Sobota 18. mája, 2024
Na snímke v hornej rade podpredseda NRSR Andrej Danko (SNS), zľava minister životného prostredia SR Tomáš Taraba a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (obaja nominanti SNS) počas rokovania 12. schôdze parlamentu 30. apríla 2024 v Bratislave. (FOTO TASR - Jakub Kotian)

T. Taraba pri príležitosti 105. výročia úmrtia Štefánika rokoval o vstupe Slovenska do Frankofónie

Podpredseda vlády Tomáš Taraba absolvoval počas návštevy Paríža rokovanie s čelnými predstaviteľmi Medzinárodnej organizácie Frankofónie združujúcej 54 stálych členov štátov hlásiacich sa k rozvoju a podpore francúzskeho jazyka a kultúry.

Na snímke podpredseda vlády Tomáš Taraba na návšteve Paríža. Parížska ulica je nazvaná na počesť hlavného mesta Slovenska. (Zdroj: Tomáš Taraba • SNS – ŽIVOT NS / FB)

T. Taraba počas rokovania s výkonnou riaditeľkou organizácie Caroline St-Hilaire v Paríži zdôraznil odkaz M. R. Štefánika a jeho prepojenie na frankofónnu kultúru a jazyk. T. Taraba rovnako zvýraznil množstvo významných francúzskych investorov pôsobiacich na Slovensku a z toho prameniacu pripravenosť Slovenska inštitucionálne podporovať rozvoj vzťahov s frankofónnymi krajinami, rovnako podporovať výučbu francúzskeho jazyka a kultúrnu výmenu na školách a medzi štátmi.

„Slovensko má bohatú históriu spájanú aj s francúzskymi dejinami. Mier po výhre Napoleona po bitke pri Slavkove sa podpisoval v Bratislave. Milan Rastislav Štefánik bol generál francúzskej armády a Paríž mu bol dlhým rokom útočiskom. Slovensko sa stalo domovom výrazných francúzskych investícií. Osobne ako člen vlády, ktorý má pozitívny vzťah k frankofónii, využívam príležitosť preskúmať možnosti, aby sa Slovensko stalo stálym členom významného klubu Frankofónie. Slovensko by to obohatilo a otvorilo by nám to nové obzory a príležitosti,“ zdôraznil Tomáš Taraba.

Schvaľovaniu Slovenska do Medzinárodnej organizácie Frankofónie bude podľa Tarabu predchádzať proces oficiálneho podania prihlášky a hodnotenia.

Prečítajte si aj