Pondelok 27. októbra, 2025
Ilustračná fotografia (Dan Kitwood/ Getty Images)

Sladené nápoje súvisia s miliónmi prípadov cukrovky a srdcových ochorení, tvrdí nová štúdia

Nedávna štúdia v časopise Nature Macine zistila súvislosť medzi konzumáciou nápojov sladených cukrom a cukrovkou 2. typu, ako aj kardiovaskulárnymi ochoreniami (KVO).

Medzi cukrom sladené nápoje patria komerčné alebo domáce nápoje, nealkoholické nápoje, energetické nápoje, ovocné nápoje, punč a limonády. Táto štúdia je prvou svojho druhu, ktorá analyzuje túto súvislosť v 184 krajinách.

Výskumníci získali údaje o príjme nápojov sladených cukrom z Globálnej databázy stravovacích návykov, ktorá zahŕňa prieskumy od 2,9 milióna ľudí vo väčšine krajín. Štúdia analyzovala „relatívnu záťaž spôsobenú konzumáciou nápojov sladených cukrom“, ako sú cukrovka 2. typu a kardiovaskulárne ochorenia.

Profesor Lennert Veerman z Lekárskej a zubnej fakulty Griffithovej univerzity, ktorý bol členom medzinárodného tímu výskumníkov, uviedol, že výsledky sú znepokojujúce. „Výsledky ukazujú, že v roku 2020 bolo 2,2 milióna prípadov cukrovky a 1,2 milióna prípadov kardiovaskulárnych ochorení spôsobených konzumáciou nápojov sladených cukrom,“ uviedol Veerman v správe pre médiá. „To predstavuje 10 % prípadov cukrovky a 3 % prípadov kardiovaskulárnych ochorení.“

„Alarmujúce je, že konzumácia nápojov sladených cukrom prispela k úmrtiu 80 000 ľudí, ktorí mali cukrovku, a 250 000 ľudí, ktorí mali kardiovaskulárne ochorenia… V krajinách s nízkymi a strednými príjmami sme svedkami rýchleho nárastu spotreby nápojov sladených cukrom.“

Zdanenie a úprava výživy ako riešenie?

Štúdia poukázala na znepokojujúce vplyvy konzumácie sladených nápojov na zdravie a podnietila výzvy na zavedenie intervenčných metód. Podľa štúdie prispieva konzumácia takýchto nápojov k nadmernému nárastu hmotnosti, ako aj ku kardiometabolickým ochoreniam, ako je cukrovka 2. typu a kardiovaskulárne ochorenia – priamo aj prostredníctvom nárastu hmotnosti.

Štúdia odporúča ako možné intervenciu zdanenie, varovania na obaloch, reguláciu marketingu a vzdelávacie kampane. „Je potrebné prijať naliehavé opatrenia, aby sa predišlo zbytočným chorobám a úmrtiam, počnúc zdanením týchto nápojov s cieľom odradiť od nadmernej spotreby a povzbudiť priemysel k výrobe a predaju zdravších nápojov,“ uviedol Veerman.

Okrem politiky a vládnych zásahov existujú aj zmeny v stravovaní a životnom štýle, ktoré si môže osvojiť každý. Na zníženie príjmu cukru z nápojov vo všeobecnosti Veerman odporúča spotrebiteľom čítať nutričné etikety, aby porozumeli obsahu výrobkov.

„Pokiaľ ide o nápoje, dôkazy naznačujú, že tie s nevýživnými sladidlami (umelými alebo získanými z prírodných produktov) menej pravdepodobne podporujú priberanie na váhe ako tie s cukrom, s tým, že máme obmedzené dôkazy o dlhodobých zdravotných účinkoch,“ uviedol pre Epoch Times v e-maile.

Veerman odporúča ako najlepšiu alternatívu sladených nápojov vodu.

Pôvodný článok

Podporte nás

Bolo pre vás toto čítanie prínosné? Povedzte nám svoj názor alebo nechajte kontakt pre ďalšiu diskusiu.

Prečítajte si aj