Sobota 27. júla, 2024
Premiér SR a predseda Smeru-SD Robert Fico na Slávnostnom sneme Smeru 17. novembra 2023. (Foto: FB / SMER - SSD)
,

Premiér Fico podporí vyšetrovanie manažmentu pandémie v rokoch 2020 a 2021 (Analýza)

Premiér Fico nechce podporiť Pandemickú zmluvu s WHO, naopak – chystá sa dať zelenú vyšetrovaniu manažmentu pandémie v rokoch 2020 a 2021. Rád by sa pozrel na „šialenstvá”, ktoré covid od roku 2020 vyvolal. Na sneme Smeru 17. novembra hovoril o hrubých porušeniach ľudských práv, zmarených referendách a zatváraní úst alternatívnym médiám. Ak mal niekto iný názor na očkovanie, bol podľa neho označený za „nebezpečného pre spoločnosť”. 

„Médiá otvorene písali, veď si to pamätáte a teraz citujem: že každý nezaočkovaný by mal od bolesti kvíliť ako prasa. A treba aj použiť silu, ak niekto odmieta politiku ihly.”

Jedna štúdia za druhou dnes podľa premiéra potvrdzujú škandalózne dôsledky masívneho očkovania nepreskúšanými experimentálnymi vakcínami. Na Slovensku sa čím ďalej otvorenejšie hovorí o 20-tisíc obetiach nezvládnutého riadenia covidu a nezmyselných rozhodnutiach vlády.

„Potvrdzujem ako predseda strany a potvrdzujem to aj ako predseda vlády, že podporím úsilie niektorých politikov novej vládnej koalície politicky zhodnotiť, čo to tu vláda v rokoch 2020 až 2021 vystrájala a pozrieť sa aj na finančnú stránku plošných, často úplne nezmyselných, nákupov zdravotníckych pomôcok a vakcín.”

O zmluvách s WHO rozhodne NR SR

Premiér tiež prehlásil, že Smer-SD nebude podporovať posilnenie právomocí Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na úkor suverénnych štátov pri riadení boja proti pandémiám.

„Takýto nezmysel mohli vymyslieť len nenažraté farmaceutické firmy, ktoré začali vnímať odpor niektorých vlád proti povinnej vakcinácii.”

Podľa Ústavy SR sa na platnosť takýchto medzinárodných dohôd v prospech WHO vyžaduje súhlas Národnej rady (NR) SR. Podľa premiéra slovenské politické strany takýto súhlas suverénne nevyslovia.

Namieste je otázka, ako by sa pri hlasovaní v NR SR zachovali jednotlivé parlamentné strany. Rovnako ako po parlamentných voľbách by mohla kľúčovú pozíciu zohrávať strana Hlas. Tá sa síce pridala do koalície k Smeru a SNS, avšak ohľadom vakcinácií vystupujú jej predstavitelia protichodne. 

Zatiaľ čo sa predseda Peter Pellegrini opakovane verejne vyjadril, že sa zaočkovať nechystá a spochybňoval bezpečnosť vakcín, ostatní členovia vedenia strany vakcináciu podporujú. Podpredsedníčka Hlasu a súčasná ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková tesne po nástupe do funkcie ohlásila snahu čo najviac zvýšiť očkovacie kapacity naprieč celým Slovenskom.

Predstavitelia koalície sa teda pozerajú na tému očkovania rôzne a nejednotne. Jedna vec sú politické gestá a vyhlásenia, iná vec je, čo prinesie realita. Robert Fico nemá v tejto otázke jednotu dokonca ani vo vlastnom poslaneckom klube. Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo za Smer Vladimír Baláž pre TV Markíza po váhaní povedal: „Moje všeobecné stanovisko je, že ja som podporoval očkovanie, aj podporujem očkovanie.”

Vyšetrovanie manažmentu pandémie

Hlavným iniciátorom vyšetrovania, ktorému premiér deklaroval svoju podporu, je poslanec NR SR Peter Kotlár (za SNS). Ten je známy najmä svojim pôsobením v Televízii Slovan, kde moderuje reláciu so súčasnou ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS). Jeho predstava spočíva vo vytvorení špeciálnej vyšetrovacej skupiny, ktorá by mohla všetko zvládnuť za 3-4 mesiace.

