Sobota 27. júla, 2024
,

Deduško Večerníček dnes otvorí svoju chalúpku deťom – presne mesiac pred Vianocami

Detva, Podpoľanie – Chalúpka deduška Večerníčka otvára dvere do rozprávkovej vianočnej krajiny práve dnes – mesiac pred Vianocami.

Autentický vidiecky areál Laznícky dvor pod Pôjdami, nachádzajúci sa v časti Skliarovo na detvianskych lazoch, sa tak stáva miestom spojenia tradície, kultúry a vianočnej atmosféry.

Areál spravuje nezisková organizácia Komunikačné Centrum Detva v spolupráci s miestnymi obyvateľmi, čo zabezpečuje príjemné a verejnosti prístupné prostredie.

Podpoľanie je región, ktorý vyniká nesmiernym bohatstvom prírodných krás, tradícií a kultúrneho dedičstva. Mestá, obce a laznícke usadlosti v úpätí Poľany ponúkajú návštevníkom jedinečný pohľad na nedotknutú prírodu, prírodné zázraky a čaro vidieckeho života.

Chalúpka dedka Večerníčka, srdce tohto vianočného rozprávkového kúzla, otvorí svoje dvere verejnosti každý piatok a sobotu od 24.11.2023 do 22.12.2023 v čase od 16:00 do 20:00. Návštevníci sa môžu tešiť na viacero aktivít a prekvapení.

Vnútri chalúpky dedka Večerníčka si môžu malí čitatelia vymeniť rozprávkové knižky. Stačí priniesť svoju obľúbenú knižku a vymeniť ju za jednu zo zbierky, ktorú poskytuje deduško Večerníček. Pre tvorivé deti je pripravený priestor na kreslenie a zdobenie chalúpky.

Na veľkom plátne sa budú premietať legendárne postavičky spojené s deduškom Večerníčkom, pričom atmosféru dotvára vianočný stromček, darčeky a voňavý punč.

Laznícky dvor ponúka výnimočnú príležitosť zažiť rozprávkové vianočné chvíle a pohodový predvianočný čas.

Deduško Večerníček: (foto: YT https://images.app.goo.gl/QSuzLMbPdpZUSjrv9)

Rozprávkové časy deduška Večerníčka

Detský hrdina, deduško Večerníček, sa stal ikonou televíznej obrazovky. Získal si nielen najmenších divákov, ale aj tých, ktorí dnes s láskou spomínajú na svoje detstvo.

Od svojich skromných začiatkov v rozhlasovom vysielaní až po významné obdobie v televízii, sa Večerníček stal neoddeliteľnou súčasťou každodenného života.

Jeho legendárna existencia siaha až do čias, keď ho v rozhlasovom vysielaní predstavovali herečky Štěpánka Haničinová a Eva Kristínová, čítajúce deťom rozprávky na dobrú noc.

Prvý slovenský Večerníček, vysielač čierno-bielych príbehov, sa objavil v roku 1965 na obrazovkách Česko-slovenskej televízie, a odvtedy si získal srdcia tisícok detí. Rozprávka Ako si mačky kúpili televízor sa stala jeho prvým kúzelným príbehom.

V roku 1973 sa objavil farebný Večerníček, prinášajúci nám spomienky na nezabudnuteľnú sériu Pásli ovce valasi.

Významným prvkom Večerníčka je jeho slávna zvučka, ktorej tvorbu iniciovali v roku 1965. Pod vedením výtvarníka Radka Pilářa, režiséra Václava Bedřicha a skladateľa Ladislava Simona vznikol spolu s hlasom mladého Michala Citavého audiovizuálny symbol, ktorý odznieva po generácie.

Vývoj Večerníčka sa nezastavil ani počas jeho počiatočného obdobia. Jeho symbolický koniec predstavovali svetláv oknách, ktoré postupne zhasínali. Neskôr bol vývoj zvukovej kulisy zverený do rúk dramaturgičky Anny Minichovej, ktorá v spolupráci s deduškom so psíkom prispela k novému etapovaniu jeho vývoja.

Dnešný deduško Večerníček nie je len postavou zvučky (znelky), ale aj hlavným hrdinom 28-dielneho seriálu V chalúpke a za chalúpkou vysielaného Slovenskou televíziou. Večerníček je svedkom nespočetných rozprávok, ktoré osvetlili obrazovky a srdcia detí, vďaka čomu sa stal symbolom čarovných príbehov detstva.

Prečítajte si aj