Nedeľa 19. mája, 2024
Polícia SR. (Zdroj: Polícia SR - Bratislavský kraj / FB)

Polícia zatiaľ eviduje celkovo 995 bombových hrozieb na školy

Polícia zatiaľ v utorok eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

„Rozsah bombových hrozieb je extrémny. Polícia pracuje na plné obrátky, preveruje bezpečnosť na školách a pracuje na identifikácii páchateľa,“ skonštatovali policajti.

Priblížili, že ide o 84 škôl v Bratislavskom kraji, 111 škôl v Trenčianskom kraji a 207 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bombového útoku na 105 školách, v Prešovskom kraji na 125. V Košickom kraji to je 107 škôl, v Banskobystrickom 62 a 194 hrozieb je v Žilinskom kraji.

„Túto koordinovanú operáciu vyšetruje Národná kriminálna agentúra, ktorá začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie,“ uviedla polícia. Dodala, že na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu e-mailov intenzívne pracuje. Spolupracuje aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi.

Minister vnútra avizoval prísnejšie tresty pre páchateľov nahlasujúcich bomby

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky. Uviedol to v utorok na sociálnej sieti.

„Stovky tisíc detí, rodičov, pedagógov či bežných ľudí dnes vystrašila hrozba o možnom bombovom útoku. Bezpečnosť je na prvom mieste a ja ako minister vnútra garantujem, že polícia prijíma všetky opatrenia na to, aby nedošlo k ohrozeniu životov a zdravia,“ uviedol Šutaj Eštok. Poukázal na to, že takéto správy nesmú byť brané na ľahkú váhu a že evakuácia je jediné preventívne opatrenie, ako eliminovať riziko, ak by bola správa pravdivá.

Zároveň poďakoval verejnosti, že rešpektuje pokyny polície a zbytočne sa nezdržiava na miestach, kde dochádza k evakuácii. Tiež pripomenul, že polícia aj so zahraničnými partnermi pátra po odosielateľovi bombových správ.

Prečítajte si aj