Sobota 27. júla, 2024
Martin Bašták Ďurán, slovenský astrológ
, ,

Slovenský astrológ: „Mojou najväčšou motiváciou je pravda.” (rozhovor)

Martin Bašták Ďurán je vyštudovaný matematik a v súčasnosti profesionálny astrológ. Astrológiu robí ako svoju prácu aj hobby. Má svoj YouTube kanál a vydal aj svoju knihu „Presný výklad horoskopu”. 

Nejde však o bulvárneho astrológa, ktorý vychádza len zo znamenia vášho narodenia, ako sa to často robí v časopisoch. Venuje sa tradičnej astrológii, pri ktorej je potrebné poznať presný čas a miesto narodenia, aby sa mohol zostaviť individuálny horoskop. 

Ako ste sa dostali k astrológii ako vašej profesii? 

K astrológii som sa dostal asi pred 20 rokmi. Spočiatku som bol skeptický, nezdalo sa mi, že je iba 12 typov ľudí podľa 12 znamení. Neskôr som ale zistil, že je to oveľa zložitejšie, zaujalo ma to, študoval som to do hĺbky a neskôr sa tým začal aj živiť. 

To znie ako „dream job“… 

Určite je, som astrológ na plný úväzok, čo je na Slovensku, ale aj vo svete, zriedkavé. Dôvod je ten, že je náročné sa tým živiť, pretože ľudia sú skeptickí, astrológia nie je populárna.

Máte aj svoj YouTube kanál. Je to hlavný spôsob, akým sa o vás ľudia dozvedajú? 

Áno, dávam o sebe vedieť aj cez Facebook a svoju webovú stránku, ale moji zákazníci obyčajne vravia, že ma našli cez YouTube. Takže pre mňa je to najlepší spôsob, ako ich osloviť. Ľudia chcú vidieť, ako vykladám horoskopy predtým, než ma oslovia, a to YouTube umožňuje. Teraz mám vyše 2000 odberateľov po zhruba 5 – 6 rokoch. Nie je ľahké získať si divákov s takýmto druhom obsahu, pretože profesionálna astrológia je náročnejšia na pochopenie. 

Váš prístup je trochu odlišný od bežnej astrológie, ktorú pozná väčšina ľudí. Môžete nám vysvetliť, v čom spočíva rozdiel? 

Väčšina dnešných astrológov robí modernú astrológiu, ktorá je prevažne psychologická. Ja robím tradičnú, helénsko-perzskú astrológiu (z obdobia medzi rokom 0 – 900). Líši sa tým, že sa zameriava viac na predvídanie a menej na psychologický rozbor osobnosti. Pomáha riešiť praktické životné problémy.

Moderná a staroveká astrológia sú samozrejme veľmi podobné, majú ten istý základ, vlastne moderná vychádza z tradičnej. Tradičná astrológia má ale odlišný prístup a techniky. Na Slovensku som možno jediný profesionálny astrológ, ktorý využíva tento druh astrológie.

Vedeli by ste pre laikov popísať, čo je cieľom tradičnej astrológie a aké sú jej metódy v porovnaní s modernou? 

Moderná astrológia je prevažne zameraná na psychológiu, na vnútro, na dušu. Ale tradičná astrológia je zameraná hlavne na okolnosti života, čo sa deje navonok. Napríklad, čo sa deje v oblasti práce, detí, vzťahov, peňazí, atď. Samozrejme, aj moderná astrológia robí predvídanie a tradičný rozbor osobnosti, len vravím, na čo je dôraz.

Ľudia sa ohľadom svojho horoskopu napríklad pýtajú – je priaznivé sa v tomto období sťahovať? Je vhodné obdobie na zmenu práce? Je teraz vhodný okamih na toto alebo tamto? Horoskop umožňuje posúdiť kvalitu času, čo je veľmi praktické. 

Máte nejaké konkrétne príklady toho, ako ste vaším výkladom niekomu pomohli?

Mám jeden nedávny výsledok ohľadom výberu vhodného obdobia. Môj známy mal mať operáciu. A použil moju tabuľku vhodných období, ktorú som zverejnil na svojom Facebooku, aby si vybral vhodný okamih, kedy ísť na operáciu. Tá operácia bola veľmi úspešná a nemal veľké bolesti. 

