Nedeľa 16. júna, 2024
Veterné elektrárne (Pixabay/ distelAPPArath)
,

Podľa taiwanských vedcov môžu veterné elektrárne meniť srdcový tep

Odborníci v rôznych štúdiách konštatujú, že veterné elektrárne môžu mať negatívny vplyv na človeka, ak sa nachádzajú v jeho tesnej blízkosti.

Veterné elektrárne generujú hluk s nízkymi frekvenciami v rozsahu 20 až 200 Hz.

Niektoré štúdie naznačujú, že nízke frekvencie z veterných elektrární môžu viesť k bolestiam hlavy, ťažkostiam s koncentráciou, podráždenosti, únave, malátnosti alebo k tinitu (hučaniu v ušiach).

Okrem toho v roku 2021 tím vedcov z Taiwanu zistil súvislosť medzi nízkofrekvenčným hlukom z veterných elektrární a zmenami v tepovej frekvencii srdca človeka.

Zmeny v tlkote srdca

V intervale jedného roka merali taiwanskí výskumníci tepovú frekvenciu 30 ľudí žijúcich vo vzdialenosti do 500 metrov od veterných turbín. Účastníkmi výskumu boli zdraví ľudia vo veku 20 až 80 rokov. Všetci boli nefajčiari a netrpeli žiadnymi srdcovými problémami.

Podľa autorov výskumu boli vytvorené také podmienky, aby sa minimalizovali ďalšie možné vplyvy na ich srdcový tep.

Podľa štúdie došlo u všetkých účastníkov k štatisticky významným zmenám tepových frekvencií srdca. Výskumníci sú presvedčení, že sa jednalo o vplyv veterných elektrární.

Zmeny v tepových frekvenciách môžu viesť k vážnym následkom.

Napríklad podľa štúdie americkej Ohijskej štátnej univerzity môže narušenie pravidelného tepu srdca zvýšiť úmrtnosť u ľudí s kardiovaskulárnym ochorením.

Podľa českého Štátneho zdravotného ústavu, ktorý v roku 2023 vykonal rešerš publikovaných štúdií o vplyve veterných elektrární na zdravie, sú však predbežné nálezy o ich vplyve nekonzistentné alebo nedostatočné.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj