Utorok 22. októbra, 2024
Ilustračná fotografia (Andrea Piacquadio / Pexels)
,

Ako ísť príkladom?

Máme vplyv takmer na každého, koho stretneme, od rodiny až po úplne cudzích ľudí. Preto je dôležité vypestovať si zvyk robiť dobrý dojem vždy a na všetkých ľudí.

Berte ohľad na druhých

Príležitostí byť dobrým príkladom je takmer neúrekom, od rokovaní s kolegami až po jazdu autom v dopravnej špičke. Tajomstvo spočíva v tom, že spomalíte a uvedomíte si, aký dojem zanechávate. Používanie smeroviek a jednoduché pozdravenie kolegov sú spôsoby, ako sa správať ohľaduplne. Podržanie dverí cudzím ľuďom alebo pustenie ich pred seba v supermarkete môže ostatných inšpirovať k tomu, aby tak robili aj oni.

Prekonajte vnútorné rozrušenie

Každý zažíva situácie, ktoré ho môžu rozrušiť, ale to ho neospravedlňuje, aby svoje negatívne emócie prenášal na druhých, ktorých sa to vôbec netýka. Zhlboka sa nadýchnite, odložte to a pokúste sa o vnútorný pokoj a kľud. Byť takýmto príkladom na pracovisku je obzvlášť cenné. Rovnako si nájdite čas na ústretovosť voči tým, ktorí možno prechádzajú ťažkým obdobím, buďte diskrétni a ohľaduplní a venujte im plnú pozornosť.

Buďte oporou

Je ľahké predpokladať, že byť vzorom znamená dávať dobrý príklad mladým ľuďom, ale v skutočnosti môže mať z vášho dobrého konania prospech každý. Venovať čas pomoci mladšiemu príbuznému s domácimi úlohami alebo pozbierať riad po rodinnej večeri, vziať ho do kuchyne a umyť ho – bez toho, aby ste o to boli požiadaní – sú len dva malé príklady správania hodné nasledovania.

Buďte pokorní

Sústredenosť na seba je opakom príkladného správania; podstatou je sústrediť sa na druhých bez toho, aby sme cítili potrebu niekoho poučovať alebo upozorňovať na seba či svoje úspechy. Účinným spôsobom, ako byť vzorom, je byť zhovievavý, trpezlivý a veľmi pozorný.

Podeľte sa o úspech

Ľudia, ktorí vo svojom živote dosiahli určitý úspech, aj keď nie sú celebritami, športovcami alebo podnikateľmi, môžu pomôcť ostatným, aby sa im tiež darilo. Byť mentorom mladého človeka je skvelý spôsob, ako sa odvďačiť spoločnosti, rovnako ako byť jednoducho dobrým priateľom, na ktorého sa človek môže spoľahnúť a podať mu pomocnú ruku. Pomáhať druhým uspieť je skvelým príkladom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj