
Obľúbené sladidlo erytritol môže poškodiť zdravie mozgu a srdca, tvrdí štúdia
Erytritol môže ovplyvniť funkciu krvných ciev. Odborníci však zdôrazňujú, že výsledky sú zatiaľ predbežné a vyžadujú ďalší výskum.
Nedávny výskum zistil, že obľúbené nízkokalorické náhradné sladidlo, ktoré je všeobecne považované za zdravú alternatívu, môže potenciálne zvýšiť riziko srdcového infarktu a mŕtvice.
Výsledky štúdií buniek, ktoré boli prezentované na American Physiology Summit v roku 2025, ale doteraz neboli recenzované ani publikované, naznačujú, že erytritol – často používaný v cukrovinkách a pečive – môže ovplyvňovať funkciu krvných ciev.
Výskumníci varovali, že toto sladidlo by mohlo narušiť schopnosť mozgu produkovať dôležitú zlúčeninu, ktorá pomáha udržiavať zdravý krvný obeh, ale zároveň upozornili, že na definitívne závery o jeho bezpečnosti sú potrebné podrobnejšie štúdie.
Zvýšenie oxidačného stresu
V tejto štúdii vedci zistili, že keď boli ľudské mozgové bunky vystavené erytritolu, vykazovali zvýšený oxidačný stres – nerovnováhu v tele medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi, ktorá môže viesť k rade škodlivých zdravotných účinkov, vrátane chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, neurodegeneratívne poruchy, rakovina a zápalové ochorenia.
Okrem toho tieto bunky po vystavení erytritolu produkovali aj menej oxidu dusnatého. Obsah oxidu dusnatého, dôležitej zlúčeniny, ktorá umožňuje rozšírenie krvných ciev, bol znížený. Táto redukcia oxidu dusnatého môže podľa autorov zvýšiť riziko srdcového infarktu a mŕtvice.
„Štúdia využila dobre etablovaný model ľudských mozgových endoteliálnych buniek, čo ju robí relevantnou pre skúmanie cerebrovaskulárnych účinkov,“ uviedla pre Epoch Times Auburn Berryová, postgraduálna študentka na Coloradskej univerzite v Boulder a hlavná autorka štúdie.
Berryová dodala, že štúdia mala niekoľko obmedzení. Podľa jej slov boli výsledky obmedzené na podmienky in vitro, čo znamená, že nemusia plne odrážať to, čo sa deje v živom organizme. Štúdia sa tiež zameriavala na krátkodobú expozíciu trvajúcu tri hodiny, „čo ponecháva dlhodobé účinky konzumácie erytritolu neznáme,“ povedala a dodala, že bola testovaná len jedna dávka erytritolu, „čo obmedzuje schopnosť pochopiť vzťah medzi množstvom a reakciou.“ Zdôraznila však, že testované koncentrácie erytritolu boli „fyziologicky relevantné“ a úzko napodobňovali reálne možnosti konzumácie v strave.
„Hlavný záver nášho výskumu je, že nenutritívne sladidlá, ako je erytritol, môžu mať potenciálne negatívne účinky na zdravie,“ povedala Berryová a varovala, že je nevyhnutné, aby si ľudia boli vedomí svojej dennej konzumácie erytritolu.
Výsledky sú podobné predchádzajúcim výskumom, ktoré naznačujú, že ľudia, ktorí mali v tele vyššie hladiny erytritolu, boli počas troch rokov náchylnejší na nepriaznivé srdcové príhody, ako je infarkt, mŕtvica alebo smrť. Táto štúdia však len zistila súvislosť a nemohla preukázať príčinnú kauzalitu.
Ďalšia štúdia tých istých výskumníkov z Cleveland Clinic zistila, že erytritol robí krvné bunky, ktoré spôsobujú zrážanie, aktívnejšími.
Erytritol je prirodzene sa vyskytujúca látka klasifikovaná ako cukrový alkohol. Hoci je odvodený od cukru, nie je to cukor ani alkohol. Erytritol poskytuje sladkosť bez zvýšenia hladiny cukru v krvi a má nízku kalorickú hodnotu, čo z neho robí obľúbenú náhradu cukru v priemyselne spracovaných potravinách.
Telo tiež prirodzene produkuje erytritol ako vedľajší produkt metabolizmu glukózy, pričom množstvo vyprodukovanej látky je minimálne. „Erytritol sa používa v koncentráciách, ktoré sú najmenej 1 000-krát vyššie ako prirodzené hladiny nachádzajúce sa v potravinách alebo v našich telách,“ povedala Emily Feivorová, registrovaná dietologička z Northwell Health, pre Epoch Times.
Okrem spracovaných potravín sa erytritol prirodzene vyskytuje v rôznych druhoch ovocia, vrátane hrozna, hrušiek a melónov, ako aj vo fermentovaných potravinách, ako je sójová omáčka, pivo a víno. Množstvo nájdené v tomto ovocí a fermentovaných potravinách je však nízke v porovnaní s hladinami, ktoré sa nachádzajú v komerčne vyrábaných erytritolových sladidlách a spracovaných potravinách.
Sú potrebné ďalšie výskumy
Je ťažké vyvodiť „významné závery“ z týchto výsledkov, povedal pre Epoch Times Dr. Charles Dinerstein, lekársky riaditeľ Americkej rady pre vedu a zdravie, a dodal, že štúdia zatiaľ nebola zverejnená a v tlačovej správe bolo poskytnuté len minimálne množstvo informácií.
Mozog má hematoencefalickú bariéru, ktorá je navrhnutá tak, aby ho chránila pred škodlivými látkami cirkulujúcimi v krvnom obehu, a jej tuková povaha by mala sťažiť priechod vo vode rozpustným molekulám, ako je erytritol. Je preto potrebné vykonať viac výskumov, aby sa určili zdravotné účinky erytritolu v tele.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK
Ako hodnotíte tento článok? Zanechajte nám spätnú väzbu.