Sobota 27. júla, 2024
Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SD) počas ustanovujúcej schôdze parlamentu v Bratislave v stredu 25. októbra 2023. (Foto: TASR - Jakub Kotian)

Ľ. Blaha zmenil názor: Mohli by sme si osvojiť americký model slobody slova

Pred desiatimi rokmi si súčasný podpredseda Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) myslel, že s ľuďmi s neonacistickými a podobnými názormi je správne vysporiadať sa prostredníctvom práva a orgánov činnými v trestnom konaní. Dnes sa viac prikláňa k voltairovskému heslu: „Nesúhlasím s vami, ale urobím všetko preto, aby ste mohli povedať svoj názor.“ 

Dokonca by podľa neho mali dostať priestor aj fašisti, s ktorými nesúhlasí vôbec. Poslanec v rozhovore pre Startitup uviedol, že pochopil, že je to veľmi ľahko politicky zneužiteľné – pod zámienkou boja proti extrémizmu alebo čomukoľvek sa dajú ľahko cenzurovať ľudia.

„Preto som dospel k názoru, a to budete prekvapený, že možno ten americký model slobody slova – kde keď nemáte názor, ktorý priamo vyzýva k násiliu – tak vás nebudú stíhať. V Amerike vás jednoducho nebudú stíhať. Prečo by sme si takéto niečo nemohli osvojiť?“ pýtal sa.

„Som čoraz viac presvedčený, že ten americký model je správny z dobrých dôvodov,“ dodal.

Podľa poslanca sa nad nesprávnymi alebo konšpiračnými názormi skôr získa prevaha prostredníctvom zdravej diskusie, ako keď sa nebudú pripúšťať do debát a budú sa z ich nositeľov robiť martýri. Vysvetlil, že mnohé názory rástli, keď neboli pripustené do debát. Potom čo ich do verejných debát pripustili, tak „spľasli“.

Napriek svojmu presvedčeniu však s predstaviteľmi hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO) do diskusií chodiť stále odmieta. OĽaNO je podľa neho väčší extrém ako Republika alebo ĽSNS.

Dnešné pomery nazýva „liberálny fašizmus“ a progresivizmus považuje za totalitnú ideológiu. Progresívci podľa neho majú v sebe ten istý totalitárny inštinkt, ako mali mnohé totalitné ideológie vrátane fašizmu, aj keď netvrdí, že sú úplne takí istí. „Aj komunizmus bola istá viera a nerešpektovali ste iný názor. Mali ste chuť totálne pohltiť svet. Fašizmus bol taký istý, progresivizmus je taký istý.“ Podľa poslanca progresivizmus prestal vedieť rešpektovať aj iné názory.

Ľuboš Blaha bol niekoľko rokov so 175-tisíc followermi jedným z najvplyvnejších slovenských politikov na Facebooku. V roku 2022 mu však spoločnosť Meta natrvalo zablokovala profil. Zdôvodnila to opakovaným porušovaním pravidiel.

Na druhej strane bol Blaha známy tým, že na Facebooku sám mazal komentáre ľudí, blokoval ich a naďalej to robí na svojom telegramovom účte. Podľa projektu blbec.online od augusta 2018 z počtu okolo 1 milióna používateľov, ktorí komentovali pod jeho príspevkami, bolo viac ako 88-tisíc vymazaných. 

Podľa podpredsedu NR SR je rozdiel medzi slobodou slova vo verejnom priestore a v jeho súkromnej obývačke. Svoj facebookový profil a teraz svoj telegramový profil považuje za svoju obývačku. „Pokiaľ vidím ľudí, ktorí majú jasne liberalistický svetonázor, veľmi vyhranený a dojdú provokovať a trollovať ostatných, no tak ich vyhodíme. V tom nevidím žiadny problém.“ Keby to urobila na svojej stránke Národná rada Slovenskej republiky, vtedy by to už bol problém.

Prečítajte si aj