Nedeľa 12. mája, 2024
Kombucha, starobylý nápoj zo symbiotickej kolónie baktérií a kvasiniek. (Freepik/ pikisuperstar)

Prekvapivé účinky kombuchy pri spaľovaní tukov (štúdia)

Spoznajte zdravotné prínosy a riziká pitia kombuchy, obľúbeného fermentovaného čajového nápoja.

Kombucha, starodávny nápoj zo symbiotickej kolónie baktérií a kvasiniek, v poslednom čase dobýva svet wellnessu. Jeho popularita prudko stúpa a nové výskumy naznačujú, že kombucha môže podporovať metabolizmus – bez počítania kalórií alebo namáhavých cvičení.

Kombucha je vychvaľovaná pre svoje zdravotné prínosy vrátane schopnosti znižovať krvný tlak, predchádzať rakovine a chrániť pred metabolickými ochoreniami.

Predpokladá sa, že tieto výhody sú spôsobené probiotickými mikróbami v nápoji.

V novej štúdii vedci skúmali vplyv mikróbov kombuchového čaju na metabolizmus, pričom ako modelový organizmus použili mikroskopickú hlísticu C. elegans. Štúdia publikovaná v časopise PLOS Genetics odhalila, že kvasinky a baktérie z kombuchového čaju kolonizovali črevá červov a vyvolali metabolické zmeny pripomínajúce stav pôstu.

Tieto probiotické mikróby zmenili prejav génov podieľajúcich sa na metabolizme tukov, čo viedlo k zvýšeniu počtu proteínov zodpovedných za odbúravanie tukov a k zníženiu počtu proteínov podieľajúcich sa na syntéze triglyceridov v tele. Metabolický posun viedol k zníženiu hromadenia tuku v červoch.

Tieto zistenia naznačujú, že samotné pitie kombuchy by mohlo potenciálne znížiť množstvo telesného tuku bez toho, aby bolo potrebné znížiť príjem potravy.

Mikróby vyvolali stav podobný pôstu

„Tieto zistenia naznačujú, že mikróby obsiahnuté v čaji kombucha vyvolávajú u hostiteľa stav podobný pôstu, a to aj v prítomnosti dostatočného množstva živín,“ uviedli autori štúdie vo vyhlásení.

Rob Dowen, odborný asistent na katedre bunkovej biológie a fyziológie na Universite Chapel Hill v Severnej Karolíne povedal pre Epoch Times, že bol „veľmi prekvapený“, keď zistil, že probiotické mikróby v kombuche dokázali kolonizovať črevá červov a stimulovať metabolickú reakciu podobnú pôstu, hoci zvieratá nevykazovali žiadne poruchy v absorpcii živín v čreve.

„Neuveriteľné je to, že táto reakcia bola pozorovaná len u zvierat, ktoré konzumovali mikróby izolované z dlhodobo plne fermentovanej čajovej kultúry kombuchy, a nielen zmes nefermentovaných mikróbov z kombuchy“ povedal.

Podľa R. Dowena to naznačuje, že mikrobiálne metabolity produkované počas procesu fermentácie môžu ovplyvňovať metabolické dráhy v hostiteľovi.

„Naše výsledky bude potrebné zdokumentovať a rozšíriť na modelové systémy cicavcov, aby sme získali ďalšie informácie o tom, ako konzumácia kombuchy ovplyvňuje fyziológiu človeka,“ povedal.

Kombucha nie je pre každého

Hoci je kombucha bohatým zdrojom probiotík a antioxidantov, tento nápoj môže mať pre niektorých ľudí nepríjemné vedľajšie účinky.

Je známe, že čaj kombucha u niektorých ľudí spôsobuje žalúdočné ťažkosti, žltačku a alergické reakcie. Jeho konzumácii sa odporúča vyhnúť aj tehotným ženám, dojčiacim matkám a osobám s oslabeným imunitným systémom.

Ďalšie problémy môžu nastať, keď sa kombucha vyrába doma, a nie v obchode. Hlavnou obavou je riziko, že pri nevhodných podmienkach domácej prípravy sa rozmnožia nebezpečné baktérie a kombucha sa stane nebezpečnou na pitie.

Ďalším potenciálnym problémom je otrava olovom, ktorá by mohla nastať, ak sa kombucha pripravuje v keramických nádobách obsahujúcich olovo, pretože zlúčeniny v čaji môžu spôsobiť vylúhovanie olova z keramickej glazúry.

Kombucha je tiež veľmi kyslá a obvykle obsahuje cukor, čo nie je ideálne pre zdravie zubov.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj