Sobota 27. júla, 2024
Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson na Medzinárodnom summite o náboženskej slobode 2024 vo Washingtone, D.C., 31. januára 2024, snímka z videa. (So súhlasom IRF Summit 2024/Screenshot via NTD)
»

„Ako z nacistického Nemecka.“ Predseda Snemovne reprezentantov USA varuje pred násilným odoberaním orgánov v Číne

„Keď sa ľuďom vezme náboženská sloboda, hneď potom im zoberú aj politickú slobodu.“

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson (R-La) 31. januára vyjadril obavy z násilného odoberania orgánov, ktorého sa dopúšťa Čínska komunistická strana na nábožensky veriacich občanoch, a označil tento režim za jeden z „najrepresívnejších na svete“ kvôli porušovaniu ľudských práv.

„Tibetskí budhisti a praktizujúci Falun Gongu sú umiestňovaní do nútených pracovných táborov a Čínska komunistická strana im odoberá orgány,“ povedal Johnson počas prejavu na Medzinárodnom summite o náboženskej slobode vo Washingtone.

M. Johnson tiež varoval pred „genocídnou kampaňou Pekingu zameranou na násilnú sterilizáciu, nútené zadržiavanie a prevýchovu“ Ujgurov v severozápadnej oblasti Sin-ťiang.

Takýto režim má „málo čo ponúknuť svojim občanom, pokiaľ ide o hospodársku prosperitu a sociálnu mobilitu, a ani sa nie je čomu čudovať, pretože ak obmedzujete a mučíte ľudí kvôli ich náboženskému presvedčeniu, ste jednoducho tyranský režim,“ povedal.

Štátom schválené nútené odoberanie orgánov v Číne – odoberanie orgánov nedobrovoľným darcom za účelom predaja – sa prvýkrát dostalo do pozornosti medzinárodného spoločenstva v roku 2006, keď informátori oznámili medzinárodným vyšetrovateľom a denníku Epoch Times, že stúpenci duchovnej praxe Falun Gong sú zadržiavaní. Podľa ich výpovedí boli zadržiavaní v podzemných zariadeniach, aby ich mohli použiť ako nedobrovoľných darcov orgánov pre komerčné transplantácie.

Falun Gong, známy aj ako Falun Dafa, je duchovná prax zahŕňajúca meditačné cvičenia a učenie o morálke, ktoré hovorí o princípoch pravdivosti, súcitu a znášanlivosti. V 90. rokoch 20. storočia sa táto prax v Číne voľne vyučovala prostredníctvom prednášok a cvičení v parkoch a do roku 1999 si v Číne získala 100 miliónov prívržencov.

Čínska komunistická strana (ČKS), ktorá vnímala popularitu tejto praxe ako hrozbu pre svoju absolútnu moc, začala v roku 1999 rozsiahlu represívnu kampaň s cieľom vyhladiť Falun Gong a jeho prívržencov.

V roku 2019 dospel medzinárodný Čínsky tribunál v Londýne k záveru, že v Číne dochádza k násilnému odoberaniu orgánov v značnom rozsahu. Hoci praktizujúci Falun Gongu sú hlavnou cieľovou skupinou, tribunál zistil, že obeťami sú aj iné utláčané náboženské a etnické komunity, ako napríklad Ujguri.

Johnson vo svojom prejave hovoril o náboženskej slobode ako o základnom ľudskom práve.

„Amerika bola založená na ideále náboženskej slobody a viery, že každý človek má neodňateľné práva,“ povedal predseda Snemovne reprezentantov.

„Keď sa ľuďom vezme náboženská sloboda, hneď potom im zoberú aj politickú slobodu. História nám hovorí, že to tak vždy bolo. James Madison raz povedal, že práve svedomie je najposvätnejším zo všetkých majetkov. Ak vám vlády nemajú kradnúť majetok, potom by vám nemali kradnúť ani svedomie.“

„Návrh zákona, ktorého čas už dávno nadišiel“

Na spoločnom summite niekoľko súčasných a bývalých predstaviteľov USA pre náboženské záležitosti vyzvalo Spojené štáty, aby zintenzívnili svoje úsilie v boji proti neetickým praktikám čínskeho režimu.

„Len sa zamyslite nad tým, o čom tu hovoríme – o nútenom odbere orgánov. Ak niekomu odoberiete orgány, s najväčšou pravdepodobnosťou ho zabijete. To je ako v stredoveku,“ povedal 30. januára pre Epoch Times Sam Brownback, v rokoch 2018 až 2021 pôsobiaci ako veľvyslanec USA pre náboženskú slobodu.

V reakcii na zneužívanie väzňov svedomia v Číne sa zdvihla vlna odporu aj v medzinárodnom spoločenstve.

Európsky parlament, ktorý v roku 2022 odsúdil čínsky režim za takéto konanie, prijal v januári 2024 ďalšiu rezolúciu. V nej odsúdil prenasledovanie Falun Gongu a vyzval na medzinárodné vyšetrovanie represívnej kampane čínskej komunistickej strany trvajúcej už takmer 25 rokov.

Celá rada expertov na ľudské práva pridružená k OSN vyjadrila šok a znepokojenie nad správami o násilnom odoberaní orgánov menšinám v Číne, pričom ako ohrozené skupiny konkrétne uviedli prívržencov Falun Gongu, Ujgurov, Tibeťanov, moslimov a kresťanov zadržiavaných vo väzbe.

V Snemovni reprezentantov USA bol v marci 2023 pomerom hlasov 413 : 2 prijatý návrh zákona o kriminalizácii núteného odberu orgánov. V júni 2023 bol v Texase prijatý zákon zakazujúci zdravotným poisťovniam financovať transplantácie orgánov s použitím orgánov z Číny.

Republikán Chris Smith v predložil Snemovni reprezentantov návrh zákona proti nútenému odberu orgánov. Uviedol, že je „veľmi frustrovaný“, keď vidí, že návrh leží v Senáte už takmer rok bez hlasovania.

„Je to návrh zákona, ktorého čas už dávno nadišiel,“ povedal Smith pre Epoch Times na summite 30. januára.

Štátom povolené nedobrovoľné odbery orgánov prinášajú do čínskeho transplantačného priemyslu miliardové zisky. Čínsky režim prevádzkuje vybrané nemocnice, v ktorých sa transplantácie orgánov vykonávajú výlučne pre vysokopostavených funkcionárov komunistickej strany.

Bývalý námestník čínskeho ministra kultúry, ktorý zomrel vo veku 87 rokov, mal vo svojom tele „vymenených toľko orgánov“, že raz žartoval, že „mnohé časti jeho tela už nie sú jeho vlastné“, ako sa uvádza v súčasnosti už vymazanom nekrológu.

„Ak bude Si Ťin-pching zajtra potrebovať novú pečeň, dostane ju od praktizujúceho Falun Gongu alebo od niekoho iného, možno od Ujgura,“ povedal Ch. Smith s odkazom na čínskeho komunistického vodcu.

„Nie je to poburujúce? Práve tí, ktorých prenasleduje, sa stávajú zdrojom orgánov. Je to ako nacistické Nemecko,“ povedal kongresman.

Deň po tom, ako Snemovňa reprezentantov schválila Smithov návrh zákona, čínske veľvyslanectvo poslalo do kancelárie kongresmana nahnevaný e-mail s tvrdením, že návrh zákona je „absurdný“, a vyhlásilo, že „takzvaný ‚nútený odber orgánov‘ v Číne je fraška“.

Ch. Smith povedal, že obsah listu bolo už na prvý pohľad „očividné klamstvo“.

Asi pred rokom bol kongresman Smith v nemocnici na liečení. Keď ležal na lôžku, uvedomil si kontrast medzi svojou situáciou a veľkým počtom väzňov v Číne, ktorým hrozí odobratie orgánov.

„V mojom prípade ma liečili, v ich prípade im orgány odoberajú,“ povedal Ch. Smith o nemocničnom prostredí. „Zmocnilo sa ma rozhorčenie a smútok zároveň: ako sa to opovažujú urobiť inému človeku?“

Ľudia zomierajúci v dôsledku nedobrovoľných transplantácií sú jedným z dôvodov, prečo chce Ch. Smith presadiť tento zákon.

„Tento zákon schválime a myslím to vážne. Otázkou je kedy, nie či,“ povedal. „Nikdy sa nevzdám, tento zákon je nesmierne dôležitý.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj