Sobota 27. júla, 2024
Indický premiér Naréndra Módí si podáva ruku s generálnym riaditeľom spoločnosti Micron Technology Sanjayom Mehrotrom počas návštevy Národnej vedeckej nadácie v Alexandrii (Virgínia) 21. júna 2023. (Foto: MANDEL NGAN/AFP via Getty Images)

India rozširuje svoj vplyv na svetovom trhu s polovodičmi – Európe hrozí, že premárni príležitosť

Do konca roka 2024 plánuje India postaviť ďalšie tri továrne na výrobu polovodičov v hodnote takmer 25 miliárd amerických dolárov. Pre Európu by bol vzostup tejto krajiny príležitosťou na zníženie závislosti od Číny. Namiesto toho EÚ uvaľuje na Indiu sankcie – kvôli obchodom Indie s Ruskom.

13. marca sa indický premiér Naréndra Módí zúčastnil na troch slávnostiach kladenia základných kameňov tovární na výrobu polovodičov. Dve z nich sa nachádzajú v jeho domovskom štáte Gudžarát, tretia v Ásame. N. Módí vysvetlil, že tieto továrne, ktoré majú byť dokončené do konca roka, pomôžu Indii stať sa popredným hráčom v segmente polovodičov.

Spoločnosti z rôznych krajín budú spolupracovať s Micron Technology

Očakáva sa, že po uvedení do prevádzky budú mať tieto tri továrne celkovú hodnotu viac ako 20 miliárd amerických dolárov. Ako uvádza Business Standard, továrne v Dholere a Morigaone vznikajú z iniciatívy skupiny Tata Group. V prvom prípade je partnerom taiwanská spoločnosť Powerchip Group a hodnota investície sa pohybuje okolo jedenástich miliárd. V druhom prípade spoločnosť spolupracuje s Test Pvt. Ltd., kde hodnota investície predstavuje približne 3,3 miliardy amerických dolárov.

V Sanande stavia spoločnosť CG Power spolu s japonskou spoločnosťou Renesas Electronics a thajskou spoločnosťou Star Microelectronics závod na balenie čipov v hodnote desať miliárd amerických dolárov. Všetky tieto závody by mali začať vyrábať najneskôr do roku 2026. Americký výrobca čipov Micron Technology to plánuje uzavrieť do konca tohto roka.

Vyrobené súčiastky sa budú používať v širokom spektre koncových zariadení – od elektromobilov po súčiastky do vozidiel, mobilných telefónov a iných elektronických zariadení. Minister infraštruktúry Ashwini Vaishnaw oznámil, že India „bude do roku 2029 patriť medzi 5 najlepších čipových ekosystémov na svete“.

Polovodiče budú pre priemysel kľúčovým faktorom

V exkluzívnom rozhovore pre anglickú printovú verziu denníka Epoch Times vysvetlil Akhil Ramesh, riaditeľ programu India v Tichomorskom fóre so sídlom v Honolulu, význam investícií pre Indiu. Podľa A. Ramesha budú polovodiče ústredným faktorom „priemyslu 4.0“.

Predchádzajúce priemyselné revolúcie charakterizovala para, elektrina, automatizácia a stroje. Teraz ide o inteligentné počítače – a kľúčovým prvkom sú polovodiče. Ak sa Indii podarí dosiahnuť pokrok v tejto oblasti, stane sa to dôležitým faktorom aj pre geopolitický vplyv krajiny. Na dosiahnutie tohto cieľa musí byť krajina schopná určovať štandardy.

Vláda N. Módího oznámila polovodičovú expanziu v roku 2021. Očakáva sa, že závody, ktoré sa teraz stavajú, vytvoria približne 20 000 priamych a 60 000 nepriamych pracovných miest. Mimoriadne dôležité však je, že spoločnosť teraz diverzifikuje svoje vlastné dodávateľské reťazce a ponúka túto možnosť aj iným (krajinám).

Invázia Pekingu na Taiwan by mala ničivé dôsledky pre dodávateľské reťazce

Ide aj o odstránenie závislosti od potenciálnych geopolitických súperov, vysvetľuje A. Ramesh. V neposlednom rade ide o ponuku Západu:

„Nedávne oznámenia Indie o továrňach na výrobu polovodičov sú súčasťou širšej stratégie Západu ,Čína+1‘, ktorej cieľom je diverzifikovať kľúčové dodávateľské reťazce mimo Číny.“

Pre Indiu, rovnako ako aj pre iné krajiny, je nevyhnutné chrániť svoje dodávateľské reťazce pred nepriateľskými mocnosťami a vytvárať spoľahlivé partnerstvá s podobne zmýšľajúcimi krajinami.

V segmente polovodičov Čína v súčasnosti kontroluje najmä oblasti montáže, testovania a balenia. Západ má stále významný vplyv v oblasti dizajnu a patentov, zatiaľ čo Taiwan dominuje vo výrobe. Prípadná invázia komunistického režimu na Taiwan by mala vážne dôsledky pre celý svetový trh.

USA investuje – Európa sankcionuje

USA si súvislosti uvedomuje. Svedčí o tom skutočnosť, že spoločnosť Micron Technology, ktorá je v súčasnosti piatym najväčším výrobcom polovodičov na svete, čoraz viac investuje v Indii a nadväzuje partnerstvá.

Partnerstvá v Indii sú pre americké spoločnosti dôležité, pretože Dillí má výhrady voči uzatváraniu multilaterálnych obchodných dohôd v tejto oblasti. Má príliš veľké obavy zo straty vlastného priemyslu a predovšetkým z čínskych dumpingových praktík na svetovom trhu.

Na druhej strane Európa zaujala voči Indii ideologický postoj. EÚ zaradila indického výrobcu mikroelektroniky Si2 Microsystems na sankčný zoznam bez uvedenia konkrétnych dôvodov.

Pravdepodobným dôvodom sú dodávky tovaru dvojakého použitia do Ruska. Spoločnosť Si2 navrhuje integrované obvody pre komerčný, vojenský a letecký priemysel. Komponenty by sa preto mohli použiť aj vo vojne na Ukrajine.

Rozširovanie pozície na svetovom trhu s polovodičmi zahŕňa výzvy

Pre Indiu je „kľúčové, aby k obchodu zaujala perspektívny prístup“, uviedol A. Ramesh pre Epoch Times. Na tento účel sa India nesmie zmieriť so svojím „geografickým osudom“, ktorý naznačuje, že by mala obchodovať predovšetkým so susednými krajinami. Namiesto toho musí krajina transformovať svoju domácu výrobu na výrobu orientovanú na vývoz.

Problémom v tomto smere je neefektívnosť a plytvanie peniazmi daňových poplatníkov v dôsledku nedostatočných kontrolných opatrení. Minulý rok to zmarilo plánovaný spoločný podnik medzi taiwanskou spoločnosťou Foxconn a indickou ťažobnou spoločnosťou Vedanta.

Okrem toho je infraštruktúra v mnohých častiach Indie – dokonca aj v rozvinutých mestách – často nedostatočná a dochádza k výpadkom elektrickej energie. Polovodičový priemysel je tiež záťažou pre životné prostredie, najmä kvôli obrovskému množstvu potrebnej vody. Okrem toho A. Ramesh stále vidí pri výrobe špičkových technológií vysokú mieru závislosti od východoázijských partnerov. To spôsobuje problémy pri nábore pracovných síl a zamestnancov – ktorých je všade nedostatok.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj