Pondelok 20. mája, 2024

Súd zrušil peňažný trest pre obvineného z vyzvedačstva pre Rusko

Špecializovaný trestný súd v Pezinku včera rozhodol, že obvinený Bohuš Garbár, ktorý bol odsúdený na podmienku v kauze vyzvedačstva pre Rusko, nie je povinný zaplatiť pôvodne stanovený peňažný trest 15 000 eur.

V roku 2021 sa spolupracovník webu Hlavné správy Garbár stretol na tajnom stretnutí s osobou, ktorá sa predstavila ako Sergei Solomasov, a dohodli sa na tom, že bude zháňať, získavať a poskytovať citlivé informácie týkajúce sa slovenských bezpečnostných a spravodajských služieb, ako aj spolupráce Slovenskej republiky, Európskej únie a NATO s Ukrajinskou republikou. Na tento účel mal obdržať tisíc eur.

Polícia obvinila Bohuša Garbára v marci 2022. Počas vyšetrovania Garbár svoju vinu priznal a uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vyniesol vo februári 2023 verdikt a Bohuš Garbár bol odsúdený na 3-ročnú podmienku a peňažný trest vo výške 15 000 eur. 

Pôvodne Garbár tvrdil, že má dostatočné finančné prostriedky na zaplatenie tohto trestu. Avšak neskôr informoval súd, že finančné prostriedky už nemá a požiadal súd, aby mu peňažný trest odpustil. Samosudca špecializovaného trestného súdu v Pezinku Peter Pulman rozhodol, že mu trest vo výške 15 000 eur odpustí.

„Majetkové pomery nie sú také, aby odsúdený mohol uložený peňažný trest zaplatiť,“ vysvetlil Peter Pulman.

Toto rozhodnutie však ešte nie je právoplatné, keďže prokurátor Úradu špecializovanej prokuratúry Peter Mikuláš požaduje náhradný trest vo forme 2 rokov odňatia slobody. Prokurátor sa odvolal proti rozhodnutiu súdu a o všetkom tak rozhodne Najvyšší súd Slovenskej republiky.

„Mal možnosť uložený peňažný trest zaplatiť,“ uviedol Peter Mikuláš a vysvetlil, že počas prehliadky domu Bohuša Garbára bolo objavených viac ako 20 000 eur, pričom pred uzavretím dohody o vine a treste mu bolo vrátených 19 000 eur.

Bohuš Garbár na verejnom zasadnutí povedal, že potrebuje peňažné prostriedky na starostlivosť o svojho blízkeho (bezvládnu matku). Podľa jeho vyjadrenia boli peniaze, ktoré boli skonfiškované, pôvodne určené na dokončenie stavebných úprav.

„V čase, keď mi boli peniaze vrátené, tak už boli prakticky minuté a bol nimi splatený dlh,“ povedal a uviedol, že z vrátenej zaistenej sumy mu zostalo 2000 eur.

Prokurátor Peter Mikuláš argumentoval, že keď bola dohoda o vine a treste schválená, odsúdený s ňou súhlasil a jeho finančná situácia sa odvtedy nezmenila. „Dôvody, ktoré tu uvádzal, boli známe už pri samotnej dohode a tie boli zohľadnené pri druhu a výmere trestu vrátane peňažného.“

Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer upozornil na sporný verdikt súdu. „Ak nebudú mať rozhodnutia adekvátny odstrašujúci účinok, budeme takýmto činom čeliť naďalej.“

Prečítajte si aj