Sobota 27. júla, 2024
Jimmy Lai Chee-ying, zakladateľ zatvorených prodemokratických novín Apple Daily. Profilová fotografia (Sung Pi-Lung/ The Epoch Times)
»

Sedemnásti politici vrátane dvoch z Česka a Slovenska chcú svedčiť v prípade zakladateľa nezávislého hongkonského denníka

Skupina politikov z 9 krajín, ktorých hongkonské orgány pod vplyvom Čínskej komunistickej strany (ČKS) obvinili v procese s Jimmym Laiom, zakladateľom nezávislého hongkonského denníka Apple Daily, oficiálne požiadala hongkonské ministerstvo spravodlivosti, aby súdu predložilo svoje dôkazy.

V liste adresovanom ministerstvu uviedli, že sú ochotní svedčiť aj osobne. To by znamenalo, že by museli letieť do Hongkongu a zúčastniť sa priamo súdneho procesu.

V júni 2021 hongkonská polícia zmobilizovala viac ako 500 policajtov na raziu v sídle miestneho denníka Apple Daily a zatkla piatich vedúcich pracovníkov na základe tzv. zákona o národnej bezpečnosti. Boli obvinení zo „sprisahania s cudzou krajinou alebo vonkajšími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť“. 

Skupina politikov, zahŕňajúca bývalých i súčasných zákonodarcov z Veľkej Británie, Francúzska, Česka, Slovenska a ďalších štátov, tvrdí, že hongkonská polícia nesplnila svoju povinnosť dôkladne preskúmať dôkazy predložené súdu, keďže nikto z nich nebol oslovený so žiadosťou o vyjadrenie a nebola podaná žiadna žiadosť o dôkazy napriek tomu, že sú v prípade spomenutí.

Podpísaní politici ďalej tvrdia, že disponujú materiálom „jasnej dôkaznej hodnoty, ktorý by sa v bežnom konaní v právnom štáte považoval za zásadný pre poskytnutie úplných informácií súdu“.

Medzi signatármi sú napríklad vysokopostavená britská právnička a labouristická poslankyňa barónka Kennedyová, bývalý predseda Konzervatívnej strany Sir Iain Duncan Smith, poslanci Európskeho parlamentu Reinhard Bütikofer (Nemecko) a Miriam Lexmann (Slovensko), Pavel Fischer, predseda českého senátneho zahraničného výboru, a bývalý kanadský generálny prokurátor Irwin Cotler.

Senátor Pavel Fischer začiatkom januára uviedol, že „Jimmy Lai v Hongkongu nestojí pred súdom, ale pred karikatúrou súdu. Jeho proces pripomína monsterprocesy organizované v komunistickom Československu v 50. rokoch“.

„Je veľmi neštandardné, že vyšetrovacie orgány neoslovili všetkých svedkov, ktorí majú dôkazový materiál,“ komentuje záležitosť barónka Kennedyová a dodáva, že signatári listu boli mnohokrát spomenutí na súde, „a napriek tomu ich nikto z hongkonských orgánov nepožiadal o svedectvo alebo odpoveď“.

Luke de Pulford, ktorý zastáva funkciu výkonného riaditeľa Medzinárodnej parlamentnej aliancie o Číne (IPAC), a ktorý bol hongkonskou obžalobou označený za jedného zo „sprisahancov“, dodáva, že „obžaloba sa domnieva, že ide o sprisahanie“, ale „skutočnosť, že hongkonské orgány nikdy neoslovili IPAC ako svedkov alebo spolupáchateľov údajného trestného činu, odhaľuje, do akej miery je spochybnená integrita tohto procesu“.

„V každom normálnom právnom štáte by bolo nemysliteľné vyhýbať sa očitým svedkom len preto, že ich svedectvo môže byť nepohodlné,“ dodáva Pulford. „Súdny proces s Jimmym Laiom podľa zákona o národnej bezpečnosti mal od začiatku znaky vopred prehratého procesu. Ak chce súd skutočne poznať pravdu, ministerstvo spravodlivosti prijme naše dôkazy.“

Policajti robia raziu v redakcii novín Apple Daily v čínskom Hongkongu 17. júna 2021 (Apple Daily via Getty Images)

Jimmy Lai, ktorého spoločnosť Next Digital vydávala denník Apple Daily, je vo väzbe už viac ako 1 000 dní a v prípade uznania viny mu hrozí doživotný trest.

Jeho obvinenia sa zakladajú na vágne definovanom „Zákone o národnej bezpečnosti“, ktorý možno aplikovať veľmi široko. Tento zákon bol do hongkonskej legislatívy zavedený pod tlakom ČKS a od svojho schválenia pomáha vytvárať atmosféru strachu a podnecuje autocenzúru – pod hrozbou trestného stíhania a väzenia.

Ďalšie obvinenia

Dňa 31. decembra 2020 prijal hongkonský odvolací súd žiadosť miestneho ministerstva spravodlivosti. Jimmy Lai musí naďalej tráviť čas vo väzbe, kde má byť zadržiavaný až do formálneho pojednávania na Konečnom odvolacom súde (Sung Pi-lung/ The Epoch Times)

V súvislosti s týmto procesom boli 14. mája obvinení Luke de Pulford a bývalá členka japonskej Snemovne reprezentantov Shiori Kanno. Obaja boli uvedení ako „spolupáchatelia“ Laiovho obvinenia zo „spolčenia so zahraničnými silami“, čo je v obžalobe definované ako trestný čin podľa spomínaného zákona.

V obvinení sú vymenovaní ako spolupáchatelia spolu s britským finančníkom a politickým aktivistom Billom Browderom, ktorý stojí za celosvetovou kampaňou za zavedenie cielených sankcií proti predstaviteľom Hongkongu a úradníkom ČKS.

Ďalším na zozname obvinených je hongkonský aktivista Finn Lau, na ktorého hlavu hongkonská vláda vypísala odmenu 1 milión hongkonských dolárov a uviedla, že Lau a ďalší exiloví aktivisti budú stíhaní doživotne.

Aktivistka Alexandra Wongová, známa aj ako babička Wongová, bola eskortovaná na barikáde pred magistrátnym súdom v Západnom Kowloone, kde prebiehal súdny proces s aktivistom a vydavateľom Jimmym Laiom, v Hongkongu v decembri 2023 (Foto: Peter PARKS / AFP via Getty Images)

Pôvodný článok

Prečítajte si aj