Pondelok 3. júna, 2024
Foto: screenshot Epoch Times / China in Focus - NTD / Gan Jing World
, »

Úrady im dlhujú už rok: Protest čínskych štátnych zamestnancov proti nevyplateným mzdám

V Číne čoraz častejšie vychádzajú do ulíc pracovníci z oblasti zdravotníctva, školstva a iných verejných sektorov, aby sa dožadovali vyplatenia dlžných miezd.

V rôznych častiach krajiny vypukli protesty nespokojných zamestnancov, ktorí sa zúfalo snažia dostať od miestnych úradov ku svojim výplatám. Stovky demonštrujúcich učiteľov v provincii Jiangsu minulý týždeň skandovali „Dajte nám naše ťažko zarobené peniaze“ a „Potrebujeme prežiť“.

Naša partnerská televízia NTD sa opakovane pokúšala spojiť s miestnou školou, ktorej  zamestnanci protestovali, ale nikto nereagoval. Miestny občan, ktorý si neželal byť menovaný, povedal pre NTD, že ekonomická situácia v regióne nie je dobrá.

„Miestna samospráva má finančné problémy. Dokonca ani mnohé továrne neplatia svojim zamestnancom načas. Vývozu sa momentálne nedarí, veľa tovární muselo zatvoriť. A veľa správ sa cenzuruje, pretože úrady sa boja sociálnej nestability,“ uviedol muž.

V provincii Henan zase vyšli zdravotníci protestovať pred jednu z miestnych nemocníc. Sťažovali sa, že im zdravotnícke inštitúcie už rok dlhujú peniaze. „Takto sa nedá žiť,“ skandujú na videu pracovníci v bielych plášťoch.

Podobné protesty sa v Číne objavujú od decembra 2022 a v posledných mesiacoch naberajú na intenzite. Miestne úrady tvrdia, že sa im minuli finančné prostriedky, a preto štátnym zamestnancom neplatia mzdy.

Čínske hospodárstvo sa od pandémie prudko prepadá, čo má za následok drastické zníženie príjmov miestnych samospráv a vysokú mieru zadĺženia. Niekoľko provincií, ako napríklad Zhejiang, Guangdong, Jiangsu a Fujian, v lete oznámilo, že platy financované z verejných zdrojov sa znížia o 15 – 25 %.

Uťahovanie opaskov však zažívajú aj verejní zamestnanci vo veľkých mestách, ako sú Peking, Guangdong a Šanghaj.

Prečítajte si aj