Sobota 27. júla, 2024
Na snímke replika korunovačných šiat rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej, známej pod prezývkou Sisi a replika uniformy rakúskeho cisára Františka Jozefa I., ktoré sú vstavené v Múzeu vo Svätom Antone z 17. mája 2024. (FOTO TASR - Jana Vodnáková)

Svätý Anton: V múzeu ukážu v minulosti užitočné, no dnes neznáme predmety

V Múzeu vo Svätom Antone sa rozhodli verejnosti priblížiť predmety, ktoré naši predkovia v minulosti bežne používali, no časom ich úžitkové vlastnosti zanikli a súčasná generácia ich už nepozná. Z depozitárov vytiahli predmety ako epergné, bourdalou či rôzne pľuvadlá, aby ich návštevníkom priblížili počas sobotňajších (18. 5.) večerných prehliadok v rámci podujatia Noc múzeí a galérií.

Ako priblížila Michaela Terenová z oddelenia marketingu Múzea vo Svätom Antone, počas troch večerných prehliadok naplánovaných o 19.00, 19.30 a 20.00 h sprievodca podrobnejšie priblíži viaceré zbierkové predmety, o ktorých mnohí ani netušili, že boli v minulosti používané. „Mnohé z nich sú počas roka uložené v depozitároch. Ide napríklad o bourdalou, epergné, kratiknôt, bidet, termotaniere, vyzuvák čižiem, pľuvadlá a rôzne kuchynské pomôcky,“ uviedla Terenová.

Na snímke vyzuvák čižiem, ktorý bol kedysi praktickým pomocníkom. Tento vyzuvák vyrobil stolár zo Svätého Antona signovaný ako P. G. v roku 1879. Vystavený je aktuálne v Múzeu vo Svätom Antone 17. mája 2024. FOTO TASR – Jana Vodnáková

Na prehliadkovej trase návštevníci uvidia aj repliku korunovačných šiat rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Bavorskej, známej pod prezývkou Sisi, a repliku uniformy rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Atmosféru na nádvorí kaštieľa dotvorí historická hudba v podaní hudobníkov skupiny Prastrom.

Na snímke termo-taniere, ktoré sa používali koncom 19. storočia a začiatkom 20. storočia. Plytký keramický tanier s cibuľovým vzorom je vložený do kovového obalu v tvare hlbokého taniera. V priestore medzi tanierom a obalom je šamotový piesok, ktorý po nahriatí dlho drží teplotu. Taniere sú aktuálne vystavené v Múzeu vo Svätom Antone 17. mája 2024. (FOTO TASR – Jana Vodnáková)

Prečítajte si aj