Nedeľa 28. apríla, 2024
Na snímke kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok (tretí sprava), podpredseda opozičného hnutia KDH Viliam Karas (vpravo), členka predsedníctva KDH a predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková (vľavo) a europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann (druhá sprava) pózujú vo volebnej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

I. Korčok: Som nohami pevne na zemi, v druhom kole musíme urobiť viac

Vyzerá to, že som prvé kolo vyhral, komentoval neoficiálne výsledky prvého kola prezidentských volieb kandidát Ivan Korčok. Považuje to za veľké povzbudenie. Zároveň podotkol, že je nohami pevne na zemi. V druhom kole podľa neho potrebuje urobiť viac, aby oslovil voličov v celom širokom politickom spektre. Zopakoval zámer prihovárať sa intenzívnejšie voličom vládnej koalície.

„Chcem hovoriť viac k tým desiatkam tisícom voličov vládnej koalície, ktorí nesúhlasia s tým, kde vláda Slovenskej republiky ťahá Slovensko,“ vyhlásil I. Korčok. Odkazoval na voličov, ktorí namietajú napríklad premenu RTVS na štátnu televíziu alebo orientáciu vlády v zahraničnej politike. Podľa kandidáta treba tiež hovoriť o sľuboch, ktoré dala vládna koalícia. Upozorňovať chce aj na odchody mladých ľudí zo Slovenska.

V druhom kole sa chce uchádzať aj o hlasy voličov hnutia Slovensko a neúspešného kandidáta Krisztiána Forróa. Zopakoval, že vo svojej osobe ponúka nezávislého prezidenta, ktorý nebude konať podľa nikoho príkazov, ale bude reprezentovať krajinu a bude zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Deklaruje pripravenosť spolupracovať s vládou. Zároveň sa chce v prípade potreby vždy ozvať.

Okrem občanov poďakoval I. Korčok za podporu politickým stranám, dobrovoľníkov, rodine i svojmu tímu, ale aj štátnym orgánom za organizáciu volieb.

P. Pellegrini: Splnili sme základný cieľ, dostať sa do druhého kola

Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR a kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (vpravo) reaguje na predbežné neoficiálne výsledky po sčítaní 98 percent hlasov vo svojej volebnej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. Zľava Ľubica Laššáková, Zuzana Dolinková, Denisa Saková a Peter Žiga (všetci Hlas-SD). (FOTO TASR – Martin Baumann)

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini priznal, že v prvom kole volieb prezidenta SR skončil tesne na druhom mieste. Pogratuloval zároveň Ivanovi Korčokovi za postup do druhého kola. Deklaroval, že splnil svoj základný cieľ, dostať sa do druhého kola. P. Pellegrini sa poďakoval všetkým občanom SR, ktorí sa zúčastnili na voľbách, ako aj svojim podporovateľom.

P. Pellegrini čakal tesný výsledok. „Je to pár percent, ktoré nás delí. Myslím si, že by to bolo jedno, či by to bolo v takom alebo onakom garde,“ reagoval. Výsledky podľa neho ukazujú napínavý príbeh do druhého kola.

Postup do druhého kola označil Peter Pellegrini za obrovský úspech. Výsledky podľa neho ukázali, že väčšina ľudí na Slovensku si neželá „liberálno-pravicovo-progresívneho“ prezidenta. „Väčšina na Slovensku vyjadrila skôr záujem mať prezidenta, ktorý bude hájiť národnoštátne záujmy SR,“ povedal. Slovensko chce podľa šéfa Hlasu-SD prezidenta, ktorý nebude krajinu ťahať do vojny, ale bude hovoriť o mieri. Tvrdí, že väčšina občanov volila rôznych kandidátov, ktorí viac preferujú takýto postoj v zahraničnopolitických aj domácich otázkach. „Občania z väčšej časti vyjadrili, že chcú prezidenta, ktorý nechce byť okamžite v konflikte s vládou SR, ale, naopak, pomáhať tam, kde sa dá, a kritizovať len vtedy, keď treba,“ povedal.

