Piatok 17. mája, 2024
Ilustračný záber (Pexels / Adrià Masi)
»

Prerobte si pivnice na protiletecké kryty, vyzval občanov primátor Rigy

Primátor lotyšského hlavného mesta vyzval občanov, aby v rámci čistiacej kampane prerobili svoje pivnice na protiletecké kryty. Pobaltské štáty susediace s Ruskom sa obávajú, že by sa aj ony mohli stať ďalším terčom útokov ruskej armády.

Každý rok na jar oslavujú Lotyši a ich susedia v Litve a Estónsku národný Deň veľkého upratovania, keď sa ľudia zúčastňujú na upratovacích akciách doma a na verejných priestranstvách. Primátor Rigy Vilnis Kirsis v sobotu 27. apríla pri príležitosti tohto dňa vyzval obyvateľov hlavného mesta, aby si prispôsobili svoje pivnice prípadnému ruskému útoku.

„Vyzývame všetkých počas veľkého upratovania, ale aj po ňom, aby zaistili, že vaše pivnice a suterény budú môcť byť použité ako kryty v prípade núdze,“ povedal Kirsis podľa portálu Euractiv a dodal, že to isté urobia aj zamestnanci magistrátu v budovách patriacich mestu.

Gints Reinsons, predseda komisie civilnej obrany v Rige, uviedol, že „suterény verejných budov, škôl, domovov dôchodcov, nemocníc a radníc budú kontrolované úradmi, aby sa pripravili na to, že budú slúžiť ako úkryty v prípade útoku“.

Lotyšsko má s Ruskom 214 km dlhú spoločnú hranicu a od ruskej invázie na Ukrajinu je jedným z najväčších podporovateľov Kyjeva. Pobaltské štáty, ktoré boli predtým súčasťou Sovietskeho zväzu, sa cítia byť ohrozené ruským správaním napriek tomu, že sú členmi NATO a Európskej únie.

Lotyšská premiérka Evika Silina v marci prirovnala Rusko k nevyspytateľnému opilcovi. „Žijeme vedľa suseda, ktorý je, povedzme, ako alkoholik alebo narkoman, ktorého konanie nemôžeme predvídať,“ povedala pre verejnoprávny rozhlas.

Tiež estónske úrady sa pripravujú na možný konflikt. Šéf estónskej spravodajskej služby Kaupo Rosin uviedol, že hoci je vojenský útok zo strany Ruska v krátkodobom horizonte „vysoko nepravdepodobný“ kvôli nutnosti zachovať prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine, podotkol, že „Kremeľ pravdepodobne očakáva možný konflikt s NATO počas nasledujúceho desaťročia,“ citovala Rosina agentúra Reuters. Preto je podľa neho potrebné sa na túto hrozbu aktívne pripravovať už teraz.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj