Sobota 11. mája, 2024
Karel Janeček na seminári s názvom Znalosť ústavných princípov ako predpoklad fungovania právneho štátu, Senát Českej republiky, 13. marca 2024 (Senat.cz)

Dohovor o pandémii obsahuje „jedovatú pilulku“ s názvom článok 18, upozorňuje K. Janeček

Karel Janeček, český matematik a podľa vlastných slov sociálny inovátor, sa na seminári, ktorý sa konal 12. marca v Senáte Českej republiky, vyjadril k obsahu tzv. Pandemického dohovoru, o ktorom sa má rozhodnúť na 77. zasadnutí Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Tento dohovor má definovať spoluprácu krajín, ktoré ho podpíšu počas pandémie, a stanoviť, ako budú krajiny presadzovať pandemické opatrenia, podporovať „vedecké poznatky“ a bojovať proti „dezinformáciám“.

„Pred ôsmimi dňami som mal stretnutie s námestníkom ministra zdravotníctva a on si vzal so sebou dve kolegyne, ktoré sa zaoberajú pandemickým dohovorom,“ hovorí Karel Janeček. „Pochopil som, že to považujú za užitočné. Podľa nich je to dobrá vec a myslia si, že my tomu nerozumieme.“

„Samozrejme, pandemická zmluva má v sebe aj dobré veci. To, že keď hrozí nebezpečenstvo v podobe pandémie, štáty spolupracujú, vymieňajú si informácie, prípadne si pomáhajú, to je určite dobré a takáto dohoda má zmysel,“ povedal K. Janeček, no zároveň dodal, že dokument obsahuje aj problematické časti.

Dohovor označil za „výborný sendvič s lahodnou šunkou“, ale „je v ňom ukrytá jedovatá pilulka, ktorú ak zjeme, bude to malér“.

Podľa K. Janečka je problematický najmä článok 13 tzv. nulového návrhu, ktorý bol po tlaku kritikov zo zmluvy odstránený. „Bol taký prehnaný, že sa neodvážili pokračovať ďalej,“ komentuje K. Janeček vývoj textu zmluvy.

„Teraz je to článok 18 pandemickej zmluvy o informáciách a dezinformáciách. Bol úplne osekaný, stal sa oveľa kratším, ale v tom je práve to nebezpečenstvo,“ hovorí K. Janeček a dodáva, že svoje obavy z tohto článku tlmočili zástupcom ministerstva zdravotníctva.

K. Janeček uviedol, že v poslednej verzii sa hovorí o boji proti dezinformáciám a podpore vedeckého poznania.

„Priamo sa tam píše, že podľa dohovoru majú (zmluvné) štáty bojovať proti dezinformáciám a ,podporovať a uplatňovať vedecké a na dôkazoch založené prístupy‘. Čo sme mohli vidieť počas covidu, keď sa veda zneužívala,“ hovorí K. Janeček

Ďalej uviedol, že počas komunikácie so zástupcami ministerstva došlo k lepšiemu vzájomnému porozumeniu medzi rokujúcimi stranami.

„Vysvetlili sme im, že chápeme výhody dohovoru a vysvetlili sme im, že toto sú veci, ktoré tam nesmú byť, pretože to je to, čo sa zneužije. Akonáhle to vstúpi do platnosti, aj keď to teoreticky nebude právne vymožiteľné, tí, ktorí budú chcieť zničiť našu slobodu slova, to jednoducho vytiahnu. ,Pozrite, máme tu zmluvu, musíme to urobiť, WHO to hovorí‘ a tak ďalej,“ vysvetľuje K. Janeček dôvod svojich obáv.

Podľa neho pri diskusii o pandemickom dohovore treba brať do úvahy, že ľudia, ktorí dohovor presadzujú a zároveň obhajujú, nevidia jeho problematické časti.

„Otvorme sa tomu, že tí ľudia, ktorí to vidia z inej perspektívy a nevidia tú otrávenú pilulku, si myslia, že je to dobré a z ich pohľadu to naozaj dobré je. Potom to vyzerá tak, že my, ktorí proti tomu vystupujeme, sme nejaké čudné živly, ktoré nechcú pomáhať ľuďom a chcú šíriť choroby, čo je úplne absurdné,“ hovorí matematik a bývalý prezidentský kandidát.

Z týchto dôvodov je podľa K. Janečka dôležité objasnovať problematické časti dohovoru, „aby ľudia, ktorí majú iné informácie, nezanevreli, to je potom škoda“.

„Vyhoďme tú otrávenú pilulku a potom super, môžeme s tým ísť (ďalej),“ povedal K. Janeček.

Prečítajte si aj