P. Pellegrini nechce v kampani do druhého kola obsahovo meniť nič. Bude sa sústreďovať na rozhovory s ľuďmi o záujmoch Slovenska aj o záujmoch národnostných menšín. „Pevne verím, že v druhom kole, ak dáme všetci sily dokopy, ktorí si želáme suverénne hrdé Slovensko, môžeme zvíťaziť,“ vyhlásil. Chce rokovať s neúspešnými kandidátmi na prezidenta. „Určite by som im vedel svojím štýlom politiky ponúknuť politiku, ktorá by mohla vyhovovať ich voličom,“ povedal. Chce mobilizovať voličov, aby nebola nižšia účasť ako v prvom kole.

Uviedol, že premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico sa určite do kampane do druhého kola zapojí. P. Pellegrini deklaruje, že sa vždy uchádzal a bude sa naďalej uchádzať aj o podporu predsedu SNS Andreja Danka a voličov SNS. Chce sa prihovárať svojim voličom, ale verí, že má kde čerpať podporu. Štefan Harabin aj Krisztián Forró získali podľa neho výraznú podporu. „Myslím si, že druhé kolo môže byť ešte veľmi zaujímavé,“ povedal.

P. Pellegrini zopakoval, že v prípade zisku postu hlavy štátu nevidí dôvod na otvorenie koaličnej zmluvy. „Nemenia sa pomery v parlamente a koaličná zmluva musí vychádzať z toho, ktorá strana má akú silu v parlamente,“ povedal. Zopakoval, že za predsedu parlamentu by v prípade zisku prezidentskej funkcie navrhoval podpredsedov strany Denisu Sakovú alebo Richarda Rašiho. Za šéfa Hlasu-SD by odporúčal niekoho spomedzi piatich mien – niekto zo štyroch podpredsedov alebo generálneho manažéra strany.

Š. Harabin: Objednávka na národného prezidenta je veľmi silná

Na snímke kandidát na prezidenta Štefan Harabin reaguje na predbežné neoficiálne výsledky volieb vo svojej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. (FOTO TASR – Pavol Zachar)

Objednávka na národného prezidenta je veľmi silná. Médiám to uviedol prezidentský kandidát Štefan Harabin, ktorý podľa predbežných neoficiálnych výsledkov obsadil tretiu pozíciu so ziskom takmer 12 percent hlasov.

Š. Harabin očakáva, že na úrovni hlavy štátu sa bude dodržiavať ústava, zákony, medzinárodné zmluvy a že SR nebude vtiahnutá do vojny. Jeho ideou je neutralita SR.

„Moji voliči vedia, čo majú robiť. Sú to národne orientovaní voliči, u ktorých je hlavnou prioritou zachovanie štátu, národnej suverenity a mieru,“ reagoval na otázku o prípadnej podpore kandidáta v druhom kole prezidentských volieb.

J. Kubiš: Na Slovensku zdá sa, stále volíme skôr straníckych kandidátov

Na Slovensku sa stále volí podľa straníckeho zaradenia, nie na základe toho, kto je aká osobnosť. Kandidát na prezidenta Ján Kubiš to uviedol po zverejnení priebežných výsledkov sobotňajšieho (23. 3.) prvého kola prezidentských volieb. Kubiš získal podľa priebežných dát po zrátaní 94 percent okrskov dve percentá hlasov.

„Stále to vyzerá tak, že voliči majú viac apetítu pre straníckych kandidátov, tým však, zdá sa, majú viac apetítu pre rozpoltenosť, ktorá v spoločnosti v súčasnosti panuje,“ poznamenal prezidentský kandidát. „Verím, že v budúcnosti dospejeme k tomu, že budeme voliť podľa toho, kto je aká osobnosť, aké výsledky a reputáciu dosiahol, aký má životný príbeh,“ dodal.

J. Kubiš ešte nechce hovoriť o tom, koho z dvoch kandidátov, ktorí sa dostanú podľa zverejnených výsledkov do druhého kola, podporí. „Poznám oboch, aj jeden aj druhý sú relatívne slušní ľudia, s určitými postojmi, s ktorými súhlasím i s tými, pri ktorých sa až tak nezhodujeme,“ skonštatoval na adresu Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho.

Zopakoval, že pri vyjadrení podpory jednému a druhému chce oboch kandidátov konfrontovať so svojimi predstavami a kritériami o výkone prezidentskej funkcie. „S chladnou hlavou sa k tomu v nedeľu vyjadrím,“ dodal.

Prezidentka poďakovala občanom za účasť vo voľbách, želá si férovú kampaň

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa poďakovala občanom za účasť v prvom kole prezidentských volieb. Vyzdvihla, že mali pokojný priebeh. Želá si, aby bola kampaň pred ďalším kolom férová, korektná a kultivovaná.

„Gratulujem víťazovi a blahoželám obom postupujúcim do druhého kola,“ zdôraznila. Podľa prezidentky sa ukázalo, že občanom záleží na osude Slovenska a nie je im ľahostajná budúcnosť krajiny.

Premiér: Smer-SD očakáva v druhom kole volieb tesný súboj

Na snímke premiér SR Robert Fico (uprostred), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (druhý vľavo), minister spravodlivosti Boris Susko (vpravo, všetci Smer-SD) a podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD). (FOTO TASR – Martin Baumann)

Koaličný Smer-SD očakáva v druhom kole prezidentských volieb tesný súboj. Naďalej plne podporuje kandidáta Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že P. Pellegrini je pre Slovensko lepším riešením ako občiansky kandidát Ivan Korčok.

„Výsledky zodpovedajú analýzam, ktoré mal Smer-SD k dispozícii. Očakávali sme výhru Korčoka v prvom kole o tri percentuálne body a výsledok Štefana Harabina nad desiatimi percentuálnymi bodmi,“ skonštatoval R. Fico.

Premiér zároveň zablahoželal Ivanovi Korčokovi aj Petrovi Pellegrinimu k výsledkom, ktoré dosiahli v prvom kole prezidentských volieb. Poďakoval aj voličom Smeru za účasť vo voľbách. „Zo zrejmých dôvodov sa ich časť na prvom kole volieb nezúčastnila a časť dala podporu Harabinovi,“ podotkol.

M. Šimečka: Ľudia na Slovensku chcú prezidenta, ktorý bude slúžiť ľuďom

Ukazuje sa, že ľudia na Slovensku chcú prezidenta, ktorý bude slúžiť ľuďom. Uviedol to podpredseda parlamentu a líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka po zverejnení priebežných neoficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb. Zagratuloval Ivanovi Korčokovi, ktorý po zrátaní väčšiny okrskov vedie.

„Ukazuje sa, že naozaj veľa ľudí na Slovensku nechce, aby sa prezidentom stal niekto, kto bude slepo poslúchať Roberta Fica,“ podotkol. Pripomenul, že pred druhým kolom zostávajú dva týždne. Označil ich za dôležité a náročné. „Poďme na to, pozvime k týmto voľbám čo najviac ľudí a zvoľme si Ivana Korčoka za prezidenta SR,“ dodal.

M. Majerský gratuluje postupujúcim, verí v slušnú kampaň

Predseda opozičného KDH Milan Majerský gratuluje Ivanovi Korčokovi k víťazstvu v prvom kole prezidentských volieb a Petrovi Pellegrinimu k postupu do druhého kola. Zároveň verí, že kampaň pred druhým kolom bude bez osobných útokov.

„Verím, že kampaň pred druhým kolom bude slušná a bez osobných útokov, ktoré budú namiesto spájania rozdeľovať spoločnosť,“ zdôraznil šéf KDH na sociálnej sieti.

V. Remišová gratuluje Korčokovi, 2. kolo označila za výzvu pre spoločnosť

Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje výzvu pre spoločnosť a demokratické politické spektrum. Skonštatovala to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Zároveň zagratulovala Ivanovi Korčokovi, ktorý podľa neoficiálnych výsledkov zvíťazil v prvom kole volieb prezidenta. Verí, že súboj zvládne aj v druhom kole.

