Pondelok 20. mája, 2024
(Screenshot: FB / Polícia Slovenskej republiky)

Čo sa stalo s chlapcom, ktorého obvinili z bombového útoku?

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala počas stredajšej akcie s krycím názvom Škola 14-ročnú osobu v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy. Podozrivý mal v utorok (7. 5.) zaslať na jednu zo základných škôl v okrese Brezno výhražný e-mail o bombe. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PZ).

Policajti odosielateľa e-mailu vypátrali a zadržali do 24 hodín. „Aktuálne prebiehajú so zadržaným mladistvým ďalšie nevyhnutné procesné úkony potrebné na zabezpečenie dôkaznej situácie a vyhodnotenie reálnej hrozby,“ uviedla Z. Hrabovská.

Polícia neskôr informovala, že vyšetrovateľ NAKA obvinil 14-ročného mladíka z okresu Brezno z trestného činu šírenia poplašnej správy. Po vykonaní potrebných procesných úkonov vyšetrovateľ obvineného v stredu vo večerných hodinách prepustil, keďže nezistil žiadne dôvody na jeho väzobné stíhanie.

Polícia varuje, že šírenie bombových hrozieb môže byť posudzované aj ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí i doživotný trest. Za šírenie poplašnej správy hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody tri až osem rokov.

O rozruch na celom Slovensku sa postaral kybernetický útok

„V tejto chvíli evidujeme 1 543 výhražných správ, ktoré boli doručené školám. Policajní pyrotechnici postupne školské zariadenia prehľadali, aj za pomoci psovodov so špeciálne vycvičenými služobnými psami,“ uviedla Polícia SR na sociálnej sieti.

Policajti školy dôkladne prezreli a v žiadnej sa reálna hrozba bombovým útokom nepotvrdila. Analýza doposiaľ získaných dôkazov naznačuje, že ide s najväčšou pravdepodobnosťou skôr o kybernetický útok, ako o reálnu hrozbu.

Policajný zbor napriek tomu prijal ďalšie opatrenia a zvýšil svoju hliadkovú činnosť v okolí škôl. Vyššiu pozornosť školám bude nasledujúce dni venovať nie len služba poriadkovej polície, ale taktiež služba kriminálnej polície.

Uplynulé dni preverili nielen akcieschopnosť polície, ale aj trpezlivosť rodičov a pedagógov. Touto cestou vedenie polície ďakuje všetkým policajtom za ich nasadenie pri ochrane žiakov a personálu škôl. O tom, že štát situáciu zvládol, niet pochýb.

Prípad vyšetruje naďalej Národná kriminálna agentúra, po dohode s Krajskou prokuratúrou Bratislava, ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Páchateľovi za takýto skutok hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Prečítajte si aj