Sobota 27. júla, 2024
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini (Zdroj: Peter Pellegrini / FB)

Súčasťou inauguračného dňa prezidenta SR bude prehliadka OS SR aj bohoslužba

Zvolený prezident SR Peter Pellegrini sa ujme prezidentského úradu v sobotu (15. 6.) v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave počas slávnostnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Program inaugurácie sa bude vysielať v priamom prenose RTVS. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla Kancelária NR SR.

Po ukončení slávnostnej schôdze bude nasledovať prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR a slávnostná bohoslužba slova Te Deum v Dóme sv. Martina. Pellegrini následne prevezme prezidentský palác a rozlúči sa s odchádzajúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na prednom nádvorí bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR a v priestoroch paláca bude nasledovať slávnostný obed na pozvanie prezidenta. Vo večerných hodinách sa bude konať slávnostná recepcia v priestoroch Bratislavského hradu.

Riaditeľ odboru zahraničných vzťahov a protokolu Kancelárie NR SR Peter Vilčák priblížil, že medzi hosťami inaugurácie sú najvyšší ústavní činitelia, poslanci NR SR, zástupcovia diplomatického zboru, zástupcovia vlády, registrovaných cirkví na Slovensku aj osobní hostia a rodina P. Pellegriniho. Na inauguráciu pozval aj všetkých neúspešných kandidátov z prvého kola.

Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta. P. Pellegrini bol zvolený za hlavu štátu v aprílových prezidentských voľbách.

Prečítajte si aj