„Druhé kolo prezidentských volieb predstavuje obrovskú výzvu pre celú slobodnú občiansku spoločnosť a demokratické politické spektrum. Musíme potiahnuť za jeden povraz a urobiť všetko pre to, aby mala naša vlasť svojprávneho a demokratického prezidenta, nie figúrku v područí Roberta Fica (Smer-SD), pripravenú vykonať akýkoľvek špinavý pokyn,“ uviedla V. Remišová.

Okrem toho sa V. Remišová poďakovala kandidátovi Patrikovi Dubovskému. Ten podľa jej slov v prvom kole prezidentských volieb čestne reprezentoval konzervatívne, demokratické a kresťanské hodnoty.

SNS ocenila výsledok Š. Harabina v prvom kole prezidentských volieb

Koaličná SNS ocenila výsledok kandidáta Štefana Harabina v prezidentských voľbách, ktorý skončil v prvom kole na treťom mieste. Informovala o tom hovorkyňa strany Zuzana Škopcová. Predseda SNS Andrej Danko odstúpil z prezidentských volieb v prospech Š. Harabina.

„Je zrejmé, že ďalší osud prezidentských volieb je v rukách Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Opätovne však vyjadrujeme presvedčenie, že bez toho, aby si uvedomil potrebu tvrdého politického boja, je veľmi ťažké uspieť v boji s kandidátom Ivanom Korčokom,“ uviedla Z. Škopcová.

Poukázala na to, že SNS bude presadzovať fyzické sčítavanie hlasov. Tieto prezidentské voľby boli prvýkrát elektronické. „SNS je však presvedčená, že sa pri sčítavaní v záujme ich objektívnosti musíme prinavrátiť k ručnému sčítaniu, ako aj k vytváraniu nového systému kontroly volieb,“ doplnila Z. Škopcová.

Policajný prezident Ľ. Solák: Počas 1. kola neprišlo k závažnému narušeniu verejného poriadku

Na snímke v popredí zľava prezident Policajného zboru SR Ľubomír Solák, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda, predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky a zapisovateľka Štátnej volebnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová počas tlačovej konferencie Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán k vyhláseniu oficiálnych výsledkov 1.kola prezidentských volieb 24. marca 2024 v Bratislave. (FOTO TASR – Pavel Neubauer)

Počas prvého kola prezidentských volieb neprišlo k závažnému narušeniu verejného poriadku. Na nedeľnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Ľubomír Solák.

„Priebeh prvého kola bol bezproblémový, neprišlo k narušeniu verejného poriadku v súvislosti s voľbami,“ podotkol. Prijaté opatrenia a ich realizácia boli podľa jeho slov dostatočné.

Polícia neprijala žiadne trestné oznámenie, eviduje štyri podozrenia z priestupkov. Ľ. Solák priblížil, že išlo napríklad o rozmiestnenie letákov do poštových schránok v Liptovskom Mikuláši počas moratória či pozbavenie svojprávnosti člena volebnej komisie v bratislavskej Petržalke.

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda potvrdil, že komisia vyhodnocovala viacero podnetov. „Tie, ktoré sa dali vyriešiť okamžite, sme vyriešili okamžite, pri tých, ktoré si vyžadujú preverenie a zadokumentovanie, napríklad pri podnetoch na porušenie moratória, tie riešime postupne,“ uviedol. „Nedá sa však povedať, že by niektorý z podnetov by bol taký závažný, že by narušil alebo hrozil narušením volieb,“ zdôraznil.

Riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra (MV) SR Eva Chmelová ocenila prácu členov okrskových volebných komisií i obcí pri elektronickom posielaní zápisníc. „Umožnilo to nielen rýchlejšie spracovanie volieb, ale zvyšuje to aj dôveryhodnosť hlasovania, keďže elektronické zápisnice budú zverejnené nielen na webe Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ale taktiež aj na weboch obcí, tie ich musia zverejniť najneskôr v pondelok (25. 3.),“ informovala.

Prečítajte si aj