Sobota 27. júla, 2024
Zaplavená cesta v Rijáde, hlavnom meste Saudskej Arábie, 1. mája 2024 (FAYEZ NURELDINE/AFP via Getty Images)

V Saudskej Arábii, ktorá má program na manipuláciu s počasím, prišli záplavy

Arabský polostrov opäť zasiahli rozsiahle záplavy. Po Spojených arabských emirátoch (SAE) čelila minulý týždeň záplavám aj Saudská Arábia.

V tomto kontexte je na mieste spomenúť, že obe krajiny sú zapojené do projektov ovplyvňovania počasia. O možných súvislostiach medzi povodňami a manipuláciou počasia v SAE sme nedávno písali. Mohla infikácia oblakov spôsobiť aj nedávne záplavy v Saudskej Arábii?

Kvôli infikácii oblakov si Saudská Arábia kúpila aj nové lietadlá

Podľa agentúry Arab News Saudská Arábia v 90. rokoch 20. storočia experimentovala s infikáciou oblakov. Oficiálny projekt ovplyvňovania počasia však táto krajina zahájila až v roku 2022. Lietadlá začali s infikáciou oblakov predovšetkým v blízkosti miest Rijád, Kásim a Hail.

Cieľom tohto projektu je zvýšiť ročný úhrn zrážok o 10 až 20 %. Saudskej Arábii pri ovplyvňovaní počasia pomáha aj americká univerzita v Severnej Dakote.

O tom, že ide o seriózny plán, svedčí aj nákup piatich zbrusu nových lietadiel upravených na infikáciu oblakov od amerického výrobcu Textron Aviation.

„Sme pyšní na to, že si AvMet vybral flotilu našich lietadiel typu Beechcraft King Air na podporu Národného meteorologického centra Saudskoarabského kráľovstva,“ uviedol Bob Gibbs, viceprezident spoločnosti Textron Aviation.

Podľa agentúry Saudi Press Saudská Arábia v roku 2023 realizovala 451 letov na infikáciu oblakov v celkovom počte 1 424 letových hodín. A podľa odhadov vygenerovala okolo 4 miliárd m³ dažďovej vody.

Infikácia oblakov funguje najlepšie pri oblačnosti

Mohammed Mahmoud, riaditeľ Programu pre vodu a klímu na Inštitúte pre stredný východ, uviedol pre anglickú tlačovú agentúru Al Arabiya English, že infikácia oblakov je podmienená existenciou vodou nasýtených mrakov. A dodáva, že podmienky na úspešnú infikáciu oblakov v Saudskej Arábii sa zlepšujú. A to vraj z dôvodu vyššej vlhkosti vzduchu spôsobenej klimatickými zmenami.

„Samozrejme, všetko má svoje pre a proti, a na to slúžia rôzne programy, aby sme to mohli riadiť,“ povedal Mahmoud.

„Aby sme sa v budúcnosti vyhli možným záplavám, musí sa Saudská Arábia rýchlo prispôsobiť. To zahŕňa lepšie odvodňovanie, povodňové kontroly, rôzne zásobníky pre podzemné vody a prostriedky na infikáciu mrakov,“ pokračoval Mahmoud.

Extrémy počasia by mohli byť kvôli ovplyvňovaniu počasia pravidelnejšie

Johan Jaques, hlavný meteorológ spoločnosti Kisters zaoberajúci sa environmentálnymi technológiami, po nedávnych záplavách v SAE pre časopis Newsweek uviedol, že „kedykoľvek zasahujeme do prirodzených zrážkových procesov, spúšťame reťazec udalostí, nad ktorými nemáme úplnú kontrolu“.

„Záplavy v Dubaji sú veľkým varovaním pred nepredvídateľnými dôsledkami, ktoré môžu nastať, keď používame technológie na zmenu počasia,“ varoval Jaques.

Podľa Svetovej meteorologickej organizácie sa v roku 2015 modifikácia počasia používala vo viac ako 50 krajinách sveta. Je preto pravdepodobné, že by k podobným extrémom počasia, aké nedávno zažili SAE alebo Saudská Arábia, mohlo v blízkej budúcnosti dochádzať častejšie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj