
Strava matky počas tehotenstva ovplyvňuje vývoj mozgu a verbálnu inteligenciu dieťaťa, ukázal výskum
Nový výskum vedeckého tímu pod vedením Kláry Marečkovej z CEITEC Masarykovej univerzity naznačuje, že strava matky počas tehotenstva môže mať zásadný vplyv na formovanie mozgovej kôry a rozvoj verbálnej inteligencie dieťaťa v dospelosti. Štúdia prináša dôležité poznatky o tom, ako zdravšia, protizápalová strava môže podporiť vývoj mozgu a jazykových schopností budúcich generácií.
Význam indexu zápalovosti stravy
Tím výskumníkov z CEITEC Masarykovej univerzity (MUNI) v spolupráci s medzinárodnými partnermi zistil, že strava matky počas tehotenstva má dlhodobý vplyv na štruktúru mozgu a verbálnu inteligenciu ich detí. Kľúčovú úlohu v tomto procese zohráva tzv. index zápalovosti stravy (Dietary Inflammatory Index, DII), ktorý meria, do akej miery je strava protizápalová alebo naopak – podporuje zápalové procesy v tele.
Štúdia sledovala 179 mladých dospelých, ktorí sa narodili na južnej Morave na začiatku 90. rokov, a porovnávala ich IQ a štruktúru mozgovej kôry s údajmi o strave ich matiek počas tehotenstva. Výskum ukázal, že čím viac potravín spôsobujúcich zápaly matka konzumovala v tehotenstve, tým nižšie bolo verbálne IQ jej dieťaťa vo veku 28–30 rokov. Podľa Marečkovej to znamená, že výživa matky môže mať dlhodobý vplyv na vývoj mozgu dieťaťa.
„Naše zistenia ukazujú, že výživa matky v tehotenstve môže mať prekvapivo dlhodobý vplyv na vývoj mozgu dieťaťa – až do jeho tridsiatich rokov. Ovplyvniť možno najmä verbálne schopnosti, ktoré sú dôležité pre komunikáciu, vzdelávanie aj pracovné uplatnenie,“ uvedla Marečková.
Vedci ďalej zistili, že zápalová strava ovplyvnila gyrifikáciu mozgovej kôry – mieru záhybov v mozgu, čo je ukazovateľ vývoja mozgu počas prenatálneho a raného postnatálneho obdobia. Tieto zmeny boli výraznejšie u mužov ako u žien, pričom postihli najmä oblasti mozgu spojené s porozumením reči, textu a pamäťou.
Tento vplyv na štruktúru mozgu vysvetľuje, prečo deti matiek, ktoré mali zápalovejšiu stravu, dosahovali nižšie výsledky v testoch verbálneho IQ. Inými slovami, strava matky „otlačí“ svoj vplyv do štruktúry mozgu dieťaťa, čo následne ovplyvní jeho jazykové schopnosti v dospelosti.
„Tieto výsledky naznačujú, že podpora protizápalovej stravy počas tehotenstva môže byť efektívnym nástrojom na zlepšenie kognitívneho vývoja budúcich generácií,“ dopĺňa spoluautorka štúdie Samantha Dawsonová z Deakin University v Austrálii.
Vplyv pitia alkoholu počas tehotenstva
Minulý rok výskumný tím vedcov Masarykovej univerzity a Univerzity v Toronte uskutočnil výskum vplyvu pitia alkoholu v tehotenstve na vývoj dieťaťa. Ich zistenia potvrdili, že aj malé množstvo alkoholu môže mať dlhodobé následky na vývoj mozgu dieťaťa.
„Výsledky ukázali, že aj mierne pitie alkoholu počas tehotenstva, avšak nie pred počatím, má u potomkov, bez ohľadu na pohlavie, výrazný vplyv na reakcie mozgu na odmeny a zvyšuje pravdepodobnosť fajčenia marihuany. Konkrétne sa ukázalo, že vystavenie alkoholu v polovici tehotenstva je spojené s odlišnou funkciou mnohých oblastí mozgu v čase dospievania a častejším fajčením marihuany počas celého života a že tieto účinky pretrvávajú aj po zohľadnení ďalších vplyvov, ako je vzdelanie alebo depresie matky počas tehotenstva. Alkohol, ktorý tehotná konzumuje, sa totiž veľmi ľahko dostáva cez placentu k plodu a môže tak priamo ovplyvňovať vývoj mozgu dieťaťa,“ uviedla Klára Marečková z CEITEC Masarykovy univerzity, prvá autorka štúdie, ktorú uverejnil časopis Translational Psychiatry.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK