Utorok 22. októbra, 2024
Policajt mesta San Francisco žiada bezdomovcov, aby opustili chodník v rámci čistenia mesta pred summitom APEC, 14. novembra 2023. (JASON HENRY/AFP via Getty Images)
, , »

Okradnutí reportéri Českej televízie v San Franciscu sú len malou časťou celej mozaiky

Dvaja pracovníci štábu Českej televízie boli napadnutí a okradnutí ozbrojenými páchateľmi v centre San Francisca počas natáčania záberov prebiehajúceho summitu APEC. V tejto metropole to však nie je ojedinelý prípad.

K incidentu došlo 12. novembra okolo 17.00 hod. na Columbus Avenue. Televízny novinár Bohumil Vostal a kameraman Milan Nosek sa práve pripravovali na reportáž zosummitu, keď k nim pristúpili traja maskovaní útočníci so zbraňami.

„Mierili na môjho kameramana, mierili pištoľou na jeho brucho a jeden na moju hlavu,“ uviedol pre denník San Francisco Chronicle B. Vostal, ktorý je stálym zahraničným spravodajcom ČT v Spojených štátoch.

Gangstri si odniesli vybavenie v hodnote 18 000 dolárov (približne 16 500 eur) a s ním aj celodenný záznam vrátane reportáže z Transgender District, prvej právne uznanej transrodovej mestskej štvrte na svete.

Svetoví lídri vrátane amerického prezidenta Joea Bidena a čínskeho lídra Si Ťin-pchinga sa tento týždeň zišli v San Franciscu na summitu APEC, aby diskutovali o spolupráci a hospodárskom raste v tichomorskej oblasti.

B. Vostal chcel mesto, ktoré je povestné všadeprítomnými narkomanmi, bezdomovcami a vysokou kriminalitou, predstaviť v pozitívnom svetle, ale nebolo mu to umožnené. Po zakúpení niekoľkých základných vecí však štáb pokračoval v natáčaní s provizórnym vybavením.

K incidentu sa vyjadrila aj starostka London Breedová, ktorá uviedla, že sa už stretla s českými novinármi a ponúkla im pomoc. Komunálna politička dúfa, že sa polícii podarí ukradnuté vybavenie nájsť.

Video:

Mesto skazy

Kedysi turisticky vyhľadávané a prekvitajúce mesto San Francisco sa v poslednom desaťročí stalo výkladnou skriňou toho, ako sa veci môžu zvrtnúť, keď sa k moci dostanú neschopní ľudia. Všade sa potulujú narkomani, ktorí užívajú drogy priamo na ulici, chodníky okupujú bezdomovci prespávajúci v stanoch a kriminalita sa stala skutočným, každodenným problémom.

San Francisco má po Oaklande a Los Angeles tretí najväčší počet bezdomovcov v Spojených štátoch. Je to spôsobené liberálnym prístupom radnice, nedostatkom ubytovacích zariadení a priaznivýmpodnebím, kde sa denné teploty pohybujú okolo 20 stupňov cez deň a v noci neklesajú pod 8 stupňov ani v najchladnejších mesiacoch.

Video:

Miestne úrady sa snažia vyčistiť ulice od bezdomovcov, ale tí sa vždy o pár dní vrátia. Kríza s bezdomovcami, narkomanmi a znečisťovaním ulíc vyvolala ostrú kritiku obyvateľov a konzervatívnych politikov, ktorí z krízy obviňujú liberálnu politiku mesta.

V USA sa o takýchto mestách hovorí, že sa nachádzajú v „doom loop“, v začarovanom kruhu skazy, kde sa jeden problém nabaľuje na druhý a vedie k zostupnej špirále. Dôkazom toho je odchod firiem a obchodných pobočiek z centra San Francisca.

K vysťahovaniu bezdomovcov došlo ešte pred summitom, ale starousadlíci neveria, že by to vydržalo dlho. „Robia to na Super Bowl, robia to na konferenciu… ale nič neukončí bezdomovectvo viac ako domov,“ povedal agentúre Reuters Paul Boden, riaditeľ Western Regional Advocacy Project, koalícia projektov ľudí bez domova.

So zvyšujúcou sa kriminalitou pribúda obyvateľov a podnikateľov, ktorým dochádza trpezlivosť a mesto hromadne opúšťajú. Podobná situácia je aj v neďalekom Los Angeles. Štát Kalifornia, v ktorom vládnu politici Demokratickej strany, už viac ako 10 rokov zápasí s odlivom obyvateľov do priateľskejších štátov v rámci krajiny, najmä do Texasu. Tento exodus sa v posledných rokoch len zhoršil.

Podľa údajov Úradu pre sčítanie ľudu (United States Census Bureau) opustilo Kaliforniu v roku 2022 takmer 342 000 ľudí, zatiaľ čo rok predtým, na vrchole covidovej krízy, opustilo štát viac ako 407 000 ľudí.

Prečo ľudia a podniky emigrujú? Prísne covidové opatrenia boli určite jedným z dôvodov, ale existujú aj ďalšie, závažnejšie dôvody – vysoké životné náklady, vysoké dane, vysoká byrokracia, reštriktívne zákony, vysoká miera kriminality či zlá dopravná situácia.

Denník Epoch Times o tomto fenoméne natočil celovečerný dokumentárny film s názvom Leaving California: The Untold Story (Odchod z Kalifornie: Nevypovedaný príbeh).

Osobná skúsenosť

V roku 2016 som navštívil San Francisco a Kaliforniu a prvá vec, ktorá ma doslova šokovala, boli „feťáci“ a bezdomovci (zvyčajne oboje v jednom), ktorí brali drogy priamo pred vami uprostred mesta. Medzi bezdomovcami okupujúcimi chodníky sa človek musel preplietať.

Pýtal som sa miestnych známych, prečo s tým mesto niečo nerobí, a oni mi odpovedali, že polícia nemá právomoc bezdomovcov vyhnať. Maximálne ich môžu vyzvať, aby odišli alebo sa presunuli, ale ak to odmietnu, polícia s tým vraj nemôže nič robiť.

Vo štvrti, kde sme bývali a kde žili prevažne Afroameričania, nebolo veľa bezdomovcov, ale aj tak mi nepripadala veľmi bezpečná. Sám by som sa v noci po štvrti určite neprechádzal. Pani domáca, u ktorej sme bývali cez AirBnB, nám povedala, že na ulici občas dôjde k prestrelke medzi susediacimi gangmi, ale ja som si každý večer na rohu našej ulice všimol len skupinky černošských mladíkov, ktorí fajčili a predávali marihuanu.

Napriek týmto skúsenostiam som nemal strach, že by ma za bieleho dňa niekto prepadol alebo mi vytrhol mobilný telefón či iné cennosti z ruky. Nanajvýš sa odo mňa niekto pokúsil vymámiť pár drobných.

Podľa správ a príbehov z posledných rokov a mesiacov však musím konštatovať, že kriminalita tu výrazne vzrástla a ešte viac sa zvýšil aj počet narkomanov. Určite k tomu prispel aj fentanyl, v čase môjho pobytu neznáma droga.

Obávam sa, že ak sa mestu za sedem rokov nepodarilo zlepšiť situáciu, je otázne, či sa to podarí v blízkej budúcnosti, ako sľubuje súčasná starostka.

Prečítajte si aj