Pondelok 20. mája, 2024
Mesto Veľký Krtíš (Foto: János Korom Dr.)

Ministerstvo vnútra: Uzavretie hraníc kvôli migrantom by nebolo efektívne

Dňa 5. septembra 2023 sa konalo stretnutie medzi predstaviteľmi Ministerstva vnútra a starostami obcí a miest v blízkosti Veľkého Krtíša. Na tomto stretnutí sa diskutovalo o spôsoboch, ako môže byť situácia v tejto oblasti zlepšená a ako môže byť zmiernená záťaž pre miestne samosprávy a kvalita života obyvateľov.

Ministerstvo vnútra zdôraznilo, že v súčasnosti nie je uzavretie hraníc funkčným riešením, ako zastaviť príchod nelegálnych migrantov na slovenské územie.

Ministerstvo vnútra poukazuje na to, že slovensko-maďarská hranica, ktorá je dlhá viac ako 650 km a má rôzne priechody, by v prípade jej uzáveru vyžadovala neefektívne využitie síl a prostriedkov. Problémom je aj vzájomná komunikácia prevádzačov. Podstatou riešenia je preto podľa Ministerstva vnútra boj proti prevádzačstvu. 

V okrese Veľký Krtíš sa taktiež plánuje zriadenie registračných pracovísk mimo obývaných oblastí s cieľom zabezpečiť, aby cudzinci, ktorí neoprávnene prekročili štátnu hranicu, zostávali na týchto pracoviskách menej ako 24 hodín.

Ministerstvo vnútra tiež zvažuje zníženie vyťaženosti pracovísk cudzineckej polície v prihraničných oblastiach, čím by sa odľahčili súčasné dočasné čakacie priestory na registráciu vo vyhradených lokalitách.

Štátny tajomník Ministerstva vnútra Martin Královič uviedol, že polícia je v súčasnosti vystavená veľkej záťaži kvôli nedostatku kapacít a že otázka nasadenia Ozbrojených síl Slovenskej republiky je v procese riešenia.

Na rokovaní krízového štábu sa taktiež diskutovalo o zabezpečení vyhradených priestorov pre matky s deťmi, ako aj o zabezpečení stravovania a hygieny.

Ministerstvo vnútra tiež upozorňuje, že zo Sýrie sa v súčasnosti vysídlilo štyri milióny osôb a celková tranzitná migrácia na území Slovenska vzrástla v medziročnom porovnaní o viac ako 900 %. Za obdobie od 1. januára 2022 do 3. septembra 2023 bolo evidovaných 27 634 záchytov nelegálnych migrantov, čo ilustruje závažnosť tejto situácie.

Prečítajte si aj