Sobota 18. mája, 2024
Ilustračné foto (Pexels/ David Peinado)

Slováci vyzbierali na muníciu pre Ukrajinu už vyše 4 milióny eur

Slovenská zbierka „Keď nie vláda, posielame my“ sa spustila 16. apríla.

Počas nej darovalo vyše 64-tisíc Slovákov dohromady viac ako štyri milióny eur. Zbierka reaguje na iniciatívu českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu, do ktorej sa podľa oficiálnej stránky zbierky zapojilo už 20 krajín.

Americký minister obrany Lloyd Austin označil podľa českého ministerstva obrany iniciatívu za príklad kreatívneho riešenia, ktoré môže zmeniť situáciu na Ukrajine.

Slovenská vláda na čele s premiérom Robertom Ficom uviedla, že sa na českom projekte nemieni podieľať, ale rešpektuje rozhodnutie občanov zapojiť sa do zbierky.

„Nech si každý občan Slovenskej republiky robí so svojimi peniazmi, čo chce. Je to jeho rozhodnutie…“ povedal Fico pre televíziu Joj 24.

Organizátori zbierky tak vyzývajú tých, ktorí nesúhlasia s názorom vlády, aby sa k českej iniciatíve pripojili poskytnutím peňažného daru.

„Poďme ukázať, že o tom nerozhodujú len oni. Sme presvedčení, že stanovisko vlády nereprezentuje väčšinu občanov,“ vyzývajú organizátori zbierky.

„Slováci sú inteligentní ľudia, chápu situáciu na Ukrajine. A chápu, kto je v tejto vojne agresor a kto obeť,“ uviedla pre Českú televíziu koordinátorka zbierky Zuzana Iszaková a dodáva: „Taký výsledok, že sa podarí za 14 dní získať 4 milióny eur… Klamala by som, keby som povedala, že to niekto z nás očakával.“

Medzi podporovateľmi zbierky sú mnohé slovenské osobnosti, napríklad herečka a bývalá československá veľvyslankyňa v Rakúsku Magda Vášáryová, novinár Otto Šimko, publicista Martin M. Šimečka či herec Ady Hajdu.

Podľa informácií Českej televízie Slováci už darovali na muníciu pre Ukrajinu viac peňazí ako napríklad Island alebo Slovinsko.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj