Nedeľa 28. apríla, 2024
Pred horiacou koncertnou sálou Crocus City Hall vidno vozidlá záchrannej služby po streľbe v Krasnogorsku pri Moskve 22. marca 2024. Ozbrojenci spustili paľbu na koncertnú sálu na moskovskom predmestí. Útok si vyžiadal desiatky mŕtvych a zranených. Budovou sa rozšíril veľký požiar, informovali moskovský starosta a ruské tlačové agentúry. (Foto: STRINGER/AFP via Getty Images)

Streľba na predmestí Moskvy: najmenej 40 mŕtvych, budova je v plameňoch (+Video)

Na západnom okraji Moskvy v meste Krasnogorsk sa odohrala masová streľba a boli zaznamenané viaceré explózie. Ľudia po streľbe a explózii zostali na mieste v koncertnej sieni Crosus City Hall. Pri útokoch prišlo zatiaľ o život 40 ľudí. V budove sa nachádza viac ako 100 zranených. 

Podľa agentúry RIA Novosti bol útok označený ako teroristický čin.

Prvé informácie uvádzajú piatich útočníkov v maskáčovom oblečení, ktorí začali strieľať v koncertnej sále, kde sa malo konať vystúpenie kapely Piknik. Útočníci mali použiť samopal AKM a dokonca plameňomety, informujú ruské média. V priestoroch boli odpálené aj výbušniny, ktoré vyvolali požiar.

„Celé svetové spoločenstvo musí odsúdiť tento obludný zločin,“ povedala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. „Všetko úsilie sa venuje záchrane ľudí.“

Moskovský starosta Sergej Sobjanin označil útok za „obrovskú tragédiu“.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie informovalo, že záchranári sa pokúšali dostať k ľuďom, ktorí uviazli na horiacej streche. Z budovy sa podarilo vyniesť okolo 100 ľudí. 

„Ľudia v maskáčoch vtrhli do sály, najmenej traja z nich spustili paľbu z automatických zbraní. Potom hodili granát alebo zápalnú bombu, v dôsledku čoho došlo k požiaru,“ hlásil korešpondent ruskej agentúry RIA Novosti.

Na účtoch X (predtým Twitter), ľudia zdieľajú bezprostredné zábery zo sály. Ľudia, ktorí zostali v sále, si ľahli pri streľbe na podlahu, niektorí sa pokúšali vyplaziť zo sály von.

Zatiaľ nie je jasná totožnosť ozbrojencov, ani ich motív. Podľa agentúry AFP a ruských médií sa novozvolený ruský prezident Vladimir Putin k incidentu verejne nevyjadril. „Prezident neustále dostáva informácie od všetkých relevantných služieb o tom, čo sa deje a aj o prijímaných opatreniach,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Od útoku sa dištancovali ako poradca ukrajinského prezidenta Zelenského Mychajlo Podoľak tak aj Légia Sloboda Ruska stojaca v rusko-ukrajinskom konflikte na strane Ukrajiny.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok novinárom povedal, že zatiaľ nemôže hovoriť o všetkých podrobnostiach, ale tie „obrázky sú jednoducho hrozné a je ťažké ich sledovať“.

Agentúra AP informovala, že americká ambasáda v Moskve varovala amerických občanov, aby sa vyhýbali davovým akciám kvôli hroziacim útokom. V odpovedi na otázku, či mal Washington nejaké predchádzajúce informácie o útoku, Kirby odpovedal: „Nie som si vedomý žiadnych predbežných vedomostí, ktoré by sme mali o tomto hroznom útoku.“

„Teroristický útok v Moskve bol plánovanou a úmyselnou provokáciou ruských špeciálnych služieb na príkaz (prezidenta Vladimira) Putina,“ napísala ukrajinská vojenská rozviedka HUR na sociálnej sieti Telegram. Podľa HUR bol útok použitý na eskaláciu konfliktu s Ukrajinou.

Prečítajte si aj