Piatok 10. mája, 2024
Na snímke steny na kreslenie pre deti vo vnútroblokoch v Sásovej v Banskej Bystrici 26. apríla 2024. (FOTO TASR - Ján Krošlák)

Eurofondy pomohli v Banskej Bystrici s revitalizáciou vnútroblokov na sídliskách

Pred tromi rokmi v máji začalo mesto Banská Bystrica s rozsiahlou revitalizáciou vnútrobloku na najväčšom sídlisku Sásová a o pár mesiacov neskôr aj na sídlisku Fončorda. Na oba projekty samospráva získala financie z európskych fondov. Obyvatelia tak dnes majú možnosť aktívne tráviť voľný čas v bezprostrednom okolí svojich domovov a nemusia ani chodiť ďaleko za mesto.

„Obom projektom predchádzal dialóg s obyvateľmi, ktorí prišli s podnetmi a nápadmi, ako priestor medzi ich bytovými domami využiť a aké prvky by tam mali byť, aby slúžil všetkým vekovým kategóriám. Pribudli nové športové plochy, detské ihriská, fitnes zóny a verejný priestor sme doplnili o lavičky, prístrešky, stojany na bicykle, verejné osvetlenie. Vzhľadom na narastajúce ekologické problémy, keď teplota v mestskom prostredí narastá, sme sa zamerali aj na zeleň či vodné prvky,“ priblížila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Detské ihrisko vo vnútroblokoch v Sásovej v Banskej Bystrici 26. apríla 2024. (FOTO TASR – Ján Krošlák)

Komplexne zrevitalizovaného areálu medzi ulicami Tatranská, Sitnianska a Strážovská sa obyvatelia dočkali v lete 2022, kedy tam slávnostne spustili aj novú fontánu. Ide o najväčší verejný priestor na území mesta, aký kedy v histórii rekonštruovali. Boli osadené herné prvky na detských ihriskách, tiež boli zrealizované terénne úpravy, ako aj výsadba trávnikov i kvetinových záhonov. Súčasťou areálu sú multifunkčná plocha pre hádzanú a basketbal, ihrisko s fitnes prvkami, petangové i dopravné ihrisko. Tiež steny na kreslenie pre deti, pingpongový a šachový stolík, tenisový kurt, plocha na skok do piesku či exteriérová školská trieda. Mesto vysadilo aj 133 nových stromov, napríklad smreky, čerešne, brezy, javory či lipy.

Rekonštrukciou prešlo aj viac ako 4000 metrov štvorcových chodníkov a spevnených plôch vrátane vstupov do bytových domov. Upravili sa pôvodné strmé sklony na hlavnom chodníku tak, aby mali uľahčený pohyb cyklisti, osoby so zníženou pohybovou schopnosťou a mamičky s kočíkmi.

Podľa radnice na projekt rekonštrukcie najväčšieho banskobystrického vnútrobloku s rozlohou 4,5 hektára získali nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške viac než 1,2 milióna eur.

Na staršom sídlisku Fončorda mesto obnovovalo priestor s rozlohou 14 000 metrov štvorcových medzi ulicami Tulská, Moskovská a Kyjevským námestím. Zastarané športoviská a pozostatky betónových plôch nahradil nový priestor na športovanie či pre posedenia a rôznorodé aktivity na trávenie voľného času pre obyvateľov všetkých vekových kategórií. Vznikla oáza zelene, pribudli komunitné záhrady, nové stromy a kríky. Na tento projekt samospráva získala z eurofondov 760 000 eur.

Prečítajte si aj