Pondelok 20. mája, 2024
Argentínsky prezident Javier Milei počas svojho vystúpenia na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose, 17. januára 2024. (Foto: FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Áno kapitalizmu, nie socialismu: Javier Milei vo výbušnom prejave na fóre v Davose

Nový argentínsky prezident Javier Milei v stredu vo svojom prejave v Davose odsúdil korupciu elít, ktoré majú chrániť svet. 

Javier Milei zahájil svoj prejav varovaním, že svet je podľa neho „v nebezpečí, pretože tí, ktorí majú chrániť západné hodnoty, sú pod vplyvom svetonázoru, ktorý neúprosne vedie k socializmu, a teda k chudobe.“  Potom odsúdil skutočnosť, že „lídri opustili model slobody“ v prospech rôznych verzií toho, čo popisuje ako „kolektivizmus“.

Vysvetlil, že ako prezident Argentíny „má veľké skúsenosti“ z vlastnej krajiny a vie že „kolektivistické snahy nikdy nie sú riešením problémov, ktoré sužujú občanov“, ale naopak, že sú „hlavnou příčinou“ týchto problémov.

Kapitalizmus je pre neho cestou z chudoby: „Kapitalizmus a voľný obchod ako ekonomický systém je jediným nástrojom, ktorý máme, aby sme skoncovali s hladom, chudobou a extrémnou chudobou na našej planéte.“

Podľa argentínskeho prezidenta liberalizmus zďaleka nie je obmedzený len na ekonomický systém, ale vidí ho ako „morálny systém“ a „jediný žiaduci systém, ako dosiahnuť“ cestu von z dnešnej situácie. „Kapitalizmus a slobodný trh sú z hľadiska produktivity najlepšie.“

Elon Musk na X (predtým Twitter) uvítal vystúpenie Javiera Mileia na fóre v Davose. „Dobré vysvetlenie toho, prečo sú niektoré krajiny viac a niektoré menej prosperujúce,“ poznamenal.

Dane a sociálna spravodlivosť

Javier Milei, pre svoj neuhladený štýl a svoj postoj prirovnávaný k bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, neváhal kritizovať „ľavičiarov“, ktorí „útočia na kapitalizmus kázňami o morálke“. Na druhej strane kolektivizmus, ktorý je falošne prezentovaný ako „altruistický“, zabúda povedať, že pracuje „s peniazmi iných ľudí“ a používa dane vyberané „nátlakovým spôsobom,“ uviedol Milei. „Môže niekto z nás povedať, že platí dane dobrovoľne? Keďže štát vyberá dane, je „štát financovaný z donútenia ľudí“.

Čo sa týka sociálnej spravodlivosti, „termínu, ktorý sa stal vo vyspelých krajinách dnes módnym“, je to problém, ktorý sa podľa Mileia „v politickom diskurze (jeho) krajiny objavuje už 80 rokov“. Tí, čo ho presadzujú nie len vytvárajú podmienky, kedy „veci nie sú fér“, ale ani si to nedokážu uvedomiť, poznamenáva prezident. Pojem slobody je v kolektivistickom systéme úplne zanedbateľný, pretože „čím vyššie daňové zaťaženie, tým silnejší nátlak a menšia sloboda,“ analyzuje.

Príďte „zasadiť myšlienku slobody

Mnohé z postojov argentínskeho prezidenta sú v úplnom rozpore s tými, ktoré háji Svetové ekonomické fórum. Javier Milei sa napríklad domnieva, že ľudia nie sú zodpovední za zmenu klímy.

Keď ho zakladateľ Svetového ekonomického fóra Klaus Schwab na pódiu predstavoval, hovoril o „mimoriadnom človeku“ a o reformách, ktoré dali „nový život Argentíne“, „aj keď niektorí hovoria o radikálnych metódach“.

„Prišiel som zasadiť myšlienku slobody,“ vysvetlil Javier Milei novinárom po svojom prejave. „Sloboda je kľúčom k prosperite.“

53-ročný ultraliberálny ekonóm povedal, že obdržal viac než 60 žiadostí o interview.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj