Sobota 27. júla, 2024
Základná škola v obci Parchovany, okres Trebišov. (Foto: FB / Základná škola Parchovany - official)

Ministerstvo školstva a školská inšpekcia budú súčinné pri vyšetrovaní tragédie v Parchovanoch

V tragickom prípade, pri ktorom zomrel po páde zo strechy Základnej školy (ZŠ) v Parchovanoch 15-ročný žiak, sú ministerstvo školstva aj Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) pripravené poskytnúť pri vyšetrovaní súčinnosť.

„Vzhľadom na to, že uvedeným prípadom sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní, ministerstvo školstva je pripravené poskytnúť súčinnosť, ak bude v danej veci oslovené,“ uviedol odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Aj školská inšpekcia pripomína, že daným prípadom sa zaoberajú orgány činné v trestnom konaní. „Štátna školská inšpekcia sa zo zákona nemôže angažovať v rovnakej veci ako polícia, pokiaľ ňou nie je oslovená. V takom prípade sme pripravení na okamžitú súčinnosť,“ konštatovala hovorkyňa ŠŠI Katarína Matejková.

Riaditeľ ZŠ v Parchovanoch Ivan Račkovský sa k tragédii zatiaľ nechcel bližšie vyjadriť s tým, že prebieha policajné vyšetrovanie. „Po uzavretí vyšetrovania vydáme stanovisko. Postupujeme podľa sprievodného materiálu ‚Krízové situácie v školách a špeciálnych výchovných zariadeniach počas mimoriadnych udalostí‘,“ uviedol pre TASR k situácii na škole.

Aj obec Parchovany, ktorá je zriaďovateľom školy, sa podľa starostu Mariána Hazugu vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie tragickej udalosti a citlivosť prípadu aktuálne nebude vyjadrovať.

Polícia oznámila, že udalosťou sa zaoberá vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Trebišove, ktorý vedie vyšetrovanie pre trestný čin usmrtenia. „Bližšie a podrobnejšie informácie k prípadu poskytovať nebudeme vzhľadom na citlivosť prípadu aj s prihliadnutím na vek poškodenej osoby,“ konštatovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Žiak deviateho ročníka ZŠ v Parchovanoch v pondelok (20. 11.) dopoludnia počas prestávky vyšiel na strechu školy a pri páde utrpel zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol.

Otec sa pre médiá vyjadril, že jeho syn mal byť šikanovaný. Prípadom sa zaoberá polícia, ktorá vedie vyšetrovanie pre trestný čin usmrtenia. Ministerstvo školstva aj Štátna školská inšpekcia pre TASR uviedli, že sú pripravené poskytnúť v prípade potreby súčinnosť.

Prezidentka vyjadrila ľútosť nad tragickou smrťou žiaka ZŠ v Parchovanoch

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila ľútosť nad tragickou smrťou 15-ročného žiaka Základnej školy v Parchovanoch. „Aj tento prípad potvrdzuje, ako veľmi je potrebné podporovať mladých ľudí v tom, aby si medzi sebou vytvárali vzájomne rešpektujúce sa vzťahy a venovať sa ešte viac téme duševného zdravia,“ zdôraznila hlava štátu na sociálnej sieti.

Prezidentka zároveň apelovala na všetkých, ktorí zažívajú trápenie na duši, aby požiadali o pomoc ľudí, ktorým dôverujú, alebo aby zavolali na linky pomoci. V tejto súvislosti spomenula Linku dôvery Nezábudka 0800 800 566, internetovú poradňu pre mladých IPčko https://ipcko.sk, Linku detskej istoty 116 111 a Linku detskej dôvery 0907 401 749.

J. Mikloško vyzýva na posilnenie spolupráce v oblasti duševného zdravia detí

Komisár pre deti Jozef Mikloško vyzýva na posilnenie vzájomnej spolupráce v oblasti duševného zdravia detí. Uviedol to v reakcii na tragickú udalosť na Základnej škole (ZŠ) v Parchovanoch, pri ktorej zomrel 15-ročný žiak.

„Keďže prípad je súčasťou vyšetrovania, komisár iba monitoruje dodržiavanie Dohovoru o právach dieťaťa na predmetnej škole a nezasahuje do priebehu trestného konania,“ zdôraznil J. Mikloško. V snahe predchádzať podobným tragédiám vyzýva na zlepšenie vzájomnej komunikácie naprieč všetkými školami, rodičmi a inštitúciami, ktoré majú dohľad nad školami a školskými zariadeniami.

„Neustála výmena informácií a spolupráca môžu hrať kľúčovú úlohu pri identifikácii a riešení potenciálnych problémov v oblasti duševného zdravia detí a mládeže,“ zdôraznil s tým, že bude pokračovať v sledovaní vývoja situácie a aktívne podporovať iniciatívy zamerané na zlepšenie komunikácie a prevenciu rizikových situácií v oblasti duševného zdravia detí.

Prečítajte si aj