„Jediná agenda, s ktorou som ja šiel s prepáčením do tohto egocentrického bordelu, ktorý sa volá slovenská politika, by bola agenda politických vrážd a covidového manažmentu,“ uviedol v televízii Slovan P. Kotlár, povolaním lekár odmietajúci očkovanie.

Podľa poslanca (za SNS) Romana Michelka by strana mala záujem obsadiť pozíciu podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v prípade, že by niektorému z podpredsedov v blízkej dobe expiroval mandát. Zasadnúť by na ňu mohol práve P. Kotlár a zaoberal by sa výlučne vyšetrovaním manažovania covidu bývalou vládou – dozrel by na všetky nákupy testov, momiek (mobilné odberové miesta), atď.

Nové vedenie NKÚ bolo zvolené parlamentom iba pred rokom, pričom ich funkčné obdobie je až na 7 rokov. Šéfom úradu sa stal Ľubomír Andrassy, bývalý politik SDĽ, s podpredsedami Jaroslavom Ivančom a Henrietou Crkoňovou. R. Michelko uviedol, že zákonom by bolo možné vytvoriť pozíciu ešte tretieho podpredsedu.

Infektológ P. Sabaka: Len do toho!

Na informáciu, že súčasná vláda chce vyšetrovať manažment pandémie, reagoval aj mediálne známy infektológ Peter Sabaka. V rozhovore pre SME povedal: „Držím im palce. Do toho! Veľmi sa teším na to dokazovanie. Kľudne nech vyšetrujú aj mňa, nech vyšetrujú moje výroky a motiváciu. Ja som za.”

P. Sabaka sa počas pandémie stal mediálnou tvárou stojacou na strane očkovania a boja proti hoaxom a dezinformáciám týkajúcich sa covidu. Čelil viacerým útokom od bežných ľudí aj verejných činiteľov na sociálnych sieťach. V nedávnych súdnych sporoch uspel 4-krát proti predstaviteľom strany Republika, ktorí mu majú zaplatiť finančné odškodné. Milan Mazurek a Milan Uhrík sa proti rozhodnutiu odvolali.

Ohľadom návrhu na prešetrenie riadenia pandémie uviedol: „Určite je to dobrý nápad a legitímne, pozrieť sa na to, čo sa nerobilo dobre. Lebo je samozrejmé, že nie všetko, čo sa robilo, bolo dobré. To je úplne jasné. Človek, keď niečo robí, robí aj chyby, aj keď je to človek sebeschopnejší. Ale motívy boli vznešené, motivácia bola zachraňovať ľudské životy, čo je v poriadku a malo by to tak byť. Ale neviem, čo konkrétne sa má vyšetrovať.”

Podľa infektológa dostupné tvrdé dáta potvrdzujú, že bolo správne propagovať a do istej miery vynucovať očkovanie, nosenie rúšok a respirátorov alebo sociálne odstupy (social distancing). „Veda je tým pádom na strane odborníkov a na strane tých ľudí, ktorí všetky tieto opatrenia obhajovali, čiže tam sa nie je čoho báť. Aspoň sa pravda ukáže,” povedal.

Vyšetrovanie začal aj úrad Maroša Žilinku

Svoje vlastné vyšetrovanie manažmentu pandémie začala aj Generálna prokuratúra po publikovaní štúdie poradenskej firmy Pažitný & Kandilaki. Dokument hovorí, že ak by Slovensko počas pandémie prijímalo podobné opatrenia ako najlepšie hodnotené krajiny EÚ, zachránilo by sa potenciálne až cez 21-tisíc životov.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou však štúdii kategoricky oponuje. Podľa neho neberie do úvahy základné mechanizmy šírenia infekčných chorôb, má vážne metodologické nedostatky a pokladá ju za zavádzajúcu. 

Generálna prokuratúra začala v januári 2023 trestné stíhanie vo veci marenia úlohy verejných činiteľov a všeobecného ohrozenia.

Prečítajte si aj