Sobota 27. júla, 2024
Na snímke zľava v hornej rade poverený predseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS), zľava v v dolnom rade minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 12. schôdze NR SR, na ktorej čelí odvolávaniu ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) 10. mája 2024 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian

SNS chce na koaličnej rade hovoriť aj o budúcom fungovaní koalície

Slovenská národná strana (SNS) požiadala o zvolanie koaličnej rady, chce hovoriť aj o ďalšom fungovaní vládnej koalície po odchode Petra Pellegriniho (Hlas-SD) do Prezidentského paláca. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka.

„Požiadali sme, aj pre niektoré chaotické reakcie koaličných partnerov, o koaličnú radu,“ uviedol A. Danko. Verí, že prítomný bude ešte dosluhujúci predseda Hlasu-SD a novozvolený prezident Pellegrini. „Ak nám nedokážu povedať z Hlasu-SD, kto bude predsedom Hlasu-SD a v akom časovom horizonte, kto bude chodiť na koaličnú radu, tak sa asi štát nebude dať riadiť,“ dodal. V súvislosti s pozíciou predsedu parlamentu zopakoval, že po víťazstve v prezidentských voľbách Hlas-SD posilnil. Podľa vlastných slov už hovoril aj s P. Pellegrinim, no viac to nekonkretizoval.

Predseda poslaneckého klubu Hlas-SD Róbert Puci na utorkovej tlačovej konferencii zopakoval, že Hlas-SD nechce otvárať platnú koaličnú zmluvu, ktorá hovorí aj o rozdelení postov v koalícii. Strana trvá na tom, že pozícia predsedu parlamentu jej patrí. R. Puci však deklaroval, že zvolaniu koaličnej rady sú v strane otvorení.

Prečítajte si aj