epoch Times pekinský pediater, ktorý sa sám nakazil touto chorobou a želal si byť uvádzaný ako Wang Hua.

Niektorí majú podozrenie, že krajina čelí opätovnému nárastu infekcie covid-19, pretože infikovaní vykazovali podobné príznaky, ako je kašeľ, únava a „biele pľúca“. Naznačujú, že Čínska komunistická strana (ČKS) dala svojim predstaviteľom a médiám pokyn, aby namiesto koronavírusu pripisovali epidémiu iným patogénom – napríklad mykoplazmovému zápalu pľúc – keďže stranícky líder vyhlásil v boji proti pandémii víťazstvo.

Čínska komunistická strana utajuje dáta

Jadrom obáv je, či sa pri nedávnych ochoreniach neobjavili aj nové patogény. WHO požiadala 22. novembra Peking o podrobnosti, pretože médiá a ProMed (systém dohľadu nad verejným zdravím, ktorý prevádzkuje Medzinárodná spoločnosť pre infekčné choroby) informovali o hromadných prípadoch nediagnostikovaného zápalu pľúc u detí v Číne.

„Hlavným cieľom bolo zistiť, či sa v Pekingu a Liaoningu vyskytli ,zhluky nediagnostikovaných zápalov pľúc‘, ako sa uvádza v medializovaných správach,“ uviedla WHO vo vyhlásení.

WHO 23. novembra oznámila, že obdržala klinické informácie, laboratórne výsledky a ďalšie údaje, ktoré požadovala. Zdravotnícky orgán OSN uviedol, že údaje, ktoré poskytli čínske zdravotnícke orgány naznačujú, že nárast respiračných ochorení súvisí s ústupom režimu od takmer tri roky uplatňovanej politiky nulového covidu.

„Čínske úrady oznámili, že neboli zistené žiadne nezvyčajné alebo nové patogény ani neobvyklé klinické prejavy,“ uvádza sa vo vyhlásení z 23. novembra.

Čínsky komunistický režim je od roku 2003 vystavený celosvetovej kontrole v súvislosti s hlásením epidémií. V roku 2003 zdravotnícki experti obvinili Peking zo zatajovania epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) spôsobeného dovtedy neznámym vírusom, ktorý sa pravdepodobne objavil v južnej provincii Guangdong a následne sa rozšíril do veľkých čínskych miest a takmer 30 krajín.

Od konca roka 2019, keď sa v stredočínskom meste Wuhan objavilo ďalšie virulentné respiračné ochorenie, zdravotnícki experti a úradníci na celom svete opakovane spochybňujú presnosť údajov v krajine.

Začiatkom tohto roka, keď po náhlom zrušení pandemických obmedzení zaplavila nemocnice a pohrebiská masívna vlna covid-19, WHO opäť vyzvala na transparentnosť a uviedla, že oficiálne údaje Číny podhodnocujú skutočný rozsah epidémie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj