Pondelok 20. mája, 2024
Prezidentka Zuzana Čaputová pricestovala do Kyjeva, 10. mája 2024. (Foto: FB / Zuzana Caputova)

Prezidentka pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny. O jej ďalšom programe budú z bezpečnostných dôvodov informovať priebežne. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

„Dnes som pricestovala na rozlúčkovú návštevu do Kyjeva. Počas svojho mandátu som tu už po štvrtýkrát, z toho tretíkrát počas vojny. Som tu aj preto, lebo prinášam dobré správy o pomoci Slovenska Ukrajine,“ uviedla hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka končí funkčné obdobie. Navštevuje rôzne krajiny počas rozlúčkových návštev.

Prezidentka si uctila pamiatku obetí bojov pri ukrajinskej obci Moščun

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si na úvod rozlúčkovej návštevy Ukrajiny uctila pamiatku 118 obetí bojov pri obci Moščun. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Boje, ktoré sa v danej oblasti odohrali v prvých dňoch ruskej agresie, sa považujú za zlomový moment pre obranu Kyjeva. Po víťaznej bitke bolo oslobodených mnoho ďalších ukrajinských obcí.

Prezidentka položila k pamätníku Anjeli víťazstva kyticu červených ruží. „Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosťou sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ uviedla Čaputová.

Prečítajte si aj