Sobota 27. júla, 2024
,

Greta: Rozdrvme sionizmus, rozdrvme sionizmus! (Video)

Na propalestínskom zhromaždení v Štokholme mediálne známa aktivistka Greta Thunberg kričí: „Rozdrvme sionizmus, rozdrvme sionizmus!“ Video natočilo Epoch Times Sweden.

Greta Thunbergová sa 22. novembra zúčastnila demonštrácie pred izraelským veľvyslanectvom v Štokholme. Zišlo sa tam približne 100 demonštrantov, aby kritizovali Izrael. Na začiatku videa je mladá aktivistka zachytená ako s ostatnými skanduje: „Krossa sionismen, krossa sionismen!“

Mnohí z účastníkov obhajovali Hamas a tvrdili, že smrteľné útoky teroristickej skupiny proti civilistom boli čisto sebaobranné. Demonštranti tvrdili, že Hamas má rovnaké právo brániť sa, ako má Izrael.

Vplyv islamu vo Švédsku stále rastie. Švédska islamská strana Nuancia (Nyans) v posledných voľbách získala niekoľko kresiel v niektorých švédskych krajoch. Okrem iného sa jej predstavitelia plánujú uchádzať aj o miesta v Európskom parlamente a ich prvým cieľom je odstrániť označenie Hamasu ako teroristickej organizácie.

Islamská strana už vo Švédsku raz bola. Volala sa Jasin a presadzovala striktné dodržiavanie zákona šaría. S týmto programom neuspela. Nuancia je ďalším pokusom, tentokrát liberálnejším. Potenciál k úspechu má výrazný, keďže vo Švédsku žije viac než 800 tisíc moslimov, čo predstavuje približne 8 % populácie krajiny. Asi 70-tisíc z nich pochádza z Turecka, pričom občanov Švédska s tureckým pôvodom je odhadom až 150-tisíc. Strana sa teší otvorenej podpore tureckého prezidenta Erdoğana.

Prečítajte si aj