Pondelok 20. mája, 2024
Hrad Špilberk v Brne, Česká republika (Foto: Millenium187 - CC BY-SA 3.0)

Slovák sa rozlúčil so slobodou a putoval do väzenskej cely

36-ročný Slovák si chcel užiť piatkový večer (1. septembra) v moravskej metropole so svojimi priateľmi a náležite sa tak rozlúčiť so svojou slobodou. Nakoniec sa však so slobodou rozlúčil inak, ako si pravdepodobne predstavoval. Skončil totiž vo väzenskej cele a neskôr vo väzbe potom, čo nepochopiteľne sotil nemeckého turistu z múru brnianskeho hradu Špilberk. Obvinený je z pokusu o vraždu.

Turista spadol z výšky približne šesť metrov. „Naši záchranári pacienta, mladého muža, zafixovali a po ošetrení ho transportovali do Fakultnej nemocnice Brno,“ potvrdila hovorkyňa záchranárov Michaela Bothová. Hovorkyňa nemocnice Veronika Plachá potvrdila, že mladý Nemec podstúpil operáciu a jeho stav je stabilizovaný.

Zbytočnosť tohto incidentu potvrdil aj hovorca polície Pavel Šváb. „Aj vďaka svedkom udalosti sa policajtom podarilo zistiť poznatky, na základe ktorých bol po niekoľkých hodinách zadržaný podozrivý muž. Ten bol neskôr obvinený z vraždy v štádiu pokusu. Kriminalisti pokračujú vo vypočúvaní svedkov, zisťovaní motívu činu a ďalších okolností prípadu, v ktorom hral nemalú rolu alkohol,“ uviedol Pavel Šváb a dodal, že bližšie podrobnosti prípadu momentálne nie je možné komentovať.

K incidentu došlo v piatok večer. Podľa informácií českého denníka Právo sa skupina mužov v dobrej nálade prechádzala po Špilberku, keď narazila na 24-ročného nemeckého turistu. Ten sedel na hradbách a telefonoval. Podľa nemenovaného zdroja došlo medzi nimi ku krátkej konverzácii, ktorá sa nakoniec zvrhla, Slovák do Nemca vrazil a zhodil ho z hradieb. Konkrétne dôvody skratového konania zatiaľ nie sú známe.

Muž bol z väzenskej cely dopravený na mestský súd v Brne. „Miestny súd rozhodoval o väzbe slovenského občana, ktorý by mal byť stíhaný z obzvlášť závažného zločinu pokusu o vraždu. Súd návrhu o vzatie do väzby vyhovel a rozhodol o vzatí do väzby. Obvinený si ponechal lehotu na podanie sťažnosti, štátny zástupca sa práva na sťažnosť vzdal,“ uviedla hovorkyňa súdu Petra Láníčková.

Termín svadby budú musieť odložiť na neurčito. Ak by bol muž uznaný za vinného z pokusu o vraždu, hrozil by mu trest v rozmedzí desiatich až osemnástich rokov väzenia.

Prečítajte si aj