Pondelok 20. mája, 2024
Ilustračná fotografia (Zdroj: Tom Fisk / Pexels)

Na Slovensko dovážajú odpad z deviatich krajín, najviac z Talianska

Na Slovensko sa v minulom roku doviezol odpad z deviatich európskych krajín. Najviac odpadu pochádza z Talianska. Väčšina dovezeného odpadu putovala na zhodnotenie do cementárne v obci Rohožník v okrese Malacky. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR povolilo doviezť celkovo 624.780 ton odpadu. Vyplýva to z prehľadu rozhodnutí na cezhraničnú prepravu a dovoz odpadov vydaných v roku 2023, zverejnených na webe MŽP.

Odpad doviezli na Slovensko aj z Rakúska, Bieloruska, Maďarska, Nemecka, Česka, Švajčiarska, Poľska a Slovinska. Väčšina odpadu sa podľa prehľadu používa ako palivo. Niektorý odpad putoval na recykláciu.

Zo zahraničia sa odpad dostáva okrem Rohožníka aj do cementárne v obci Horné Srnie v okrese Trenčín a do Považskej cementárne v obci Ladce (okres Ilava). Ďalej tiež končí v Pezinku, Zvolene, Dubnici nad Váhom, Turni nad Bodvou, Bratislave, Holíči, Slovenskej Ľupči, Seredi, Žarnovici a Malackách, vyplýva z prehľadu rozhodnutí.

Najviac dovážaný je horľavý odpad a zmiešané materiály z mechanického spracovania odpadu. Taktiež drevo, piliny, plasty a guma, rôzne oleje, olovené batérie, transformátory a kondenzátory s obsahom PCB látok či odpadové farby a laky. Napríklad z Nemecka do Žarnovice priviezli odpad obsahujúci arzén na recykláciu alebo spätné získavanie kovov. Do Serede z Talianska doviezli podľa prehľadu olovené batérie taktiež na recykláciu.

Prečítajte si aj