Samozrejme, skeptici by mohli namietať: čo ak by šiel v iný deň? Nemôžeme predsa vedieť, ako by to dopadlo…

A čo by ste takýmto skeptikom povedali? Ako by ste im to vysvetlili? Dá sa to dokázať alebo je to iba vaša viera? 

Pokiaľ ide o astrológiu, je možné spraviť dôkaz funkčnosti napríklad pozretím sa do minulosti. Keď sa niekoho spýtam na isté obdobie života – či sa napríklad vtedy presťahoval, zmenil zamestnanie alebo začal vzťah, teda či nastala zmena v nejakej oblasti – on povie áno alebo nie. Ak sedí to, čo som očakával, tak je to dôkaz. 

Astrológia ale nie je len o predpovedaní toho, čo sa stane alebo stalo. V horoskope je možné nájsť aj talenty, predispozície na povolanie, a to, v akej oblasti by mohol človek uspieť. 

Viete nám dať ešte nejaké konkrétne príklady, kedy ste mali skutočne pocit, že ste niekomu pomohli, alebo ste cítili zadosťučinenie a spokojnosť, že to má zmysel robiť, lebo to niekomu pomáha?

Nechcem podávať konkrétne príklady, aby som chránil súkromie klientov. Je tiež pravda, že nie vždy mám spätnú väzbu, pretože s niektorými ľuďmi mám len jedno sedenie. Ale mám zopár ľudí, s ktorými máme pravidelné sedenia a oni mi zvyknú potvrdiť, že to skutočne funguje. 

V rámci vašej práce prichádzate na nové princípy výkladu horoskopov. Vydali ste aj vlastnú knihu „Presný výklad horoskopu“. Obsahuje iba vaše vlastné zistenia alebo zahŕňa aj všeobecné poznatky starovekej astrológie? 

Kniha Presný výklad horoskopu, autor: Martin Bašták Ďurán

Je to kombinácia oboch, študujem starovekú astrológiu a testujem ju v praxi. Čo funguje, používam, čo nie, to buď zmením, alebo nepoužívam. Mám tiež svoje vlastné objavy, využívam dostupné databázy, kde sú zverejnené horoskopy ľudí. Vďaka databázam môžem na astrológiu aplikovať štatistiku. Tak sa dajú niektoré astrologické hypotézy buď potvrdiť, alebo aj vyvrátiť. Na mojej stránke som zverejnil časť tohto výskumu. Napríklad sa mi potvrdilo, že u úspešných športovcov je nadpriemerné postavenie Marsu v X. dome. Vďaka výskumu som napríklad tiež objavil, že u bežcov je nadpriemerný Mars v IX. dome, s čím som sa v astrologickej literatúre ešte nestretol a potvrdzuje sa mi to v horoskopoch klientov.

Vaše zistenia sú veľmi výnimočné. Zaujímajú sa o ne slovenskí experti v tejto oblasti? Uznávajú vás ako experta? 

Áno, mám kolegov na Slovensku aj v Česku. Zvyknem s nimi zdieľať moje zistenia, čo oceňujú.  Astrológia je viac populárna v Česku, mám odtiaľ viac kolegov. Pozvali ma tiež minulý rok, aby som tam spravil prednášku. Myslím, že som v našej malej komunite známy. 

Čo je vašou najväčšou motiváciou? Je to snaha pomáhať ľuďom, alebo jednoducho len záujem o túto oblasť? 

Mojou najväčšou motiváciou, prečo robím astrológiu, je zážitok poznania, zážitok pravdy.

Keď zistím, že niečo skutočne funguje, je to napĺňajúce. A cez túto pravdu sa snažím ľuďom pomáhať. Ponúkam teda vhľad a poznanie. Pravda nie je vždy príjemná, ale aj keď sprvu človekom otrasie, z dlhodobého hľadiska mu to pomôže. Pretože keď niekto pozná pravdu, môže zmeniť svoj život k lepšiemu. Ak ju nepozná, je bezmocný. 

Prečo hľadám poznanie práve v tomto obore, to úplne neviem. Možno je to mojím duchovným, ale aj vedeckým zameraním. Astrológia totiž umožňuje spojiť duchovno s vedou. Nie je to len o neviditeľných silách, ale aj o tom, ako sa prejavujú v každodennom živote. Som tiež prakticky založený, poznanie bez aplikácie ma nemotivuje, musí to byť užitočné pre mňa aj iných. A to je to, čo ma motivuje.

Ďakujeme za rozhovor a prajeme vám vo vašej práci veľa úspechov! 

Prečítajte si aj