Utorok 22. októbra, 2024
Automobilový závod BMW na výrobu elektromobilov v maďarskom Debrecíne (Foto: FB / László Papp)

BMW začne v Maďarsku vyrábať jedinečný elektromobil

Maďarský premiér Viktor Orbán vo svojom výročnom hodnotiacom prejave vyhlásil, že budúcnosť patrí zelenej energii a tým, ktorí dokážu rýchlo a rozumne prejsť na novú technológiu. Podľa slov premiéra je pri prechode na zelenú energiu potrebné splniť dve kritériá – výrobu a skladovanie.

V prejave spomenul investície do automobilového priemyslu vrátane závodu BMW na severozápade Debrecína, ktorý sa stavia na ploche vyše 400 hektárov.

„V Debrecíne budeme vyrábať elektromobil, ktorý ešte nie je na svetovom trhu,“ povedal Orbán.

Výroba elektromobilov by sa mala začať v roku 2025 a podľa odhadov ponúkne 1 500 pracovných miest. Závod sa buduje na základe konceptu iFACTORY s cieľom ekologickej a digitalizovanej výroby. Orbán tiež zmienil skutočnosť, že Maďarsko po prvýkrát nesleduje technologickú revolúciu, ale stojí na čele globálnych zmien.

Z výrobnej linky by mal totiž vzísť prvý model plne elektrického automobilu Neue Klasse, ktorého skúšobná výroba sa uskutoční už v septembri 2024.

Maďarský premiér dodal, že investície do zelenej energie predstavujúce miliardy eur sa často získavajú v tvrdom boji, niekedy so susednými krajinami alebo s takými ťažkými súpermi, akými sú Francúzsko či Španielsko.

BMW Group v Debrecíne buduje automobilku, ktorá má okrem lisovňe, karosárne, lakovne a montážnej haly zahŕňať aj dielňu na vlastnú výrobu batériových článkov potrebných pre elektrický pohon. Viceprezident BMW Group v Debrecíne Johannes Trauth v januári 2024 uviedol, že na výstavbe závodu pracuje vyše 3 000 ľudí. 

Debrecínsky starosta László Papp na svojom facebookovom účte napísal, že bez továrne BMW (napriek tomu, že sa výroba ešte nezačala) by rozmer debrecínskeho hospodárstva predstavoval iba zlomok toho súčasného. Bez investícií BMW by sa podľa neho neuskutočnilo mnoho rozvojových opatrení, na ktoré mesto čakalo roky alebo desaťročia. O aké konkrétne opatrenia ide, starosta bližšie neuviedol.

Prečítajte si aj