Sobota 27. júla, 2024
Prvý výstražný štrajk zamestnancov a spolupracovníkov RTVS v Bratislave 10. júna 2024. Štrajk sa uskutočnil formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave k budove Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP 33. Snímka z protestného zhromaždenia. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Časť zamestnancov RTVS vstúpila do trojhodinového štrajku

Časť zamestnancov a spolupracovníkov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vstúpila v pondelok napoludnie do trojhodinového štrajku. Dôvodom je nesúhlas s navrhovaným zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Desiatky zamestnancov sa presunuli formou protestného pochodu od budovy Slovenského rozhlasu k budove Ministerstva kultúry SR, kde vystupujú rečníci.

„Požiadavky štrajkového výboru sa v mnohom stotožňujú s názormi manažmentu RTVS, predovšetkým v oblasti plánovaných legislatívnych zmien, financovania inštitúcie a ukončenia útokov na novinárov zo strany politikov,“ uvádza sa v stanovisku šéfa telerozhlasu Ľuboša Machaja a manažmentu RTVS. Štrajk podľa nich nebude mať vplyv na vysielanie programových služieb RTVS, keďže budú dodržané všetky zákonné povinnosti, ktoré RTVS vyplývajú zo súčasnej platnej legislatívy.

Podporu požiadavkám zamestnancov vyjadrili aj viaceré filmárske asociácie. „Žiadame stiahnutie predloženého zákona o STVR a ukončenie snáh o politickú kontrolu nad médiami verejnej služby bez ohľadu na stranícku príslušnosť. Zároveň vyzývame k hľadaniu systémových riešení, ktoré minimalizujú možnosti politického tlaku na RTVS a zabezpečia jeho stabilné financovanie,“ uvádzajú asociácie.

Návrh zákona o STVR je aktuálne v parlamente. Vláda ho schválila koncom apríla. Legislatíva formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom jej účinnosti má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS.

Prečítajte si aj